Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus poistaisi viiden vuoden irtisanomissuojan

Kuntarakennelain muutos ei koskisi ennen vuotta 2017 yhdistyviä kuntia

Kotimaa
 
Kirsti Karttunen

Hallitus haluaa muuttaa kuntarakennelakia niin, että kuntien työntekijöiden viiden vuoden irtisanomissuojasta luovuttaisiin.

Irtisanomissuoja kuitenkin säilyisi niissä kunnissa, jotka yhdistyvät ennen vuotta 2017.

Kesäkuun lopulla valtioneuvostossa tehdyt neljä yhdistämispäätöstä, Hollolan ja Hämeenkosken, Jalasjärven ja Kurikan, Lahden ja Nastolan sekä Säkylän ja Köyliön, on kunnissa tehty olettaen, että viiden vuoden irtisanomissuojaa sovelletaan.

"Ensi vuonna yhdistyvät kunnat voivat siis päättää itse, luopuvatko ne irtisanomissuojasta vai eivät, sen mukaan mikä on tarkoituksenmukaista", lainsäädäntöneuvos Eeva Mäenpää valtiovarainministeriöstä sanoo.

Viiden vuoden irtisanomissuoja on voimassa kymmenessä vuonna 2013 yhdistyneessä kunnassa sekä kahdessa tänä vuonna yhdistyneessä kunnassa. Näihin jo voimassa oleviin kuntaliitoksiin lakimuutos ei toteutuessaan vaikuttaisi.

Mäenpää kertoo, ettei kunnissa viiden vuoden irtisanomissuojan päätyttyä ole tähän asti nähty joukkoirtisanomisia.

"Enemmän on kyse toimintavapauden kasvattamisesta, että kunnilla olisi enemmän vapauksia organisoida toimintaa uusiksi", Mäenpää kertoo.

Hallituksen lakiesitys kumoaisi nykyisestä laista myös kuntauudistuksen toteuttamiseen liittyvät säännökset eli kuntien velvollisuuden selvittää yhdistymistä, selvitysvelvollisuuden edellytykset ja selvitysten määräajat.

Toukokuussa kuntaliitosselvitys oli meneillään noin sadassa kunnassa. Lakisääteinen selvitysavustus maksettaisiin käynnissä oleville selvityksille vuoden 2016 loppuun saakka.

"Tämä koskee vielä aika suurta joukkoa ja selvitysvelvollisuuteen liittyy se, että turvataan voimassa olevat selvitykset. Selvitysavustus siis kumotaan, mutta sitä ei kumota heti", Mäenpää sanoo.

Heinäkuun 2013 alussa voimaan tullut kuntarakennelaki säätää kuntien velvollisuudesta osallistua yhdistymisselvitykseen, selvitysalueiden muodostamisen perusteista ja niistä poikkeamisesta sekä selvityksen tekemisen aikataulusta.

Hallituksen tavoitteena on saada esityksen mukaiset lakimuutokset voimaan tämän vuoden aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat