Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viestintävirasto selvittää Soneran ongelmat perusteellisesti

Operaattorin matkapuhelinverkossa on ollut kaksi laajaa häiriötä

Kotimaa
 
Iisakki Härmä

Viestintävirasto odottaa Soneralta selvitystä siitä, miksi operaattorin matkapuhelinverkossa on ollut kaksi laajaa häiriötä lyhyen ajan sisällä.

Ensimmäinen häiriö sattui viime lauantaina pääkaupunkiseudulla ja toinen maanlaajuisesti maanantaina.

Vielä ei ole tiedossa, liittyivätkö häiriöt toisiinsa. Operaattorit ovat normaalistikin velvoitettuja raportoimaan Viestintävirastolle vakavien vikojen syyt ja jatkotoimenpiteet viikon sisällä.

"Kun vikatilanteet ovat uusiutuneet näin lyhyen ajan sisällä, lähdemme tekemään vielä perusteellisempaa analyysiä vikatilanteiden syistä ja seurauksista", kertoo Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen päällikkö Jarkko Saarimäki.

Soneran raportin saatuaan virasto katsoo, onko operaattori rikkonut sille asetettuja määräyksiä. Tällöin virasto voi uhkasakon voimalla velvoittaa operaattorin korjaamaan toimintaansa.

Saarimäen mukaan samalla arvioidaan, onko Viestintävirastolla tarvetta tarkentaa omia määräyksiään. Hänen mukaansa laki asettaa teleyrityksille melko korkeat velvoitteet huolehtia palvelujensa jatkumisesta.

Viestintävirasto antaa operaattoreille tarkentavia määräyksiä siitä, millä tavoin palvelut on teknisesti toteutettava.

"Totta kai huomioidaan sekin, että emme halua teleyrityksille tarpeettomia velvoitteita, jotka aiheuttaisivat tarpeettomia kustannuksia. Loppukäyttäjä eli kuluttaja ne kustannukset kuitenkin viime kädessä maksaa."

Viraston on kuitenkin huolehdittava, että operaattorien palvelut ovat riittävän turvallisia ja lakien mukaisia.

Vakavia, kymmeniin tuhansiin käyttäjiin vaikuttavia, vikoja ilmenee operaattorien verkoissa vuosittain noin 50–60.

Näistä laajimpia, yli 100 000 käyttäjää koskevia vikoja ilmeni viime vuonna 14 ja tänä vuonna kuusi heinäkuun loppuun mennessä. Saarimäen mukaan vikoja sattuu kaikille operaattoreille.

"Ei siinä minkään operaattorin rooli merkittävästi korostu, mutta tämäkin on yksi asia, mitä tässä arvioidaan. Katsotaan myös muiden operaattorien tilannetta kootummin, tehdään vertailua ja ehkä pystytään löytämään parhaat käytännöt."

Viime lauantain vika johtui Soneran mukaan sähkökatkosta.

Maanantain vian on epäilty liittyneen sähkökatkoksen jälkeisiin korjaustoimenpiteisiin, mutta Sonera ei ole vahvistanut tietoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat