Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä kauppasi Suomelle karttaa Suomesta

Suomea kuvaava salainen sotilaskartasto olisi maksanut miljoona markkaa

Kotimaa
 
Sami Kero HS
Venäläiset yrittivät myydä maanmittausneuvos Erkki-Sakari Harjulle koko Suomea käsittelevä digitaalisen sotilaskartaston.
Venäläiset yrittivät myydä maanmittausneuvos Erkki-Sakari Harjulle koko Suomea käsittelevä digitaalisen sotilaskartaston. Kuva: Sami Kero HS

Venäjän ylin valtiollinen kartoituslaitos Sojuzkarta yritti 1990-luvulla kaupata suomalaisille koko Suomen kattavaa salaista neuvostoliittolaista sotilaskartastoa. Digitaalisen kartaston hinta olisi ollut miljoona markkaa.

"Venäläisillä oli käsittääkseni koko Suomi digitaalisena rasterimuotoisena karttana mittakaavassa 1:50 000 omassa karttaindeksissään. Tarjous tehtiin minulle", paljastaa kartta-asiantuntija Erkki-Sakari Harju.

Tästä on kyse

 HS kertoi tiistaina, että Puolustusvoimat osti kylmän sodan päättyessä salaisia neuvostoliittolaisia sotilaskarttoja.

 Kartat välitti yksityisessä Geodata-yrityksessä työskennellyt kartografi Erkki-Sakari Harju.

 Neuvostokartat ulottuivat Länsi-Venäjällä Suomen rajalta lähes Ural-vuorille saakka.

"Sojuzkarta oli Neuvostoliiton aikainen karttaorganisaatio. Kävin neuvotteluja Moskovassa. Yhden käynnin yhteydessä he heittivät minulle, että miljoonalla markalla saatte koko Suomen digitaalisessa muodossa. Turhaan sitä itse teette, kun se on meillä valmiina."

HS kertoi tiistaina, että Puolustusvoimat osti 1990-luvun alussa välikäden kautta Neuvostoliiton salaisia sotilaskarttoja. Kartat ulottuivat Suomen rajalta satojen kilometrien päähän Venäjälle. Karttayhtiö Geodatassa työskennellyt kartografi Harju toimi hankkeessa välittäjänä, koska virkamiesten ei haluttu sekaantuvan riskialttiiseen asiaan.

Harju pyysi Sojuzkartalta 1:50 000 -kartoista näytekappaleet. Niistä selvisi, että venäläinen 1:50 000 -kartasto oli valmistettu vanhentuneiden suomalaisten karttojen pohjalta, vaikka niitä olikin sen jälkeen päivitetty ja nimet translitteroitu kyrilliselle kirjaimistolle.

"Kun välitin tiedon Puolustusvoimille ja Maanmittauslaitokselle, rupesi vähän liikettä tapahtumaan", Harju kertoo.

Suomessa oltiin kylmän sodan aikana poikkeuksellisen avoimia karttojen myynnissä ulkomaalaisille. Avoimuuden riskit kuitenkin tiedostettiin.

Puolustusvoimien aloitteen pohjalta perustettiin vuonna 1955 Karttakomitea. Se valmisteli maanpuolustuksellisesta näkökulmasta lakia ja asetusta yleiseen käyttöön annettavien ilmakuvien ja karttojen tarkastamisesta.

Karttalakiesitys valmistui vuonna 1958. Eduskunnan puolustusvaliokunnan käsittelyssä tuotiin esille, että ainakin Ruotsissa, Belgiassa ja Sveitsissä oli Suomeen suunniteltua tiukempi karttojen ja ilmakuvien ennakkotarkastus.

Karttalaki kaatui presidentti Urho Kekkosen vastustukseen. Toteutuessaan laki olisi tarkoittanut kaikkien suurimittakaavaisten karttojen ja ilmakuvien ennakkotarkastusta.

Nykyisin karttoja ja ilmakuvia koskevia määräyksiä löytyy julkisuuslaista ja aluevalvontalaista.

Aluevalvontalaissa on tarkat määräykset merenpohjan tutkimisesta ja ilma-aluksesta käsin tapahtuvasta maaperän tutkimisesta.

Esimerkiksi Suomen aluevesillä ei saa ilman lupaa tutkia merenpohjan tai sen sisustan muotoa, rakennetta tai koostumista geologisilla tai geofyysisillä tutkimuksilla. Myös merenpohjan topografisten muotojen järjestelmällinen mittaus ja tallennus vaativat luvan.

Aluevalvontalaissa luetellaan useita kohteita, joita ei saa kuvata ilmasta ilman lupaa. Luvan takana on maa- ja kallioperän tutkiminen lentokoneesta alle 150 metrin korkeudelta sekä kasarmialueiden, sotasatamien, sotilaslentokenttien ja eräiden muiden Puolustusvoimien rakenteiden ilmakuvaus.

Ilman lupaa ei saa kuvata ilmasta myöskään Puolustusvoimien tai Rajavartiolaitoksen maastoharjoituksia.

Suomen tarkimmin varjellut kartat lienevät Puolustusvoimien merikartat ja sotilasilmailukartat, joissa on salassa pidettävää navigointitietoa. Erkki-Sakari Harju kertoi HS:lle, ettei hän ole esimerkiksi koskaan nähnyt sotilasmerikarttaa, vaikka hän teki vuosia läheistä yhteistyötä Puolustusvoimien topografikunnan ja Merenkulkuhallituksen kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat