Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi sensuroi kartoistaan sotilasalueita

Kotimaa
 

"Aloitin vuonna 1969 työt Maanmittaushallituksen kivipainossa. Silloin oli täydessä vauhdissa Suomen peruskartoitus. Karttojen myyntiä hoiti Maanmittaushallituksen kartanmyynti", muistelee Erkki-Sakari Harju.

"Meillä oli silloin sellainen sanonta, että aina kun 1:100 000-lehti peruskarttaa valmistui ja tuli myyntiin, niin ensin myymälän eteen ajoi Neuvostoliiton lähetystön Volga. He ostivat kaikkia lehtiä viisi kappaletta, maksoivat käteisellä ja häipyivät."

"Sen jälkeen siihen ajoi Britannian lähetystön Rover. He ostivat kaikkia lehtiä viisi kappaletta, maksoivat käteisellä ja häipyivät."

Harjun tarinan opetus on siinä, että sitä mukaa, kun Suomen peruskartasto ja Lapin topografinen kartta valmistuivat, Nato ja Varsovan liitto päivittivät Suomea koskevat karttansa.

Tosin aivan niin helppoa ei vieraiden valtioiden tiedustelu aina ollut. Suomalaiset sensuroivat kartoiltaan pois muun muassa sotilaskohteita.

Suomalaisten sotilasalueiden kohdalle liimattiin "Porvoon takaa metsää", kuten suomalaiset kartografit peitetoimintaa kuvasivat.

Harjulta on valmistumassa kaksi sotilaskartoitukseen liittyvää kirjaa. Suomalaisten sodan ajan kartoituksista kertova teos "Kielletyt kartat 4" esitellään Helsingin kirjamessuilla lokakuussa.

Myös toisen, Suomen sotilaskartoituksen historiaa 1600-luvulta nykypäivään asti käsittelevän kirjan käsikirjoitus on jo lähes valmis.

Harju kertoo siinä, kuinka Suomi yritti lainsäädännöllä vaikeuttaa vieraiden valtioiden tiedustelua. Suomeen yritettiin kylmän sodan aikana luoda kahteen otteeseen karttojen sensurointia helpottava laki. Kumpikin hanke kuitenkin kaatui.

Kylmän sodan aikana karttojen valmistusta ja julkaisua valvottiin tarkasti monissa maissa.

"Suomen karttapolitiikka oli avointa", Harju sanoo.

"Niitä sai ostaa kuka tahansa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat