Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sijaisäiti sai ehdollista vankeutta lapsen pahoinpitelystä

8–10-vuotiasta poikaa seisotettiin pakkasessa ja housuihin laitettiin nokkosia

Kotimaa
 

Rovaniemen hovioikeus on tuominnut sijaisäitinä toimineen naisen lyhyeen ehdolliseen vankeuteen sijaispoikansa pahoinpitelystä. Nainen oli kasvatusmielessä muun muassa seisottanut poikaa alushoususillaan pakkasessa, jättänyt useiksi tunneiksi yöllä pakkaseen ja pakottanut kiertämään taloa talvella paljain jaloin.

Tekojen aikaan poika oli 8–10-vuotias. Teot tapahtuivat 2008–2010.

Muita kasvatusmenetelmiä oli ollut nokkosten laittaminen housuihin ja lapsen seisottaminen talon nurkassa sääskien syötävänä. Saunassa poikaa oli pidetty ylimmällä lauteella liian kuumassa löylyssä. Poikaa oli myös ravisteltu.

Hovioikeuden mukaan lapseen kohdistettiin myös henkistä väkivaltaa. Häntä ei otettu ruokapöytään muun perheen kanssa, vaan hän söi eri paikassa. Tämä oli hovioikeuden mukaan niin toistuvaa ja muiden sijaislasten kohtelusta poikkeavaa, ettei kyse ollut enää kohtuullisesta kasvatuskeinosta.

"Menettely on sen sijaan ollut lapsen eristämistä ja tätä vähättelevää ja nöyryyttävää", hovioikeus totesi.

Hovioikeus tuomitsi naisen 60 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Myös käräjäoikeus oli päätynyt samaan rangaistukseen.

Nainen joutuu myös maksamaan pojalle 3 500 euron korvaukset.

Rangaistusta mitatessaan oikeus totesi, että pahoinpitelyt eivät olleet erityisen voimallisia, mutta menettely oli toistuvaa ja jatkui pitkän ajan. Kohteena oli pieni poika, jonka kasvattajana nainen oli toiminut.

"Teko on vakavasti loukannut lapsen oikeutta huolenpitoon turvallisessa ympäristössä", oikeus totesi.

Sijaisäiti oli oikeuden mukaan saanut terveydenhuollon ammattihenkilöstöltä useaan otteeseen palautetta huolestuttavista kasvatusmenetelmistään.

Poika oli otettu huostaan vaikeiden lapsuuskokemusten takia. Pojan ongelmat ja käytöshäiriöt ja psyykkinen kunto olivat pahentuneet sijaisperheessä, ja lopulta poika oli joutunut sairaalahoitoon.

Vasta siirto uuteen sijaisperheeseen paransi tilannetta. Siellä poika alkoi kertoa kohtelustaan uudelle sijaisäidille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat