Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Niinistö uskoo siirtolaiskriisin haastavan vapaan liikkuvuuden Euroopassa: "Elämme nyt karussa maailmassa"

Siirtolaiskriisi voi haastaa vapaan liikkuvuuden Euroopassa, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo

Kotimaa
 
Presidentti Niinistö: Turvapaikanhakijatilanne vaatii venymistä
Presidentti Niinistö: Turvapaikanhakijatilanne vaatii venymistä
Presidentti Sauli Niinistön mukaan vapaaseen liikkuvuuteen oikeuttava Schengen-sopimus ei ole rakennettu hallitsematonta kansainvaelluksia varten. Toimittaja: Anna-Liina Kauhanen. Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru

Vaikka Ukrainan konflikti on vakava, se kalpenee Lähi-idän murhenäytelmän rinnalla, sanoo tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
Niinistö puhui tiistaina Helsingissä Suomen suurlähettiläille ulko- ja turvallisuuspolitiikan ajankohtaisista kysymyksistä.

Maailma on joutunut havahtumaan Isisin terrorismiin, jolla on vakavat seuraukset myös Euroopassa. Syyrian sota ja Lähi-idän levottomuuksien liikkeelle sysäämät siirtolaiset haastavat nyt EU:n linjaamaan ripeästi yhteistä maahanmuuttopolitiikkaa, Niinistö sanoi.

Niinistö ei juuri sievistellyt puhuessaan Välimeren siirtolaiskriisin tuomista haasteista maahanmuuttopolitiikalle.

"Vastaanottokyvyn rajat tulevat vastaan, vaikka ne olisivat eri maissa hieman eri kohdissa."

"Sivistyskansan inhimillisyys ja kunnia vaativat, että näitä ihmisiä autetaan. Toisaalta tiedämme, että Lähi-idän ja Afrikan epävakautta ei voida hoitaa siirtämällä yhä suurempi osa väestöä Eurooppaan."

Eurooppaan tulevissa siirtolaisissa on paljon myös niitä, jotka eivät täytä turvapaikan myöntämisen kriteerejä, Niinistö totesi. "Maahanmuutolla on monet kasvot", hän sanoi.

Tulijoiden joukossa on myös niitä, joilla on pahat aikeet, presidentti sanoi. Myös parempaa elämää etsiviä tuljoita on paljon.

"Elämme nyt niin karussa maailmassa, ettei meillä on mahdollisuuksia antaa kovin paljon tilaa niille, jotka tulevat hakemaan itselleen parempaa tulevaisuutta. Vaikka se sinänsä on hyväksyttävä pyrkimys."

Jussi Nukari Lehtikuva
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui suurlähettiläspäivillä tiistaina.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui suurlähettiläspäivillä tiistaina.

Siirtolaiskriisin epäonnistunut hoito voi haastaa vapaan liikkuvuuden Euroopassa, Niinistö sanoi.

"Epäonnistuminen tähän ongelmaan vastaamisessa tulee johtamaan vakaviin seuraamuksiin Euroopassa. Voi kysyä, kestääkö esimerkiksi Schengen-järjestelmä mitä tahansa?"

Vaikka Schengen-alueen 28 maata ovat sitoutuneet vapaaseen liikkuvuuteen, ei Schengen ole tarkoitettu kansainvaellukseen, Niinistö sanoi.

"Vapaa liikkuvuus ei voi olla hallitsematonta liikkuvuutta."

Jos EU ei saa kokoon yhteistä linjausta esimerkiksi siitä, mistä maista tuleville turvapaikanhakijoille myönnetään oleskeluluvat, jäsenvaltiot alkavat tehdä omia kansallisia linjauksiaan. Tästä on jo viitteitä, Niinistö sanoi. Yksi esimerkki on Unkarin rakentama aita Serbian rajalle.

Siirtolaiskriisin lisäksi Niinistö puhui laveammin Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta ympäristöstä ja kriisien uudesta luonteesta.

"Eurooppa elää nyt omia vaaran vuosiaan", hän sanoi. Suomellakin on edessään "pitkäaikainen epävarmuuden ja tiettyjen riskien aika".

Ukrainan sota on Niinistön mukaan esimerkki siitä, että enää ei käydä perinteisiä sotia, joissa haetaan kiistoihin suoraviivainen sotilaallinen ratkaisu. Sen sijaan kyse on valta- ja geopolitiikan ristiriidoista sekä laajemmasta lännen ja Venäjän vastakkainasettelusta.

Venäjä ei välttämättä edes hae kriisiin ratkaisua, sillä se hyötyy kriiseistä. "Tarvittaessa konflikteja otetaan pakista valmiina käyttöön tai ne luodaan mittatilaustyönä. Sodan liekkiä säädetään aina poliittisten tarpeiden mukaan."

Niinistö nosti puheessaan esiin myös kysymyksen Suomen vastuista osallistua Baltian turvallisuudesta huolehtimiseen.

Suomi ei voi antaa Baltialle turvatakuita, Niinistö sanoi. "Meillä ei ole sellaisia itsellämmekään."

Kysymys Suomen vastuista ja mahdollisista liittolaisuuksista nousi esiin esimerkiksi viime talvena, kun Yhdysvallat kutsui Suomen yhteiseen ilmaharjoitteluun Viron Ämariin.

Viron puolustus on Viron ja Naton asia, Niinistö sanoo. Suomi ei ota sitä kontolleen, vaikka Suomi osallistuisikin esimerkiksi Naton kanssa harjoitteluun.

"Jo siinä, että Suomi kaikissa oloissa vastaa itse omasta puolustuksestaan, riittää vastuuta", Niinistö sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat