Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entinen punavankileiri muuttuu kodeiksi – Hennalan varuskunta-alueen rakennukset käyvät hyvin kaupaksi

Entinen varuskunta-alue houkuttelee hinnoillaan luovia yrittäjiä ja asukkaita

Kotimaa
 
Lauri Rotko
Marko Luoma ja Heli Kauhanen kunnostavat Hennalan upseerisaunaa itselleen.
Marko Luoma ja Heli Kauhanen kunnostavat Hennalan upseerisaunaa itselleen. Kuva: Lauri Rotko

Korumuotoilija Heli Kauhanen ja teollinen muotoilija Marko Luoma tarttuivat tilaisuuteen heti, kun sopivan kokoinen punatiilitalo tuli kaupan.

Varuskunnan upseerisaunana ja pesulana toiminut, vuonna 1913 valmistunut talo muuttuu vähitellen remontissa pariskunnan kodiksi sekä työ- ja näyttelytilaksi.

"Onneksi tätä taloa ei ollut remontoitu", Kauhanen naurahtaa. "Monissa remontoiduissa rakennuksissa home on päässyt pesiytymään muovimattojen ja eristeiden alle."

Pajanakin palvellut rakennus on jykevää tekoa. Seinillä on paksuutta 70 senttiä ja lattioissa on betonivalun alla puoli metriä tiiltä.

Muotoilijapariskunnan unelmakohde irtosi Senaatti-kiinteistöjen tarjouskilpailussa vähän yli 63 000 eurolla. Paljon enemmän rahaa kuluu 180-neliöisen talon peruskorjaukseen.

Punatiilinen idylli on käynyt hyvin kaupaksi. Myyntipäällikkö Asko Taskila Senaatti-kiinteistöistä sanoo ostohaluja olleen yllättävänkin paljon.

Keväällä kaupatuista yhdestätoista rakennuksesta tuli peräti satakunta tarjousta.

Kuukauden sisällä myyntiin tulevat Hennalan viimeiset pienet rakennukset julkisella tarjouskilpailulla. Ostajaa etsii muun muassa päävartio.

Suurimmat ja vaikeammin rahaksi muutettavat kohteet – kaksi kasarmia, sotilaskoti ja sairaala – myydään neuvottelumenettelyllä.

Taskilan mukaan myyntihinnat ovat olleet lähellä rakennusoikeuden hintaa. Rakennukset ovat pääosin sata vuotta vanhoja, ulkoapäin suojelukohteita ja ne vaativat isot remontit.

"Hyvä, että rakennuksille löytyy järkevää uutta käyttöä, koska silloin suojelukin tulee hoidettua."

Hennalan projektipäällikkö Pirkko-Leena Jakonen toivoo, että Hennalasta muodostuu Lahdelle "uusi vanha keskus". Tulevaisuudessa alueella asuu tuhansia lahtelaisia ja yrityselämä on monipuolista.

Alueen kaavoitus on vasta alkuvaiheessa. Myöhemmin alueelle nousee myös uusi asuinalue.

Hennalan uusiin luovan alan yrityksiin kuuluu Apulanta-yhtye. Entinen komentajantalo siirtyi keväällä Apulanta Oy:lle, samoin entinen sotilasmusiikkimuseo, johon valmistuu rockmuseo.

Upseerikerho siirtyi kaupalla rakennuksen pitkäaikaiselle vuokraajalle, ja tilausravintolasta sukeutuu lounasravintola.

Vanhan venäläisen varuskunta-alueen kauimmainen rakennus on Metsä-Hennalassa sijaitseva sotilaskappeli. Joukko lahtelaisia on perustanut suojeluyhdistyksen ja haluaa palauttaa kaupunginmuseon varastona toimivan kappelin rukoushuoneeksi.

Suojeluyhdistyksen puheenjohtajan Nikita Sopotskon mielestä rakennuksessa voisi toimia pieni kappeli ja osassa rakennusta kansalaissodan muistonäyttely.

"Kappelin lähelle on haudattu vuosina 1913–1917 Hennalassa palvelleita keisarillisen armeijan sotilaita ja kansalaissodan lopussa 1918 teloitettuja suomalaisia punaisia sotavankeja."

Sopotsko toivoo, että yhdistys voisi vuokrata kappelin kaupungilta ja kunnostaa sen alkuperäistä käyttötarkoitusta kunnioittaen.

"Kyseessä on Lahden vanhin kirkkorakennus."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat