Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keuruu varautuu suuren vastaanottokeskuksen perustamiseen – ”Kaikenlaista keskustelua on ollut sosiaalisessa mediassa”

Keuruun entisestä varuskunnasta tulisi Suomen suurin vastaanottokeskus. Sinne mahtuisi 500 henkeä.

Kotimaa
 
Tyhjä varuskunta voisi majoittaa satoja pakolaisia
Tyhjä varuskunta voisi majoittaa satoja pakolaisia
Tältä näyttää tyhjilleen jäänyt kasarmi, josta suunniteltiin Suomen suurinta vastaanottokeskusta. Toimittaja Jukka Harju HS Kuvaus ja editointi Reijo Hietanen

Tilaa täällä ainakin on. Käytävät ovat pitkiä ja tuvat valoisia. Isoista ikkunoista näkyy mäntymaisema.

Viikon päästä ratkeaa, tuleeko entisistä pioneerirykmentin tiloista Suomen suurin vastaanottokeskus. Tulee, jos Keuruun kaupunginhallitus päättää niin ensi maanantaina.

Nyt kasarmi kaikuu tyhjyyttä. Kun käytävää kulkee eteenpäin, oikealle ja vasemmalle jää tupa toisensa perään vapaata tilaa. Alakerrassa on toinen samanlainen käytävä. Välissä on vessoja ja suihkutiloja.

Reijo Hietanen
Tyhjä varuskunta voisi majoittaa satoja pakolaisia
Tyhjä varuskunta voisi majoittaa satoja pakolaisia

Tupien lattioissa näkyvät vielä varusmiesten vuoteiden ja kaappien paikat. Koko kasarmi on valtava u-muotoinen kokonaisuus, joka on 1960-luvun lopun yhdistelmä lasia ja betonia.

Vuosi sitten lähtenyt armeija on jättänyt paikat siistiin kuntoon. Ei edes haise tunkkaiselta.

On helppo nähdä, miksi Maahanmuuttovirastokin näkee tässä tilat noin 500 turvapaikanhakijalle. Toiminta saattaa alkaa jo syyskuussa.

Entinen varuskunta olisi monin tavoin sopiva paikka: suurkeittiö, ruokasaleja, luokkahuoneita, pesutiloja, terveysasema, toimistoja, liikuntatiloja, sotilaskoti, varastoja ja elokuvasalikin. Ne pitäisi vain palauttaa käyttöön ja tuoda paikalle uudet keittiökoneet.

Myös pesutilat kertovat siitä, että rakennukseen mahtuu suuri joukko ihmisiä.
Myös pesutilat kertovat siitä, että rakennukseen mahtuu suuri joukko ihmisiä.

Jokin perhe saattaa päästä majoittumaan entiseen vääpelin toimistoon. Tuvista taas voi tulla käyttökelpoisemmat, jos niihin rakennetaan väliseiniä. Ympärillä on kaunis mäntymaasto ja entiset armeijan harjoitusmaastot.

Keuruulaiset odottelevat nyt, miten äänestyksessä käy.

"Meillä oli viikko sitten hallituksessa tästä keskustelua. Ainakin silloin jäi sellainen käsitys, että vihreätä valoa olisi tulossa", sanoo vs. kaupunginjohtaja Tero Mäkelä.

Hän toivottaa keskuksen tervetulleeksi ja uskoo varuskunnan sopivan vastaanottokeskukseksi oikein hyvin.

Keuruun kasarmi on yhdistelmä lasia ja betonia. Se muistuttaa muodoltaan u-kirjainta.
Keuruun kasarmi on yhdistelmä lasia ja betonia. Se muistuttaa muodoltaan u-kirjainta.

On varmaa, että sadat turvapaikanhakijat näkyisivät kaupungin katukuvassa. Keuruulla on runsaat 10 000 asukasta.

"Kaikenlaista keskustelua on ollut sosiaalisessa mediassa ja muualla. Itse olen sitä mieltä, että kyllä nämä tarjolla olevat työpaikat pitäisi käyttää hyväksi. Siitä on tulossa pari-kolmekymmentä työpaikkaa, ja ne ovat meille tosi tärkeitä."

Keskukseen palkattaisiin johtaja, ammattilaisia sosiaali- ja terveydenhuollon alalta sekä ohjaajia ja toimistotyöntekijöitä. Lisäksi keskus työllistäisi välillisesti huolto-, kuljetus- ja turvallisuusalan osaajia.

Keuruulla oli enimmillään jopa tuhat varusmiestä.

"Pioneerivarikko lopetti viime vuoden lopussa, ja siinä meni kaikkiaan kolmisensataa työpaikkaa. Turvapaikanhakijat saavat valtiolta jonkin verran taloudellista tukea, mikä tuo ostovoimaa paikkakunnalle ja lisää liikkeiden liikevaihtoa. En näkisi kauhean pahana sitäkään, että katukuvaan tulisi pikkuisen lisää väriä", Mäkelä sanoo.

Varuskunnan nykyinen omistaja on Sarakallio-kiinteistöt. Sen johtaja Timo Kauppinen sanoo saaneensa ehdotuksen vastaanottokeskuksesta runsas viikko sitten.

Kauppisen mukaan yhtiö on valmis neuvottelemaan vuokrauksesta, jos kaupunki, Maahanmuuttovirasto ja Suomen Punainen Risti pääsevät yhteisymmärrykseen.

"Hätä on suuri, ja jonnekin heidät on majoitettava. Nyt odotellaan vain lopullista päätöstä. Kaikki on silti vielä aivan alkutekijöissään. On aika optimistinen arvio, että toiminta alkaisi jo syyskuussa."

Sisäministeri Orpo improvisoi puheen keuruulaisille
Sisäministeri Orpo improvisoi puheen keuruulaisille
HSTV:n Studio Kulmapöytä pyysi sisäministeri Petteri Orpoa pitämään puheen Keuruulle avattavan vastaanottokeskuksen avajaisissa. Videolta selviää millaisen puheen Orpo keuruulaisille laati.

Jukka Harju HS
Keuruu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat