Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkeläisten asumistuen säästöt puhuttavat yhä

Budjettipäällikkö Mäkinen: Tarkennuksia tulee suuntaan ja toiseen

Kotimaa
 

Eläkeläisten asumistuen säästöt puhuttivat edelleen sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja valtiovarainministeriön (VM) välisissä budjettineuvotteluissa keskiviikkona.

Hallitus linjasi ohjelmassaan, että eläkeläisten asumistuki muuttuu ensi vuodesta yleisen asumistuen tasoiseksi. Muutos koskisi jopa 180 000 eläkkeensaajaa. STM:n huoli on ollut, että asumistuen mekaaninen rukkaaminen iskee kovimmin kaikkein pienituloisimpiin eläkeläisiin.

Alun perin asumistuen yhtenäistämisen tavoitteena oli säästää 123 miljoonaa euroa, mutta nyt arvioitu säästö on HS:n tietojen mukaan hieman pienentynyt.

Evelin Kask HS
Hannu Mäkinen
Hannu Mäkinen

Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Hannu Mäkinen pitää säästöjen kustannusvaikutusten tarkentumista tyypillisenä budjettiprosessille.

"Tarkennuksia voi tulla suuntaan tai toiseen", sanoo Mäkinen. Hänen mukaansa säästövaikutukset tarkentuvat prosessin aikana kymmenissä kuluerissä.

Keskiviikon neuvottelut olivat jatkoa valtiovarainministeriön tiistaina alkaneille kaksipäiväisille ministeriöiden kanssa käytäville kehysneuvotteluille.

Budjettipäällikkö Mäkisen mukaan Suomen taloustilanne vaikuttaa neuvotteluissa siten, että mistään säästöistä ei tingitä.

"Tässä vaiheessa kuunnellaan eri näkökohtia", Mäkinen sanoo ja muistuttaa, että ratkaisujen aika on myöhemmin.

Oman budjettiehdotuksensa VM julkisti toissa viikolla. Noin 900 miljoonan euron leikkauksista huolimatta budjetin menot ovat 5,3 miljardia euroa tuloja suuremmat. Valtion velka kasvaa vuoden 2015 tasosta kuudella miljardilla eurolla 106 miljardiin euroon ensi vuonna. Hallitus leikkaa muun muassa kehitysyhteistyömenoista ja opetuksesta.

Viimeiset kiistat ensi vuoden rahavirroista ratkaistaan koko hallituksen budjettiriihessä, joka järjestetään 9. – 10. syyskuuta Säätytalossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat