Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkopolitiikan peruslinja pysyy

Siirtolaiskriisi ja kehitysyhteistyön leikkaukset värittävät juuri nyt Suomen ulkopolitiikkaa

Kotimaa
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Ulkoministeri Timo Soini haluaa EU:n osoittavan selvästi, että rajoja valvotaan ja apua saavat vain ne, jotka ovat todellisessa hädässä.
Ulkoministeri Timo Soini haluaa EU:n osoittavan selvästi, että rajoja valvotaan ja apua saavat vain ne, jotka ovat todellisessa hädässä. Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva

Sotaa pakenevia ei sovi nimitellä "elintasosurffareiksi", sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk) maanantaina Helsingissä vuosittaisilla suurlähettiläspäivillä.

Sipilä puuttui näin ilmaisuun, jota perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo käytti Eurooppaan tulevista turvapaikanhakijoista perjantaina. Sananvalinta on synnyttänyt viime päivinä paljon keskustelua.

Sipilä varoitti puheessaan Suomea sulkeutumisesta. Hän tuomitsi kaikenlaisen rasismin, vihapuheen ja väkivallanteot.

"Julkinen keskustelu ei ole kaikilta osin tuonut esiin, että tämä on hallituksen yhteinen kanta", Sipilä sanoi puheensa jälkeen.

Ulkoministeri Timo Soinin (ps) oli vaikeampaa irrottautua Slunga-Poutsalon puheista. Soinin mukaan puoluesihteerillä on sananvapaus ja tämä vastaa itse sanoistaan.

Välimeren siirtolaistilannetta Soini piti vakavana, mutta varsinaisessa suurlähettiläspäivien puheessa se oli vain sivuosassa.

Puheen jälkeen Soini sanoi, että EU:n päätös Kreikkaan ja Italiaan tulleiden turvapaikanhakijoiden siirrosta muihin EU-jäsenmaihin kiihdytti siirtolaisten tuloa Välimeren yli.

"Se sai ihmiskauppiaat liikkeelle. He käyttivät EU:n päätöstä voimakkaasti hyväkseen."

Soinin mukaan EU:n on annettava selvä signaali siitä, että rajoja valvotaan ja vain todellisessa hädässä olevia autetaan.

Sama viesti oli kotouttamisesta vastaavalla työministerillä Jari Lindströmillä (ps). Hän lähetti maanantaina tiedotteen siitä, että hallitus aikoo tehostaa kotouttamistoimia. Lindström halusi myös vauhdittaa kielteisten oleskelulupapäätösten saaneiden palauttamista.

Sipilän mukaan Suomella olisi sekä puheissa että käytännön toimissa paljon parannettavaa siinä, miten maa ottaa ulkomaalaiset tulijat vastaan.

"Jokaista on kohdeltava yksilönä."

Siirtolaiskriisin hoitamisessa päähuomion pitää silti olla turvapaikanhakijoiden lähtömaissa, Sipilä sanoi. Hänen mukaansa EU on ollut liian heikko globaalien ongelmien ratkaisemisessa.

"Pakolaisvirrat kertovat, että olemme olleet osaltamme pahasti myöhässä. Lähtömaiden ongelmat ovat kasautuneet."

Soini käsitteli omassa puheessaan siirtolaiskriisin sijasta ulkopolitiikan perinteisimpiä ydinkysymyksiä. Hän sanoi, että Suomen Venäjä-linjaukset ovat tiukasti ennallaan.

Avain Ukrainan kriisin ratkaisuun on Soinin mukaan Venäjällä. "Euroopassa ei toivota Venäjän eristäytyvän."

Soini muistutti, että Suomen on pidettävä huolta omasta puolustuksestaan.

"Tätä ei pidä tulkita Venäjää vastaan suunnatuksi militarisoimiseksi vaan välttämättömäksi puolustuskyvyn nostamiseksi."

Puhe sivusi myös keskusteluilmapiiriä. Soini puhui kunnioittavan vuoropuhelun merkityksestä globaalien jännitteiden purkamisessa. Erikseen hän mainitsi uskonnot: niitä ei tulisi pitää toisilleen vihamielisinä blokkeina.

Sekä Sipilä että Soini arvioivat talouden olevan ulkopolitiikassa yhä merkittävämpi tekijä. He perustelivat Suomen talouskriisillä myös ratkaisuja, jotka heikentävät maan vaikutusvaltaa.

"Moni ajattelee, että hallitus on itse tintannut Suomelle mustan silmän kehitysyhteistyövarojen leikkauksella", Soini sanoi.

Leikkaukset ovat vaikuttaneet Suomen maineeseen, sanoi kehitysministeri Lenita Toivakka (kok). Toivakan mukaan etenkin Euroopassa on tahoja, jotka näyttävät iloitsevan Suomen huonosta talouskasvusta.

"On myös tahoja, jotka haluavat maalata meistä kuvan itsekkäänä kansana."

Suomen on pidettävä huolta keskusteluilmapiiristä, Toivakka painotti.

"Jos ilmapiiri käy liian ahtaaksi, nuoret lähtevät maailmalle."

Lenita Toivakka
Lenita Toivakka
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat