Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Määräaikaisesta liittymästä pääsee eroon vain hyvästä syystä

Purkuperuste saattaa olla esimerkiksi myytyä hitaampi verkkoyhteys

Kotimaa
 

Kuluttajaviranomaiset saavat puhelin- ja laajakaistaliittymistä kolmetuhatta yhteydenottoa vuosittain.

Ihmisille on kaupiteltu esimerkiksi kalliita viihdepaketteja nopealla sadan megabitin nopeudella, vaikka vähempikin riittäisi. Joskus taas verkkoyhteyden nopeus ei vastaa luvattua. Usein sopimukset ovat määräaikaisia, joista on hankala päästä eroon.

Määräaikaisen sopimuksen purkaminen onnistuu vain pätevällä perusteella. Niitä voivat olla esimerkiksi, ettei verkkoyhteys toimi lainkaan tai on olennaisesti hitaampi kuin mistä asiakas on maksanut. Lievemmissä ongelmissa kuluttajalla voi olla oikeus hinnanalennukseen.

"Ensin kannattaa ottaa yhteys operaattoriin. Jos asia ei lähde puhelimitse selviämään, tee kirjallinen reklamaatio sähköisesti, esimerkiksi verkkolomakkeella tai sähköpostilla. Silloin itselle jää kopiot. Myös perinteistä kirjettä voi käyttää", kertoo johtava kuluttajaoikeusneuvoja Raija Marttala.

"Jos sen jälkeen ei ratkea, niin kuluttajaneuvontaan voi olla yhteydessä. Myös toki aiemmin, jos haluaa kartoittaa omat oikeutensa."

Elisan liiketoimintajohtaja Matias Castrén sanoo, että kuluttajaviranomaisille päätyvät kiistat ovat lopulta yksittäistapauksia. Operaattoreista yksistään Elisalla on yli 3,7 miljoonaa kuluttajaliittymää, hän sanoo.

"Ongelmatapauksissa määrä on ennemmin pienenevä kuin suureneva. Mutta kirjo on laaja, kun palveluita tulee enemmän. Meillä on operaattorina iso vastuu opettaa ihmisiä käyttämään palveluita."

Yleinen ongelma on, että kuluttajien voi olla vaikea vertailla liittymiä. Niitä markkinoidaan maksiminopeuksilla, vaikka käytössä nopeus vaihtelee.

"Kiinteissä liittymissä Viestintäviraston selvä ohjeistus on, että vaihteluvälin alaraja pitää olla vähintään 40 prosenttia nimellisnopeudesta", sanoo lakimies Timo Niemi Kuluttajaliitosta.

"Käsitykseni mukaan kuluttajat eivät ehkä itse osaa kysyä näitä asioita. Myyjällä on velvollisuus neuvoa ja opastaa."

Etenkin mobiililiittymien nopeudet vaihtelevat suurestikin verkon kuormituksen, laitteen ja sen sijainnin mukaan.

Operaattorien markkinointi siistiytyi viime vuonna, kun kuluttaja-asiamies huomautti Telia-Soneraa, Dna:ta ja Elisaa harhaanjohtavasta markkinoinnista.

Nyt verkkoyhteyksien teoreettista maksiminopeutta ei saa enää ilmoittaa ilman, että sen välittömässä yhteydessä kerrotaan nopeuden vaihteluväleistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat