Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väitös: Ammattiliitoissa ristiriitaa maahanmuutosta

Liitot puolustavat työperäisen maahanmuuton rajoituksia työttömyyden vuoksi

Kotimaa
 

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan ammattiliitot, joissa on paljon maahanmuuttajajäseniä, sekä vastustavat että tukevat maahanmuuttoa.

Tutkija Rolle Alho selvitti Rakennusliiton ja Palvelualojen ammattiliiton (Pam) suhtautumista maahanmuuttoon.

Molempien liittojen maahanmuuttajajäsenten määrä on noussut nopeasti viimeisen vuosikymmenen aikana. Pamilla on jo reilut 10 000 maahanmuuttajataustaista jäsentä.

Turun yliopistossa väittelevän Alhon tutkimuksen mukaan molemmat liitot haluavat turvata maahanmuuttajien työmarkkina-asemaa.

Rakennusliitto on perustanut maahanmuuttajille tarkoitetun ammattiosaston ja perustanut Tallinnaan toimipisteen, jossa neuvotaan Suomeen töihin tulevia virolaisia.

"Tässä ammattiliittojen strategiat poikkeavat toisistaan. Pamissa ei ole erillistä ammattiosastoa, vaan siellä on linjattu, että jokainen jäsen on ensisijaisesti jäsen, eikä jonkun etnisen tai kielellisen ryhmän edustaja", Alho kertoo.

Molemmat liitot myös vastustavat työperäisen maahanmuuton rajoitusten höllentämistä.

Liitot puolustavat nykyisiä rajoituksia, jotka koskevat EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta tulevaa työperäistä maahanmuuttoa.

"Työnantajajärjestöt ovat vaatineet nykyistä liberaalimpaa linjaa, mutta tutkimani ammattiliitot haluavat säilyttää nykyiset rajoitukset, sillä Suomessa on tällä hetkellä korkea työttömyysaste. Lisäksi liitot ovat huolissaan maahanmuuttajien työehtojen valvonnasta", Alho sanoo.

Alho haastatteli väitöskirjaansa varten myös maahanmuuttajia, jotka työskentelevät rakennus, siivous- tai ravintola-alalla. Moni työntekijä oli kohdannut ongelmia työehtosopimusten noudattamisessa. Työnantaja ei ollut esimerkiksi maksanut ylityökorvauksia. Osa oli saanut ongelmatapauksissa apua ammattiliitosta.

"Vaikka ongelmia esiintyi, ilmiötä ei voi yleistää koskemaan kaikkia maahanmuuttajia. Positiivisia kokemuksia oli esimerkiksi virolaisilla rakennusalan työntekijöillä", Alho kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat