Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: "Kiusaajan vastustaminen on liikaa vaadittu lapselta"

Kotimaa
 

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen toivoo, että kiusaamiskeskustelussa nostettaisiin esiin niitä rohkelikkoja, jotka uskaltavat puuttua, kun näkevät toista lasta tai nuorta kiusattavan.

Kiusaaminen tunnistetaan nykyisin ryhmäilmiöksi, jossa on muitakin osapuolia kuin kiusattu ja kiusaaja. Ratkaisevassa asemassa ovat hiljaiset sivustakatsojat. Esimerkiksi yhdysvaltalainen psykiatrian professori Stuart Twemlow on todennut, että kiusaajan toiminta loppuu, jos katsojajoukkoa ei ole.

Sivustakatsojat ovat myös niitä, jotka voivat saada kiusaamisen loppumaan. Sinkkosen mukaan sitä ei kuitenkaan voi lapselta vaatia.

"Sivustakatsojat ovat tavallisia lapsia, jotka pelkäävät kuollakseen joutuvansa itse kiusatuiksi, jos asettuvat vastustamaan kiusaajaa. Heillä voi olla todella huono omatunto ja paha mieli kiusatun puolesta, mutta he eivät puutu, vaikka syyllisyydentunto kirpaisisikin. Puuttuminen onkin liikaa vaadittu. Ei lapsen harteille voi sellaista taakkaa asettaa."

Sinkkosen mukaan lapsen mahdollisuudet puuttua kiusaamiseen riippuvat hänen asemastaan luokassa tai muussa lapsiryhmässä. Lähes joka luokalla on luokan johtaja, jota muut katsovat ylöspäin ja jolle puuttuminen voi olla helppoakin.

"Lapsen status vaikuttaa paljon. Muistan yhden pojan, joka oli isokokoinen, suosittu oppilas. Hän asettui kiusatun pojan puolelle aika ohimennen, totesi vain muille, että kiusaaminen on typerää, ja kehotti lopettamaan. Häntä kuunneltiin, ja kiusatun lapsen äiti tuli myöhemmin kertomaan, että poika oli puuttumisellaan pelastanut hänen lapsensa kouluvuoden."

Jos lapsi ei ole luokan johtajien joukossa, hän voi puuttua kiusaamiseen lyöttäytymällä yksiin muiden kanssa. Sinkkonen neuvookin vanhempia keskustelemaan lastensa kanssa siitä, mistä lapsi voisi saada apua, jos näkee kiusaamista eikä rohkeus riitä puuttumiseen.

"Lapselta voi kysyä, löytyykö luokalta joku kaveri, joka on samaa mieltä kiusaamisen typeryydestä. Voisiko lapsi puuttua asiaan yhdessä hänen kanssaan? Tai voisiko lapsi kenties puhua asiasta luokan johtajaoppilaalle?"

Puuttujat ovat tärkeitä siksikin, että kiusatut harvoin itse ottavat kiusaamista esiin. He pelkäävät tilanteen muuttuvan pahemmaksi, jos vanhemmat soittavat koululle ja opettajat alkavat selvittää asiaa. Siksi toisen lapsen väliintulo voi olla ratkaisevaa.

Sinkkosen mielestä lapset ansaitsisivat väliintulosta nykyistä enemmän kehuja.

"Kiusaamiseen puuttuminen on osoitus poikkeuksellisesta siviilirohkeudesta, sosiaalisista kyvyistä ja myötätunnosta. Lapsiin, jotka siihen pystyvät, voisi kiinnittää enemmän huomiota ja antaa heille kiitosta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat