Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesän loppua juhlitaan valolla ja tulella – venetsialaisia juhlitaan jo Helsingistä Kuusamoon

Venetsialaisissa ammutaan ilotulitteita ja pöytä laitetaan koreaksi, mutta pukeutua voi rentoon mökkiasuun

Kotimaa
 
Lehtikuva
Kokko roihusi ja harmonikka soi Kokkolan venetsialaisissa jo vuonna 1983.
Kokko roihusi ja harmonikka soi Kokkolan venetsialaisissa jo vuonna 1983. Kuva: Lehtikuva

Ulkotulet loimuavat rannoilla ja ilotulitusraketit räiskyvät yötaivaalla tänä viikonloppuna, kun Suomessa vietetään venetsialaisjuhlia Helsingistä Kuusamoon saakka.

Pohjanmaan rannikkoseudulta muualle maahan levinnyttä kesäkauden päätösjuhlaa vietetään perinteisesti veden äärellä mökkimiljöössä. Venetsialaisten aikaan järjestetään myös erilaisia kaupunkitapahtumia ympäri maata.

Fakta

Venetsialaiset

 Elokuun viimeisenä viikonloppuna vietettävä juhla päättää kesän mökki- ja veneilykauden.

 Suomessa juhlaperinne on lähtöisin Pohjanmaan rannikkoseudulta yli sadan vuoden takaa. Juhlan juuret juontavat Venetsian karnevaaleihin Italiaan.

 Helsingin kokoomus järjestää venetsialaiset Vuosaaressa lauantaina.

Juhlaperinteen yhtenä synnyinsijana voidaan pitää Kokkolan seutua. Kokkolan kulttuurisihteerillä Kirsi Hännisellä ja Alaviirteen kyläyhdistyksen puheenjohtajalla Leena Kauppilalla on venetsialaisten vietosta vuosikymmenten kokemus.

"Kaikilla ei ole mahdollisuutta viettää venetsialaisia mökillä, mutta juhlia voi aivan hyvin omassa kotipiirissäkin, pihalla tai puutarhassa", Hänninen sanoo. Hän kertoo, että kalaruuat ovat rannikolla yksi tärkeimmistä venetsialaispöydän antimista, ja ruokailuun panostetaan aivan eri tavalla kuin tavallisena viikonloppuna.

Kauppilan mukaan grilliin päätyy perinteisiä kesäherkkuja, kuten lihaa ja kasviksia. Erityisiä ruoka- ja juomaperinteitä juhlan ympärille ei ole toistaiseksi muodostunut.

"Mielestäni venetsialaiset ei ole mikään örvellysjuhla. Meno on ainakin Alaviirteellä rauhallista ja maltillista. Nautitaan perheen ja tuttavien seurasta", Kauppila toteaa.

Ehdottomasti venetsialaisiin kuuluvat ulkotulet, jätkänkynttilät ja kokot. Myös rakettien ampuminen juhlan aikaan on yleistynyt.

"Tulet ovat veteen heijastuessaan todella tunnelmallisia ja näkyvät kauas. Vaikutus kertaantuu, kun ihaillaan vastarannan tulia ja sytytetään omat", Kauppila toteaa.

Venetsialaisten aikaan tarkoitus on nauttia juhlatunnelmasta ulkosalla. Vilu hiipii syyskesän yössä varkain, joten lämmin pukeutuminen on onnistuneen illan edellytys.

Hänninen ja Kauppila vannovat rennon mökkiasun nimeen. Kauppila muistuttaa, että savunhaju tarttuu vaatteisiin ja kipinä voi polttaa reiän kankaaseen. Vaatekaapin ykkösiin kannattaa siis pukeutua joskus toiste.

"Venetsialaisissa ei ole kyse hienostelusta tai pukukoodeista", toteaa Hänninen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat