Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muistisairaudet eivät enää yleisty vaan jopa vähenevät

Tuore tutkimus korostaa varhaisen ennaltaehkäisyn merkitystä muistisairauksissa

Kotimaa
 

Tuore tutkimus tuo ilouutisia: muistisairauksien esiintyvyys ei vaikuta enää kasvavan, vaan dementia saattaa olla jopa vähenemässä.

Ruotsissa, Espanjassa, Britanniassa ja Alankomaissa tehtyjen tutkimusten mukaan dementian esiintyvyys ei ole kasvanut, vaikka niin on pelätty.

Fakta

Muistisairaudet Suomessa

 Muistisairauksia pidetään Suomessa kansantautina, sillä vuosittain diagnosoidaan noin 13 000 vakavaa muistisairautta.

 Muistisairauksia ovat muun muassa Alzheimerin tauti, Lewyn kappale -tauti, Parkinsonin taudin muistisairaus sekä otsa-ohimolohkorappeumat, kuten frontotemporaalinen dementia.

 Monilla yli 65-vuotiailla on muistiongelmia, mutta heistä vain pienellä osalla on etenevä muistisairaus.

 Muistisairauksia voi ehkäistä ennalta liikkumalla säännöllisesti ja noudattamalla terveellistä ruokavaliota.

Tapausten määrä on pysynyt joissain maissa ennallaan ja toisissa, kuten Britanniassa ja Espanjassa, kääntynyt jopa laskuun.

Ennusteet dementian nopeasta yleistymisestä ovat tutkijoiden mukaan perustuneet 20 vuotta vanhoihin tutkimuksiin. Niiden jälkeen elintavat, koulutus ja terveydenhuolto ovat parantuneet niin, että nuo ennusteet eivät enää päde.

Uudet, hyviä uutisia tuoneet tutkimukset on ikävakioitu eli väestön ikärakenteen vaikutus on poistettu tutkimuksista.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että dementiatapausten määrä kasvaa edelleen, koska vanhusten määrä kasvaa, mutta jos katsotaan tapausten määrää esimerkiksi tuhatta 85-vuotiasta kohden, määrä ei kasva tai vähenee.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä The Lancet Neurology -lehdessä.

Geriatrian professori Timo Strandbergin mukaan dementiatapausten määrän ennustaminen on vaikeaa, koska asiaan vaikuttavat niin monet tekijät.

Väestön lihominen ja diabeteksen lisääntyminen lisäävät dementian riskiä, mutta toisaalta koulutustason paraneminen sekä sydän- ja verisuonisairauksien parempi hoito vähentävät sitä.

"Alkaa silti näyttää siltä, että myönteiset voimat ovat ehkä vahvempia kuin kielteiset, ja siksi muistisairauksien ilmaantuvuus saattaa laskea", Strandberg sanoo.

Tuoreet tutkimustulokset korostavat varhaisen ennaltaehkäisyn vaikutusta.

Jos ihmiset lenkkeilisivät enemmän ja söisivät terveellisemmin, muistisairaudet vähenisivät huomattavasti. Samalla vähenisi elämän loppuvaiheen sairastelu.

"Jos riskitekijöihin vaikutettaisiin ajoissa, on ihan mahdollista, että voisimme pitää suuren osan väestöstä terveinä noin 90-vuotiaiksi. Ihmiset voisivat elää pitkään terveinä ja kuolla sitten nopeasti pois."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat