Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus esittelee talouspakettinsa syyskuussa

Keinot kilpailukyvyn kohentamiseksi yritetään keksiä viidessä viikossa

Kotimaa
 
Hallitus kertoi työelämäuudistusten jatkosta
Hallitus kertoi työelämäuudistusten jatkosta
Pääministeri Juha Sipilän mukaan hallitus kertoo eduskunnalle syyskuun loppuun mennessä, mitä keinoja se esittää kilpailukyvyn parantamiseksi. ”Voi olla, että se tiedonanto päättyy hallituksen osalta luottamuslauseäänestykseen”, Sipilä sanoi. kuvaus: Esa Syväkuru / HS

Hallitus esittelee suunnitelmansa Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi syyskuun loppuun mennessä. Aikataulusta kertoi pääministeri Juha Sipilä (kesk) hallituksen tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Hallitus pyrkii yhä säästö- ja rakenneuudistusohjelmansa mukaisesti saamaan julkisen talouden rakenteisiin kymmenen miljardin euron säästöt vuoteen 2030 mennessä. Niistä neljä miljardia euroa on määrä tehdä säästöillä, toiset neljä miljardia euroa rakenneuudistuksilla ja loput noin kaksi miljardia euroa kilpailukyvyn parantamisella.

Tästä on kyse

 Hallitus miettii keinoja, joilla nujerrettaisiin 10 miljardin euron kestävyysvaje.

 Hallitus ilmoitti pohtivansa uusia keinoja, kun neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta kariutuivat torstaina.

 Hallituksen omista keinoista annetaan tiedonanto eduskunnalle 30. syyskuuta mennessä.

"Tarvitsemme palkkamalttia ja tuottavuuden parantamiseen toimia, jotka tehdään paitsi yhteiskunnallisella tasolla, niin pääasiassa yritysten ja yhteisöjen tasolla", Sipilä sanoi.

Hallitus etsii uusia keinoja, koska niin sanottu yhteiskuntasopimus kaatui torstai-iltana.

"Yhteiskuntasopimuksen kariutuminen oli iso takaisku niin järjestelmälle kuin henkilökohtaisestikin. Uskoin lujasti siihen, että me pystymme sopimaan", Sipilä kertoi.

Yhteiskuntasopimuksesta neuvoteltaessa viitattiin ehdollisten lisäsäästöjen listaan, jossa oli 1,5 miljardin euron edestä leikkauksia. Kun yhteiskuntasopimusta ei saatu aikaan, Sipilä ilmoitti kuitenkin hallituksen etsivän omia keinojaan kilpailukyvyn parantamiseksi, niin että 1,5 miljardin lisäsäästöjä ei tarvitsisi tehdä.

Hallituskolmikko ei vielä halunnut kertoa, mitä sen esittämät uudet keinot voisivat olla. Keinoja tulee olemaan todella vaikea keksiä, Sipilä sanoi. Samaa toistivat valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ja ulkoministeri Timo Soini (ps).

"Totta kai niitä [keinoja] mietitään koko ajan, mutta me ei lähdetä ennakoimaan, mitä ne ovat", Soini sanoi.

Hallitus on omia työelämän muutoskeinoja selvittäessään törmännyt useampaan otteeseen siihen, että hallituksen kaavailemat työelämän muutokset ovat lainsäätäjän ulottumattomissa työehtosopimusten takana, valmistelutyötä tehnyt lähde kertoo HS:lle. Tämän takia muutosesitysten tekeminen on huolellisen työn takana ja se voi ottaa aikaa, lähde arvioi.

Mukana voi olla muitakin keinoja kuin työelämämuutoksia, mutta niillä pitää pystyä parantamaan suomalaisen työn kilpailukykyä viidellä prosentilla.

"Keinovalikoima on laaja, ja tänään kävimme syvällisen keskustelun siitä, mikä meidän sitoutumisen aste on. Yksimielisesti ja heti lähdemme liikkeelle siitä, että pidämme kiinni viiden prosentin tavoitteesta", Stubb sanoi.

Kun hallitus on kertonut lisäkeinoista eduskunnalle, kukin lakimuutos lähtee eduskunnan käsiteltäväksi. Sipilä uskoo, että lakimuutokset saadaan valmiiksi ensi kesäkuun loppuun mennessä.

Ratkaisu ehdollisten säästöjen ja veronkorotusten tai veronkevennysten määrästä tehdään suunnitelman mukaisesti keväällä 2017, Sipilän kabinetista kerrottiin maanantaina. Jos säästöjä ei saada aikaan hallituksen toimilla, säästöt ja veronkorotukset voidaan yhä toteuttaa 1,5 miljardin euron suuruisina.

Jukka gröndahl HS
Alexander Stubb (vas.), Juha Sipilä ja Timo Soini etsivät seuraavat viikot lääkkeitä kilpailukyvyn parantamiseksi.
Alexander Stubb (vas.), Juha Sipilä ja Timo Soini etsivät seuraavat viikot lääkkeitä kilpailukyvyn parantamiseksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat