Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesä jatkuu vielä alkuviikon – loppuviikosta viilenee

Viikonlopusta on tulossa epävakainen ja todennäköisesti alkuviikkoa viileämpi

Kotimaa
 

Elokuun kesäkelit jatkuvat vielä alkavalla viikolla, kertoo HS:n meteorologi Anniina Törmä.

Alkuviikosta on tulossa Törmän mukaan lämmin ja aurinkoinen, mutta loppuviikkoa kohti mentäessä sää viilenee ja muuttuu epävakaiseksi.

Maanantaina lämpötilat vaihtelevat koko maassa enimmäkseen 20–25 asteen välillä. Lämpimintä on maan etelä- ja keskiosissa. Pohjois-Lapissa on hieman viileämpää.

Tiistai jatkuu vielä lämpimänä ja poutaisena. Lämpötilat pysyttelevät suurimmassa osassa maata maanantain lukemissa, 20–25 asteen välillä. Lämpimintä on maan länsiosassa, missä lämpötila saattaa kivuta 27 asteeseen. Pohjois- ja Itä-Lapin ylle hivuttautuu tiistaina sateita, ja lämpötilat vaihtelevat siellä 15 asteen molemmin puolin.

Keskiviikkona korkeapaine Suomen yllä alkaa väistyä ja maahan saapuu lounaasta alkaen heikkoja sateita. Lämpötilat tippuvat suuressa osassa maata 20 asteen paikkeille. Sateisilla alueilla voidaan jäädä 20 asteen alapuolelle.

Torstaina sää jatkuu epävakaisena. Sadekuuroja saadaan ainakin Länsi-Lapissa ja Kainuussa. Muualla maassa on enimmäkseen poutaista. Lämpötilat pysyttelevät keskiviikon lukemissa.

Viikonlopusta on tulossa epävakainen ja todennäköisesti alkuviikkoa viileämpi.

Lämmin ilmamassa liikkuu Törmän mukaan viikonloppuna etelärannikon tuntumassa, mutta on vielä epävarmaa, pääseekö lämmin ilma virtaamaan Suomeen asti. Kaikki riippuu lännessä olevan matalapaineen reitistä ja aikataulusta.

"Vielä sinnitellään kesän puolella. Viikonloppuna on mahdollisuus sateelle mutta yhtä suuri mahdollisuus paisteelle."

Elokuussa hellepäiviä on ollut yhteensä 13 yhteen menoon. Jos helleraja ylittyy maanantaina ja tiistaina, nousee hellepäivien määrä koko kesän osalta yhdeksääntoista.

Kesä on silti jäämässä hellepäivinä mitattuna suhteellisen viileäksi. Viimeksi hellepäiviä on ollut tätä kesää vähemmän vajaat 20 vuotta sitten kesällä 1998. Silloin helleraja ylittyi vain 15 päivänä.

Toistaiseksi kesän lämpimin päivä koettiin heinäkuun alussa, jolloin Kouvolassa mitattiin kesän ennätyslukema, 31,4 astetta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat