Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä on sopiva liittymä ja miksi puhelin ei käynnisty? Digiajan pulmiin löytyy nyt ilmaista apua

Kaikki eivät tarvitse puhelimiinsa kalliita huippuliittymiä, opastajat muistuttavat

Kotimaa
 
Kari Pullinen
Entressen kirjastossa Espoon keskuksessa järjestetään opastustuokioita tiistaisin ja torstaisin. Joskus on hiljaista, mutta toisinaan informaatikko Riku Nurkan (vas.) ja datanomiharjoittelija Roope Lundénin pisteellä on väkeä jonoksi asti.
Entressen kirjastossa Espoon keskuksessa järjestetään opastustuokioita tiistaisin ja torstaisin. Joskus on hiljaista, mutta toisinaan informaatikko Riku Nurkan (vas.) ja datanomiharjoittelija Roope Lundénin pisteellä on väkeä jonoksi asti. Kuva: Kari Pullinen

Entressen kirjaston keskellä Espoon keskuksessa nököttävässä kyltissä on kutsuva kirjoitus: "Kysy, fråga, ask."

Sen takana istuvat informaatikko Riku Nurkka ja datanomiharjoittelija Roope Lundén, mutta parikymmentä tuolia heidän edessään odottavat tyhjinä.

Fakta

Opastusta saa kirjastoista ja yhdistyksiltä

 Operaattorit antavat asiakkailleen opastusta tietotekniikan sekä puhelin- tai internetliittymän valintaan ja käyttöön. Puhelinpalvelussa käyttöopastus voi maksaa yli kaksi euroa minuutilta.

 Tietoa kuluttajan oikeuksista, tavaran tai palvelun virheen hyvityksestä, sopimuksista ja maksamisesta antaa kuluttajaoikeusneuvoja. Vinkkejä ja yhteystietoja löytyy osoitteesta kuluttajaneuvonta.fi.

 Maksutonta apua, neuvontaa ja koulutusta tietotekniikka-asioissa saa useista kirjastoista. Pääkaupunkiseudulla Helmet-kirjastojen syksyn tapahtumakalenterissa on esimerkiksi älylaite- ja tietopajoja sekä atk-opastusta.

 Neuvoja voi kysyä monista yhdistyksistä. Ilmaiseksi henkilökohtaista opastusta antavat senioreille esimerkiksi Enter ry pääkaupunkiseudulla, Mukanetti ry Tampereella, Joen Severi ry Joensuussa sekä Savonetti ry Kuopiossa.

 Maksullista neuvontaa tarjoavat monet yritykset. Palvelunumeroihin soitto maksaa usein eurosta kahteen minuutilta. Huoltokäynnit ja etähuollot voivat maksaa 40–50 euroa tunnilta.

Käynnissä on älylaite- ja tietopaja, jossa kaupunkilaiset voivat maksutta kysyä neuvoa arkisiin tietoteknisiin pulmiinsa, kuten sovellusten asentamiseen matkapuhelimelle.

"Tätä pitäisi varmaan osata markkinoida enemmän", Nurkka sanoo.

Myös lukuisissa muissa kirjastoissa eri puolilla Suomea järjestetään syksyn aikana erilaista opastustoimintaa, joiden tarkoituksena on opettaa kansalaisille hyödyllisiä digiajan taitoja tai auttaa ongelmissa.

Nurkka ja Lundén opastavat esimerkiksi ohjelmistojen, kuten Windows 10:n, asentamisessa, kuvien ja tiedostojen siirtämisessä, sosiaalisen median käytössä, yleisimpien vikojen selvittämisessä – oikeastaan missä vain.

"Me emme lupaa, että osaamme kaikkea, mutta opettelemme asiakkaan kanssa", Nurkka sanoo.

"Nykyään informaatio on sähköisessä muodossa, joten on luontevaa, että kirjasto pystyy opastamaan."

Palvelu on avoin kaikille, ja Entressessä käy muiden muassa paljon maahanmuuttajia. Suurin asiakasryhmä ovat seniorit.

Kysyntää neuvonnalle on. Digiapua antamaan on perustettu myös yhdistyksiä, kuten Enter ry. Yhdistyksen vapaaehtoiset opastavat senioreja tietotekniikan käytössä pääkaupunkiseudulla. Sen ilmaisiin opastustuokioihin osallistuu Helsingissä tänä vuonna jo arviolta neljätuhatta ihmistä. Heitä neuvotaan tarvittaessa myös laite- ja liittymähankinnoissa.

"Emme mene esimerkiksi kauppaan valitsemaan koneita ja liittymiä. Mutta kun meiltä niistä kysytään, toteamme, että älä ota hirveätä 4g-nopeutta. Aika paljon törmäämme siihen, että operaattorit ovat myyneet huippuliittymän. Se ei todellakaan ole tarpeellinen, kun lukee vain Iltalehteä, hoitaa pankkiasioita ja lähettelee sähköpostia", kertoo yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Raimo Anttila.

Kari Pullinen
Helsinkiläinen Tauno Tuomivaara (keskellä) etsi itselleen puhelinta poikansa Jari Peltolan kanssa Elisan liikkeestä Helsingin keskustassa. Myyjä Tommi Juutilainen esitteli kännykän toimintoja.
Helsinkiläinen Tauno Tuomivaara (keskellä) etsi itselleen puhelinta poikansa Jari Peltolan kanssa Elisan liikkeestä Helsingin keskustassa. Myyjä Tommi Juutilainen esitteli kännykän toimintoja.

"Tämä pätee sekä liittymiin että koneisiin. Jos onneton seniori menee kauppaan ja pyytää tietokonetta, hänelle myydään tonnin kone. Meillä on ohje, että pane viisisataa euroa taskuun, sillä saat kaupasta riittävän hyvän."

Neuvoja voi luonnollisesti kysyä myös operaattoreilta. Elisan myymälässä Helsingin keskustassa eläkeläinen Tauno Tuomivaara on löytänyt myyjän avulla suurinäyttöisen puhelimen, jossa Tuomivaaran vapisevat kädet löytävät oikeille näppäimille.

Esillä on myös Tuomivaaran vanha puhelin, jonka muisti pitäisi tyhjentää.

"Mennään asetuksiin ja siellä kohtaan, jossa lukee 'tietoja'. Sitten painetaan nappulaa 'palauta puhelimen oletusasetukset'", opastaa myyjä Tommi Juutilainen.

Kaikki eivät kuitenkaan kehtaa pyytää apua liikkeissä. Palvelunumeroihin soitto puolestaan maksaa, mikä nostaa kynnystä hakea apua, sanoo Enter ry:n Raimo Anttila.

"Neuvonta voi maksaa satasen tunti, kun joka minuutti kilahtaa euro tai kaksi. Kun seniori soittaa, asia ei tule kovin nopeasti selväksi."

Entressen kirjastossa päivystävä Riku Nurkka vakuuttaa, että juuri kasvokkain tapahtuvalle neuvonnalle on tarvetta.

Siksi Entressessä voi varata myös henkilökohtaisia opastustuokioita.

"Asiakkaat ovat sanoneet, että myymälöissä tuntuu, ettei myyjillä oikein riitä aika neuvoa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat