Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norpasta tuli taas tavallinen riistaeläin

Jahtikaudelle on myönnetty sata pyyntilupaa

Kotimaa
 
Tuhansien norppien lauma vihastuttaa Perämeren kalastajia
Tuhansien norppien lauma vihastuttaa Perämeren kalastajia
Kalastaja Timo Matinlassi ja WWF:n hyljetyöryhmän puheenjohtaja Antti Halkka kertovat kantansa norppien metsästämiseen. Video julkaistiin ensimmäisen kerran toukokuussa 2015. Toimittaja: Tapio Mainio HS, kuvaus ja leikkaus: Antti Leinonen.

Itämerennorppa on ensi tiistaista alkaen normaali riistaeläin pitkän tauon jälkeen. Aikaisempina vuosina sen metsästys on ollut mahdollista ainoastaan vahinkoperusteisin poikkeusluvin ja kaatokiintiö on ollut 30 norppaa.

Norppaa voi metsästää 1. syyskuuta – 15. lokakuuta sekä vastaavan ajan huhti–toukokuussa. Alkavalle jahtikaudelle on myönnetty sata pyyntilupaa.

"Lupamenettely kevenee olennaisesti. Syynä on norppakannan kova kasvu Perämerellä, mikä vaikeuttaa kalastusta", sanoo ylitarkastaja Jussi Laanikari maa- ja metsätalousministeriöstä.

Tämän vuoden huhtikuun lentolaskennoissa Perämerellä havaittiin noin 17 400 norppaa. Kanta-arvion yläraja on Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan yli 20 000 norppaa.

Norpan kanta on kasvanut suhteellisen tasaisesti vuodesta 1988, ja 2010-luvulla laskentakanta eli laskennoissa nähtyjen yksilöiden määrä oli noin 7 000 yksilöä. Laskennoissa ei kuitenkaan ole mukana kaikkia norppia, koska osa on vedessä.

Norppaa sai metsästää pyyntiluvilla vuoteen 1988 saakka, jolloin laji rauhoitettiin kannan pienenemisen takia.

Sen sijaan harmaahyljettä eli hallia on jo pidempään voinut metsästää norppaa vapaammin. Itämeren hallikanta on yli 30 000 hallia.

Hallinmetsästykseen ei tarvita erillistä pyyntilupaa, vaan hallia voi metsästää metsästysaikana alueen kiintiön mukaan. Metsästäjällä on velvollisuus ilmoittaa saaliiksi saaduista halleista Suomen riistakeskukselle.

Jos asetettu kiintiö täyttyy ennen metsästysvuoden loppumista, Suomen riistakeskuksen on määrättävä metsästys päättyneeksi kyseisellä alueella.

Pyyntikiintiö on sama kuin viime vuonna eli 1 050 hallia. Viime vuonna saatiin pyydettyä 172 hallia.

"Pyyntiä vaikeuttaa se, että halli viihtyy ulkomerellä. Sen sijaan uskon, että sadan yksilön norppakiintiö saadaan metsästettyä, sillä norppa viihtyy matalissa merenlahdissa", kertoo Rannikko-Pohjanmaan riistapäällikkö Stefan Pellas.

Pohjanmaalla on Pellaksen mukaan järjestetty kursseja ja koulutuksia norpanmetsästyksen elvyttämiseksi ja norpan lihan hyödyntämiseksi esimerkiksi ruokana.

"Norpan liha on hyvää grillattuna", hän kertoo. "Lisäksi norpan traanista eli rasvakerroksesta voi valmistaa maalia ja nahasta vaatteita. Valitettavasti EU kieltää norppatuotteiden myynnin. Esimerkiksi Skotlannissa se on johtanut siihen, että pyydetyt hylkeet heitetään mereen."

Antti J. Leinonen
Norppa uiskenteli Perämerellä toukokuussa. Perämeren norppakanta on kasvanut paljon viime aikoina.
Norppa uiskenteli Perämerellä toukokuussa. Perämeren norppakanta on kasvanut paljon viime aikoina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat