Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työvoimakoulutuksen tulevaisuus huolettaa

Koulutus saattaa siirtyä työministeriöstä opetusministeriöön

Kotimaa
 

Työvoimakoulutuksen pelätään keskittyvän isoihin oppilaitoksiin, jos se siirtyy työ- ja elinkeinoministeriöstä (TEM) opetus- ja kulttuuriministeriöön (OKM), mistä hallitus on jo periaatteessa sopinut.

Hallitusohjelmaan asia kirjattiin epämääräisemmin. Siinä luvataan poistaa nuorten ja aikuisten ammatillisen koulutuksen raja-aidat ja koota koulutustarjonta, rahoitus ja ohjaus yhteen OKM:n alle osana toisen asteen ammatillisen koulutuksen reformia. Se merkitsee myös 200 miljoonan euron menoleikkauksia.

Opetusministeriö ehti jo julistaa omassa ensi vuoden budjettitiedotteessaan, että esitys sisältää työvoimakoulutuksen 205 miljoonan euron määrärahan siirron, jonka aikataulu varmistuisi budjettivalmistelussa.

Näillä näkymin siirto toteutuu aikaisintaan vuonna 2017, sillä yksityiskohtia on vielä auki.

Huolensa siirron seurauksista ovat ilmaisseet ely-keskusten ylijohtajat, joiden puheenjohtajan Ari Niirasen mukaan nykykäytäntö mahdollistaa nopean ja monipuolisen, myös pienempien kouluttajien käytön alueiden ja yritysten tarpeiden mukaisesti rekrytointitilanteissa. Esimerkkinä Pohjois-Karjalan ely-keskuksen johtaja mainitsee kaivosteollisuuden.

Niirasen mukaan OKM:n alaiset oppilaitokset keskittyvät lähinnä tutkintokoulutukseen.

Ylijohtajat pelkäävät, että jos koulutuksen järjestämisessä luovutaan avoimesta kilpailutuksesta, vaikeutuu harvinaisemman koulutuksen järjestäminen esimerkiksi muutosturvatilanteissa.

"Kun ammatilliseen koulutukseen kohdistuvat muutenkin isot leikkaukset, herää tietysti huoli, mitä työttömien koulutukselle tapahtuu", pohtii myös työelämäasioiden johtaja Saana Siekkinen Suomen ammattiliittojen keskusjärjestöstä SAK:sta.

Erityisesti pitkäaikaistyöttömien ja vaikeasti koulutettavien asema arveluttaa SAK:ta.

Opetusministeriön kansliapäällikön Anita Lehikoisen mukaan siirto tähtää asiakkaiden parempaan palveluun. Lehikoisen mukaan elinkeinoelämän rakennemuutoksessa tarvitaan usein osaamisen päivitystä. Ammatillista koulutusta on uudistettu sellaisia tilanteita varten.

"Tutkinnot ja tutkinnon osat mahdollistavat joustavan tarjonnan, ja pienetkin järjestäjät voivat tuottaa palveluja erilaisin rahoitusjärjestelmin", hän lupaa.

Työmarkkinaneuvos Teija Felt työ- ja elinkeinoministeriöstä muistuttaa työvoimakoulutuksen laajasta kirjosta. Joukkoon kuuluu niin muutosturvaan, kotouttamiseen kuin erilaisiin lupiin liittyvää tulityö- ja hygieniapassikoulutusta. Viime vuonna osallistujia oli noin 56 000.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat