Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppositiojohtaja Antti Rinne: Yhteiskuntasopimuksen kaato saattoi olla harkittu huijaus

Sdp:n puheenjohtajan mielestä hallitus pyrki murtamaan kolmikannan

Kotimaa
 
Katarina Sällylä HS
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne demareiden kesäkokouksessa Espoossa tiistaina. Kokous alkoi aamukahveilla Tapiolan torilla.
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne demareiden kesäkokouksessa Espoossa tiistaina. Kokous alkoi aamukahveilla Tapiolan torilla. Kuva: Katarina Sällylä HS

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteen mukaan näyttää siltä, että Juha Sipilän (kesk) hallitus ei itse vakavissaan uskonut yhteiskuntasopimukseksi ristimänsä työmarkkinasopimuksen syntymiseen.

Kyse saattoi hänen mielestään olla enemmänkin harhautuksesta, jonka tarkoituksena on murtaa kolmikantaista, työmarkkinajärjestöjen kanssa yhdessä tehtyä päätöksentekoa Suomessa.

Rinteen mietteiden takana on ensinäkin kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubbin ennen vuodenvaihdetta lausuma kannanotto siitä, että konsensus on kuollut.

"Kun hän huomasi että sen sanominen on poliittinen virhe, alettiin puhua koeajasta."

Sillä tarkoitettiin Rinteen mukaan sitä, että työmarkkinajärjestöille annettiin tietty aika etsiä ratkaisuja, ja jos he eivät siinä ajassa ratkaisuun pääse, hallitus tekee ratkaisut itse.

merkki yhteiskuntasopimuksen keinotekoisuudesta nähtiin ennen hallituksen muodostamista.

Silloin nykyisen pääministeri Juha Sipilän yritys "tuottavuuskehitysloikan" saamiseksi hallitustunnustelijana lopetettiin yhtä lailla aika alkuunsa, jos hänellä oli aito halu monisäikeisen sopimuksen aikaansaamiseen, Rinne arvioi.

Kolmanneksi, hallitusohjelman julkistamisen jälkeen luotu aikataulu yksikkötyökustannusten viiden prosentin alentamiseen oli sekin tiukka.

Kun hanke kaatui, niin hallitus ilmoitti vastoin aiempia puheitaan, että sopimuksen kaatumisen uhkana olleille 1,5 miljardin euron lisäsäästöille etsitäänkin vaihtoehtoja, Rinne listaa.

"Tämä rakenne on outo. Se pistää miettimään, halutaanko sellaista yhteiskuntaa, jossa yritykset ja kansalaiset eivät voi olla pitkässä juoksussa varmoja siitä, mitä tulee tapahtumaan."

Rinteen mukaan suomalaisen yhteiskunnan vahvuus on ollut se, että se on hyvin ennakoitava.

"Kiitos sopimisen kulttuurin."

Nyt hän ennakoi aikojen muuttuvan poukkoilevaksi, tempoilevaksi yhteiskunnaksi, jossa päätöksiä reivataan eri suuntiin yhden vaalikauden aikana.

"Siihen meillä ei ole pienenä kansakuntana varaa."

Sdp:n vastaus hallituksen toimille on keskiviikkona, puolueen eduskuntaryhmän kesäkokouksen toisena päivänä julkistettava "tiekartta yhteistyösopimukseksi", jossa Suomen nostamiseksi suosta etsitään ratkaisua laajalla kokoonpanolla.

Hankkeen vetäjäksi on tulossa pienoinen yllätysnimi, kesäkokouksessa vihjailtiin.

Rinne sanoo, että tiekartan tavoitteena on kansalaisyhteiskunnan vahvistaminen.

Toisin kuin hallituksen neuvotteluissa, neuvottelupöytään halutaan pk-yrittäjien ja perheyritysten edustajia, menestyneiden kasvuyritysten perustajia ja tutkijoita mukaan pohtimaan.

"Pitäisi puhua robotisaatiosta, työn murroksesta, oikeanlaisesta turvaverkosta tulevaisuudessa, tällaisista asioista. Ja kyllä lapsiperheillä, opiskelijoilla ja eläkeläisillä heilläkin tulee olla oikeus esittää toiveita tähän keskusteluun."

Kesäkokouksen avauspuheenvuorossa Rinne kertoi, että valmis suunnitelma luovutetaan mielellään hallituksen käyttöön.

Rinteen mukaan Sipilän hallituksen kaatuneen yhteiskuntasopimuksen yksi selkeä ongelma oli sen "ota tai jätä" -mentaliteetti. Työntekijöiltä vaadittiin viiden prosentin lisäpanosta ilman vastiketta.

Vastapainoksi tarjottiin korkeintaan jonkinlaisia muutosturvan parannuksia, mutta niistäkään ei Rinteen mukaan ollut mitään konkreettisia ehdotuksia.

"Mielestäni viisas johtaja toimii sillä tavalla, että se kuuntelee paljon erilaisia näkökulmia ja sitten tekee sitten niiden pohjalta johtopäätökset. Nyt oli ennalta aseteltu lopputulema ilman mitään neuvotteluvaraa."

Rinne puhuu pitkään vientikilpailukyvyn tärkeydestä, mutta sanoo että kaikkiin kohdistuva palkanalennus tai työajan pidennys ei ole nyt oikea keino.

"Varmaan joudutaan myöhemmin palaamaan työaikaan, kun tarvitaan väestön vanhetessa lisää käsiä, mutta sen aika ei ole nyt", Rinne sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat