Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bensiinin hinta laski ensi kertaa tänä vuonna

Elokuun puolivälissä 95E-bensiini maksoi 152,4 senttiä litralta. Raakaöljy on nyt erityisen halpaa.

Kotimaa
 

Bensiinin kuluttajahinta kääntyi elokuussa laskuun ensimmäistä kertaa sitten vuodenvaihteen notkahduksen, ilmenee Öljy- ja biopolttoaineala ry:n kuluttajahintaseurannasta. Elokuun puolivälissä 95E-bensiini maksoi 152,4 senttiä litralta eli neljä senttiä vähemmän kuin kuukautta aikaisemmin.

Samaan aikaan myös 98E-bensiinin ja dieselin kuluttajahinnat laskivat. 98E-bensiini maksoi 158,6 senttiä, diesel 129,5 senttiä litralta.

Hinnat eivät ole kansallisia keskiarvoja, vaan ne on laskettu kuuden paikkakunnan, Helsingin, Mikkelin, Oulun, Rovaniemen, Seinäjoen ja Turun, kuluttajahintojen mukaan joka kuukauden 15. päivä.

Raakaöljyn maailmanmarkkinahinta on sahannut koko vuoden noin 50–60 dollarin välillä tynnyriltä. Nyt hinta on erityisen alhaalla, sillä maanantaina esimerkiksi Pohjanmeren Brent-laatu halpeni jopa 42,88 dollariin barrelilta

Viime viikkoina selvästi laskenut tynnyrihinta näkyy viimein myös suomalaisilla huoltoasemilla.

"Nyt myös bensiinin maailmanmarkkinahinta on lähtenyt laskuun", sanoo toimitusjohtaja Helena Vänskä Öljy- ja biopolttoaineala ry:stä.

"Vaikka raakaöljyn hinta on tippunut välillä tosi alhaalle, bensiinin maailmanmarkkinahinta on muuttunut hitaammin, eli nämä kaksi eivät aina seuraa toisiaan täysin samanaikaisesti. Selkeästi nyt alkaa kuluttajahinnassa näkyä viime viikkoina tapahtunut bensiinin maailmanmarkkinahinnan lasku."

95E-bensiinin kuluttajahinta oli seurannan mukaan nykyisellä tasolla viimeksi marraskuussa 2014. Tammikuun puoliväliin mennessä hinta laski 136,7 senttiin litralta, minkä jälkeen se lähti nousemaan.

Vuosi sitten elokuussa 95E:n kuluttajahinta oli selvästi korkeampi kuin nyt, 165,5 senttiä litralta. Viime kesänä Brent-raakaöljylaadun hinta liikkui pitkään yli 110 dollarissa barrelilta.

"Hinta lähti siitä silloin laskemaan joulua kohden, mutta oli elokuussa vielä aika korkea. Nyt tänä vuonna jo muutaman viikon ajan tynnyri on ollut alle viidenkymmenen euron: ensin tammikuussa ja nyt elokuussa", Vänskä sanoo.

Kesällä autoilu lisääntyy etenkin yhdysvalloissa, mikä yleensä lisää bensiinin kysyntää ja nostaa sen hintaa.

Jatkaako bensan hinta siis halpenemistaan kohti talvea? Ehkä. Kuluttajahintaan vaikuttaa lopulta useat seikat, kuten euron ja dollarin vaihtokurssi.

"Me emme perinteisesti arvioi varsinkaan kuluttajahintoja eteenpäin juuri sen takia, että hintoihin vaikuttaa niin moni asia. Ehdottomasti suurin yksittäinen tekijä hinnassa on polttoainevero. Mutta jos raakaöljyn hintakehitystä arvioi, ovat monet analyytikot ennustaneet, että matalilla hinnoilla mennään pitkälle ensi vuoteen", Vänskä sanoo.

"Toki jos tuotantoalueilla tapahtuu poliittisia konflikteja tai hurrikaaneja, jotka aiheuttavat häiriöitä öljyntuotannossa, markkinat reagoivat herkästi. Tällainen psykologinen hinnannousu tapahtuu usein, vaikka tuotanto ei todellisuudessa laskisikaan."

Tapahtui öljyn tai bensiinin maailmanmarkkinahinnoille mitä tahansa, polttoainevero, huoltovarmuusmaksu ja arvonlisävero muodostavat kuitenkin suuren osan bensiinin kuluttajahinnasta. Verojen ja veroluonteisten maksujen osuus 95E:n kuluttajahinnasta ovat tänä vuonna vaihdelleet 91:n ja 95 sentin välillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat