Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valion pakkauksia matkitaan Venäjällä – yhtiö valittanut Tuhat järveä -juustosta

Elintarvikkeiden tuontikielto aloitti kopiobuumin.

Kotimaa
 
Juha Metso
Prosto-merkin voipaketti muistuttaa väreiltään ja logoltaan paljon Valion Violaa.
Prosto-merkin voipaketti muistuttaa väreiltään ja logoltaan paljon Valion Violaa. Kuva: Juha Metso

Pietari. Venäjän ruokakaupoissa myydään paikallisia maitotuotteita, jotka näyttävät erehdyttävästi Suomessa valmistetuilta.

Etenkin Valion tuotteita muistuttavat pakkaukset yleistyivät sen jälkeen, kun Venäjä kielsi elokuussa 2014 monien EU-maissa valmistettujen elintarvikkeiden tuonnin.

Juha Metso
Viktoria Ivanova pudisteli päätään Baba Valja -voipaketille pietarilaisessa ruokakaupassa 12. elokuuta. Paketti muistuttaa hänen mukaansa paljon kaupoissa ennen myytyä Valion voipakettia.
Viktoria Ivanova pudisteli päätään Baba Valja -voipaketille pietarilaisessa ruokakaupassa 12. elokuuta. Paketti muistuttaa hänen mukaansa paljon kaupoissa ennen myytyä Valion voipakettia.

Pietarilaisissa kaupoissa ilmiö on niin tuttu, että asiakkaat suhtautuvat siihen jo vähän naureskellen. Spar-myymälän kylmäosastolla Viktoria Ivanova tarttuu Baba Valja -voipakettiin päätään puistellen.

"Näitä tuli kauppoihin heti tuontikiellon jälkeen, ja aluksi luulin voita Valion tekemäksi. Nykyään kaikki tietävät, että kyse on kopiosta. Siinä mielessä en tiedä, onko Valja-voin markkinointitapa oikeastaan edes järkevä", Ivanova sanoo.

Ivanovan mielestä etenkin paketin graafiset muodot ja typografia muistuttavat erehdyttävästi Valion tuotetta, jota oli kaupoissa ennen tuontikieltoa. Lisäksi Valio lausutaan Venäjällä hyvin samalla tavalla kuin Valentina-nimen lyhenteenä käytetty Valja.

"Mutta on näitä tuotteita paljon muitakin. Yksi esimerkki on Tuhat järveä -juusto", Ivanova sanoo.

Venäläisen Nevskie molokoprodukty -yrityksen tekemiä Tuhat järveä -tuotteita myytiin alkuvuoteen asti pakkauksissa, joita koristi Suomen lippu ja iskulause: "Suomalaisen aamun raikkautta".

Valio teki aiheesta kantelun kilpailuvirasto FAS:n Pietarin-osastoon, joka katsoi Nevskie molokoproduktyn rikkoneen kilpailulainsäädäntöä. Tämän jälkeen paketeista on poistettu liput ja kaikkein hämäävimmät väitteet. Enää yhtiö ei esimerkiksi ilmoita pakkauksissa, että tuote olisi valmistettu suomalaisen yhtiön valvonnassa.

Myös suomalaisuuteen viittaava iskulause poistettiin kilpailuviranomaisen päätöksen jälkeen, mutta sittemmin se on palannut pakkauksiin.

Juha Metso
Valion Venäjällä valmistamaa Violaa myytiin pietarilaisessa kaupassa elokuun alussa.
Valion Venäjällä valmistamaa Violaa myytiin pietarilaisessa kaupassa elokuun alussa.

Valion tuotannosta, logistiikasta ja Venäjän-toiminnoista vastaavan johtajan Mika Koskisen mukaan Valio suojelee tuotteitaan ja vaatii tarvittaessa kilpailijoita poistamaan liian paljon Valion tuotteita muistuttavia paketteja markkinoilta.

Yhtiöllä on tiedossa useampia tuotteita, jotka ovat hyödyntäneet markkinoinnissaan suomalaisuutta tavalla tai toisella. Koskinen ei kuitenkaan halua tarkentaa, onko Valiolla parhaillaan meneillään uusia valitus- tai oikeusprosesseja Venäjällä.

"Emme kommentoi asioita, jotka ovat kesken. Tällaisissa tapauksissa voi olla tulkinnanvaraa siinä, onko lopulta kyse kopiosta vai ei. Tuotteen nimi ja väritys voivat olla melkein samanlaiset, mutta niitä sitten arvioidaan tapaus kerrallaan", Koskinen sanoo.

Tausta

Tuontikielto kestänyt yli vuoden

Länsimaat asettivat Venäjälle talouspakotteita vuonna 2014 johtuen Ukrainan tilanteesta.

Viime vuoden elokuussa Venäjä vastasi kieltämällä useiden länsimaisten elintarvikkeiden maahantuonnin. Venäjä vapautti laktoosittomat maitotuotteet tuontikiellosta saman kuun lopussa, mutta ainakin Valiolla on ollut vaikeuksia myös laktoosittomien tuotteiden viennissä.

Heinäkuussa Venäjä jatkoi elintarvikkeiden tuontikieltoa vuodella sekä määräsi laktoosittomien tuotteiden viennin ehdoksi erityisen rekisteröinnin.

Pietarilaisissa kaupoissa näkyy myös muihin valmistusmaihin kuin Suomeen viittaavia paketteja.

Paikallisen Stockmannin kylmäosastolla myytävä Danke Anke -voi ei esimerkiksi ole nimestään huolimatta saksalaisen yhtiön valmistamaa.

"En ole kuitenkaan kuullut, että muilla mailla olisi asiasta kokemusta ihan vastaavassa mittakaavassa kuin Suomella. Me siis voimme olla siitä myös hyvillämme, että Venäjällä elintarvikkeidemme asema on jossain mielessä ainutlaatuinen", sanoo ruoka- ja luonnonvara-alan erityisasiantuntija Johanna Logrén Suomen Moskovan-suurlähetystöstä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat