Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain harvan pitää hävittää jättiputket

Kustannussyistä ainoastaan riskiesiintymät on tuhottava

Kotimaa
 
Harri Nurminen
Jättiputki voi olla ihmisen terveydelle haitallinen.
Jättiputki voi olla ihmisen terveydelle haitallinen. Kuva: Harri Nurminen

Vieraslajien kuten jättiputkien hävittämispakkoa vaaditaan vain poikkeustilanteissa, kerrotaan maa- ja metsätalousministeriöstä. Ministeriö on laatimassa lakiesitystä vieraslajeista ja niiden hallinnasta. Ministeriö lähetti lakiluonnoksen keväällä lausuntokierrokselle.

HS uutisoi huhtikuussa, että luonnoksessa kaavaillaan kiinteistön omistajille velvollisuutta hävittää vieraslaji tontiltaan kohtuullisin kustannuksin. Haitallisen vieraslajin hävittämiskustannukset ovat jopa kymmeniä tuhansia euroja hehtaaria kohden.

Fakta

EU laatii listaa vieraslajeista

 Valmisteilla olevat vieraslajisääntely perustuu EU:n vieraslakiasetukseen, ja säädösten pitää olla kansallisessa lainsäädännössä ensi vuoden alussa. Näin ollen hallituksen on on annettava esitys lakimuutoksista viimeistään lokakuun loppupuolella.

 EU:ssa on valmistumassa tämän vuoden aikana EU:n vieraslajiluettelo. Siinä luetellaan todennäköisesti useita Suomessa tavattavia lajeja kuten jättiputket.

 Suomen kansallisen vieraslajistrategian mukaan Suomessa on yli 150 haitallista vieraslajia. Erityisten haitallisia lajeja ovat jättiputkien lisäksi muun muassa kurtturuusu, rapurutto ja espanjansiruetana.

 Kiinteistönomistajille määrättävä vieraslajin hävittämisvelvollisuus ei koske lintuja eikä nisäkkäitä.

Lainsäädäntöneuvos Pekka Kemppainen kertoo, että hävittämisvelvoite on aiheuttanut kovasti huolta kiinteistönomistajien keskuudessa, ennen kaikkea kustannusten vuoksi. Ministeriön mukaan velvoitetta aiotaan käyttää kuitenkin vain kaikista vakavimmissa tilanteissa, joissa esiintymä vaarantaa luonnon monimuotoisuuden tai ihmisten terveyden.

Jättiputki voi olla ihmisen terveydelle haitallinen, sillä sen kasvineste aiheuttaa auringonvalon kanssa palovamman kaltaisia oireita.

Kaikkia vieraslajiesiintymiä ei ole yksinkertaisesti mahdollista, eikä tarkoituksenmukaista, hävittää. Joskus esimerkiksi riittää, että kiinteistönomistaja huolehtii siitä, ettei esiintymä pääse leviämään.

"Tietenkin me tunnustamme sen tosiseikan, että maassa on haitallisia vieraslajiesiintymiä, mutta kaikki niistä eivät ole vakavalla tavalla vahingollisia", Kemppainen sanoo.

Hän painottaa, että hävittämisvelvollisuus on viimeinen keino. Ensisijaiset keinot ovat tiedottaminen, neuvonta ja vapaaehtoinen yhteistyö.

Hän kuvailee velvoitetta sääntelyn "perälaudaksi". Sen avulla kiinteistön omistajat tulevat entistä tietoisemmiksi siitä, että oman kiinteistön mahdollisia vieraslajiesiintymiä kannattaa pitää silmällä ja puuttua niiden leviämiseen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Todennäköisimmin velvoitetta käytetään esimerkiksi luonnonsuojelualueilla. Näin ollen kustannukset lankeavat valtiolle.

"Meidän pitää miettiä, mihin suuntaamme vähiä voimavarojamme, sillä hävittämistyöhön ei ole luvassa lisärahoitusta. Näin ollen emme tietenkään voi myöskään vaatia muilta kiinteistönomistajilta yhtään suurempia ponnistuksia", Kemppainen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat