Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päivi Räsäsen valtakausi on päättymässä – ura alkoi abortin vastustamisesta

Kristillisdemokraattien väistyvä puheenjohtaja Päivi Räsänen pitää kiinni mielipiteistään

Kotimaa
 
Puheenjohtajan paikan jättävä Päivi Räsänen jaksaa uskoa kristillisten nousuun
Puheenjohtajan paikan jättävä Päivi Räsänen jaksaa uskoa kristillisten nousuun
Päivi Räsäsen yli kymmenen vuotta kestänyt puheenjohtajan pesti kristillisdemokraattien johdossa päättyy ensi perjantaina. Hänen mielestään kristilliselle puolueelle on nyky-Suomessa tilaa, vaikka perussuomalaiset ovatkin vieneet konservatiivisia äänestäjiä.

Vuodesta 2004 kristillisdemokraatteja johtanut Päivi Räsänen jättää puheenjohtajan tehtävät ensi perjantaina. Räsäsen kaudella kristillisten arvokonservatiiviset juuret ovat nousseet pintaan kerta toisensa jälkeen, eikä jälki ole miellyttänyt kaikkia edes puolueen sisällä.

Räsänen ei ole mikään hyssyttelijä. Hän kertoo suoraan mielipiteensä ja pitää niistä kiinni jopa vuosikymmenien ajan.

"Olin jo vuonna 1978 lääkärinopintojani aloitellessa keräämässä nimiä adressiin omantunnonvapauden puolesta. Tätä tavoittelemme yhä."

Yli kolme vuosikymmentä myöhemmin aihe on menossa eduskunnankäsittelyyn. Kansalaisaloite hoitohenkilökunnan oikeudesta kieltäytyä abortin tekemisestä omaantuntoon vedoten keräsi alkukesästä tarvittavat yli 50 000 allekirjoitusta. Nettiaikakautena arvokonservatiiviset ovat löytäneet toisensa.

Pikkupuolueeksi kristillisdemokraateilla on mennyt ajoittain lujaa. Räsänen vei puolueensa Jyrki Kataisen (kok) ja Alexander Stubbin (kok) hallituksiin ja nappasi itselleen raskaan sisäministerin salkun neljäksi vuodeksi.

"Olimme hallituskaudellamme vaikutusvaltainen puolue kokoomme nähden. Kehityimme asiantuntevaksi, luotettavaksi ja yhteistyökykyiseksi puolueeksi. Siksi pysyimme hallituksessa loppuun saakka."

Räsänen onnistui myös ujuttamaan puoluetoverinsa ja mahdollisen seuraajansa europarlamenttiin vaaliliiton ansiosta.

"Saimme Sari Essayahin europarlamenttiin perussuomalaisten Timo Soinin siivellä."

Räsänen kuitenkin myöntää, että puolueen kannatus matelee ja uudet kasvot ovat tarpeen. Kevään eduskuntavaaleista irtosi vain viisi paikkaa. Viimeksi puolue sai yhtä vähän kansanedustajia vuoden 1987 eduskuntavaaleissa.

"Halusimme jatkaa hallituksessa ja voittaa vaalit, mutta menetimme yhden paikan ja jouduimme oppositioon. Tästä syystä ilmoitin kesäkuussa, että en ole enää käytettävissä puheenjohtajaksi."

Räsänen ei usko, että kristillisten arvojen liiallinen esiintuominen olisi nakertanut puolueen kannatusta.

"Tuskin sillä on kannatuskehitykseen yhteyttä. Jos puolueemme luopuisi kristillisestä arvopohjasta, ei meille olisi enää Suomessa tarvetta. Kannatuksemme romahtaisi lopullisesti."

Sen sijaan hän syyttää kannatuksen murenemisesta hallitusvastuun painoa.

"Kun katsoo viime kaudella hallituksessa olleita kokoomusta ja demareita, heille on käynyt ihan samalla tavalla. Jouduimme viemään sisäministeriössä läpi täysin välttämättömiä uudistuksia."

Rakenneuudistusten oli viime hallituskaudella tapana kaatuilla kuin dominopalat. Silti Räsäsen mukaan poliisihallinnon uudistamisesta ei herunut kiitoksia.

"Rakenneuudistuksiin liittyy hirveän paljon vastarintaa, ja niitä leimattiin minunkin kohdallani negatiivisesti, mikä saattoi vaikuttaa äänestäjien käyttäytymiseen. Olen silti sitä mieltä, että ilman uudistuksia poliisitoiminta olisi romahtanut."

Juhani Niiranen HS
"Halusimme jatkaa hallituksessa ja voittaa vaalit, mutta menetimme yhden paikan ja jouduimme oppositioon. Tästä syystä ilmoitin kesäkuussa, että en ole enää käytettävissä puheenjohtajaksi", Päivi Räsänen sanoo.
"Halusimme jatkaa hallituksessa ja voittaa vaalit, mutta menetimme yhden paikan ja jouduimme oppositioon. Tästä syystä ilmoitin kesäkuussa, että en ole enää käytettävissä puheenjohtajaksi", Päivi Räsänen sanoo.

Suomalainen kristillisdemokratia on Räsäsen aikana kiteytynyt kahteen pääteemaan: aborttivastaisuuteen ja seksuaalivähemmistöjen vierastamiseen. Kyse ei ole vain median luomasta illuusiosta, sillä Räsänen itsekin aloittaa kristillisten arvojen määrittelyn juuri näistä asioista.

"Ihmisarvo on tinkimätön asia kohdusta lähtien viimeiseen hengen vetoon saakka. Perhe on meille yhteiskunnan perusyksikkö. Tähän liittyen ajankohtainen asia miehen ja naisen avioliitosta on meille tärkeä asia."

Räsäsen politiikkaan veti juuri aborttien vastustaminen.

"Liityin jäseneksi, koska tämä puolue oli ainoa, joka puolusti ohjelmassaan ja toiminnassaan syntymättömien lasten ihmisarvoa ja -oikeuksia. Kristitylle lääkärille tämä asia on tosi tärkeä."

Hullunkurista kyllä, ideologialtaan eduskunnan puoluerintaman kenties vähiten feministisin puolue on ainoa, jonka johdossa on nainen. Puheenjohtajakisastakin tulee kahden naisen ottelu. Yhteen ottavat ennakkosuosikki Essayah ja haastaja Sari Tanus, molemmat kansanedustajia. Kristillisten viiden hengen eduskuntaryhmässä miehet ovat vähemmistössä.

"Emme ole mikään feministinen puolue, emmekä esimerkiksi kannata sukupuolikiintiöitä. Ne tekevät naisille vain hallaa", Räsänen toteaa.

Räsäsen mukaan poliitikot leimautuvat helposti kiintiönaisiksi.

"Esimerkiksi Jutta Urpilainen (sd) sai vähän sellaisen leiman, vaikka hän oli erittäin pätevä puheenjohtaja. Kun minut valittiin, kukaan ei sanonut, että vihdoin saatiin nainen puheenjohtajaksi."

Räsänen ei suostu ottamaan suoraan kantaa ensi perjantain puheenjohtajaäänestykseen.

"Sari Essayah on erittäin kokenut ja osaava toimija, johon luotan täysin. Toinenkin Sari on upea ja tuore kasvo. Kyllä me hyvä Sari saadaan puheenjohtajaksi."

Kristillisdemokraattien kaksi edellistä puheenjohtajaa on hylännyt kutistuvan puolueen. Bjarne Kallis loikkasi kokoomukseen ja Toimi Kankaanniemi perussuomalaisiin. Räsänen ei kuitenkaan aio jättää kotipesää.

"Niin kauan kuin kristillisdemokraattien arvopohja pysyy ehjänä, olen puolueen uskollinen soturi."

Hän ei suunnittele vetäytymistä politiikasta, vaikka jättääkin puheenjohtajan tehtävät nyt taakseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat