Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sari Essayah tivaa rohkeita uudistuksia

Jos kristillisdemokraattien johtoon valitaan Essayah, puolue yrittää jatkossa lassota pienyrittäjien äänet

Kotimaa
 
Onko raskasta olla konservatiivi, kansanedustaja Sari Essayah?
Onko raskasta olla konservatiivi, kansanedustaja Sari Essayah?
Studio Kulmapöydän vieraana on kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Essayah, jonka puoluekokous valitsee todennäköisesti perjantaina puolueen uudeksi puheenjohtajaksi. Kristillisdemokraatit toivovat, että Sari Essayah pystyisi pysäyttämään puolueen näivettymisen oppositiossa.

Kristillisdemokraatit mylläävät johtonsa uuteen uskoon puoluekokouksessa tämän viikon perjantaina. Sari Essayah vastustelee vain hiukan, kun häntä puhuttelee seuraavaksi puheenjohtajaksi. Hänellä on perjantain äänestyksessä vain yksi kilpailija, ensimmäisen kauden kansanedustaja Sari Tanus, jonka poliittinen pääoma tuskin vielä riittää puolueen johtopaikalle.

"Johtajuuteen ei pidä rakastua. Jos minut valitaan puheenjohtajaksi, kauteni on katkolla jo kahden vuoden päästä. Keskitynkin ensin vuoden 2017 kuntavaaleihin. Vaalien jälkeen pitää vakavasti pohtia, olenko yhä sopivin ihminen puolueen johtoon", Essayah sanoo.

Yli vuosikymmenen puoluetta johtanut Päivi Räsänen kertoi kevään vaalitappion jälkeen jättävänsä puheenjohtajan paikan.

Sirpa Räihä HS
Sari Essayah pyrkii kristillisdemokraattien puheenjohtajaksi perjantain äänestyksessä Savonlinnassa.
Sari Essayah pyrkii kristillisdemokraattien puheenjohtajaksi perjantain äänestyksessä Savonlinnassa.

Essayah asteli suuren yleisön tietoisuuteen urheilun kautta. Hän voitti MM-kultaa kilpakävelyn maailmanmestaruuskisoissa Stuttgartissa vuonna 1993. Vuotta myöhemmin kultamitali irtosi myös Euroopan-mestaruuskisoista Helsingissä.

Hän ei kuitenkaan ole urheilujulkisuudesta eduskuntaan ponkaissut poliitikko, vaan poliittinen ura alkoi jo aiemmin. Kristillisiin hän liittyi urheilu-uransa loppumetreillä vuonna 1996, mutta politiikkaan hän osallistui ensimmäisen kerran keskustan riveissä Lapinlahdella.

"Olin ollut oppilaskunnan puheenjohtajana ja kouluneuvostossa, kun entinen opinto-ohjaajani pyysi minua kunnallisvaaliehdokkaaksi. Olin 18- tai 19-vuotias."

Essayah asettui ehdolle keskustan listalta – sitoutumattomana. Kansansuosio ei tuolloin riittänyt valtuustoon asti, mutta hän pääsi nuoriso- ja raittiuslautakunnan jäseneksi.

Politiikka imaisi Essayahin mukaansa, vaikka hän ehtikin välissä valmistua kauppatieteiden maisteriksi, menestyä kilpaurheilijana, perustaa perheen ja työskennellä laskentapäällikkönä.

Hän pääsi kansanedustajaksi ensimmäistä kertaa vuonna 2003, putosi niukasti seuraavissa vaaleissa eduskunnasta, kahmaisi eurovaaleissa vuonna 2009 yli 53 000 ääntä ja purjehti kevyesti Brysseliin perussuomalaisten kanssa solmitun vaaliliiton ansiosta.

Essayahin palattua Suomeen viime vuonna taantumavuosien tuho tuli hänelle järkytyksenä.

Kuka?

Sari Essayah

 Syntynyt vuonna 1967 Haukivuorella.

 Kauppatieteiden maisteri Vaasan yliopistosta. Kristillisdemokraattien kansanedustaja.

 Kymmenen kilometrin kilpakävelyn maailman- ja euroopanmestari.

 Valittiin toista kertaa eduskuntaan kevään vaaleissa Savo-Karjalan vaalipiiristä 11 186 äänellä.

 Aviomies, kaksi tytärtä ja kaksi ragdoll-kissaa.

"Ilmapiiri oli muuttunut lamaantuneeksi ja näköalattomaksi. Optimismi oli kadonnut."

Essayah tahtoisi polkaista Suomen talouteen vauhtia muun muassa yrittäjävähennyksellä ja lisäämällä paikallista sopimista alle kymmenen hengen yrityksissä. Ensimmäisen työntekijän palkkaamisen sivukuluja hän porrastaisi.

"Meidän pitää uskaltaa tehdä uudistuksia, joiden avulla saamme palkkakustannukset maltilliselle tasolle. Vanhoista jäänteistä täytyy irrottautua. Esimerkiksi lomaltapaluuraha syntyi aikanaan tilanteeseen, kun pelättiin, että työntekijät muuttavat Ruotsiin, eivätkä palaa loman jälkeen työpaikalle."

Hän ei kuitenkaan halua kaapia koko tuottavuusloikkaa työntekijöiden palkkapusseista.

"Kaikki ei ole työvoiman hinnasta kiinni. Esimerkiksi metalliteollisuudessa energiakustannukset ovat paljon merkittävämpi pullonkaula kuin palkkakustannukset. Tuottavuuden parantamista pitäisi pohtia alakohtaisesti."

Yhteiskuntasopimuksen kaatuminen oli Essayahille pettymys. Vaikka Elinkeinoelämän keskusliiton jäsenistä noin 96 prosenttia on pieniä ja keskisuuria yrityksiä, Essayahin mielestä niiden ääni hukkuu neuvottelupöydissä. Suomessa on Tilastokeskuksen mukaan noin 350 000 yritystä, joista EK:n jäseniä on suunnilleen 16 000.

"EK ei edusta pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Näin se vain on. Esimerkiksi ensimmäisen työntekijän palkkaamisen helpottaminen ei varmasti ole heidän prioriteettilistallaan kovin korkealla. Miksi olisikaan, kun asialla ei ole suuryrityksille mitään väliä?"

Hän ei päästä työntekijä puoltakaan vähällä.

"Hyvin harvalla on enää perinteistä kello 8–16 työpäivää. Silpputyöt ovat yleistyneet etenkin nuorten parissa, eivätkä ammattiliitot ole pysyneet vauhdissa mukana. Sekä työnantajien että työntekijöiden pitäisi herätä siihen, kuinka paljon maailma on muuttunut, eikä vain takertua menneisyyteen."

Kristillisdemokraattien veteraanit Bjarne Kallis ja Toimi Kankaanniemi karkasivat viime vaalien alla isoihin puolueisiin. Kallis siirtyi kokoomukseen ja Kankaanniemi perussuomalaisiin. Loikkausten valossa kutistuvan pikkupuolueen puheenjohtajan paikka vaikuttaa pelkältä ponnahduslaudalta.

Essayah myöntää auliisti, että häntäkin on kosiskeltu moneen puolueeseen. Hän kuitenkin vakuuttaa, ettei jahtaa ministerinsalkkua silmät kiiluen.

"Monenlaista paikkaa on ollut tyrkyllä, mutta minulla ei ole aikomustakaan vaihtaa puoluetta. Olen siinä mielessä vanhanaikainen poliitikko, että yritän parantaa yhteiskuntaa ja edistää arvojani. Opportunisti en ole."

Hän kuvaileekin itseään sitoutuvaksi ihmiseksi.

"Edustin koko urheilu-urani kotiseuraani Lapinlahden Vetoa, vaikka matkan varrella tulikin taloudellisesti suurempia tukitarjouksia isoista seuroista. Olen myös viihtynyt saman miehen kanssa jo pitkään. Ensi vuonna on edessä hopeahääpäivä."

Jukka Gröndahl HS
Stuttgartin vuoden 1993 MM-kisojen kultamitalistit saivat lahjaksi mersut, mutta moni jätti arvo-autonsa Saksaan tullimaksujen vuoksi. Kilpakävelijä Sari Essayah joutui setvimään 120 000 markan veromätkyjä.
Stuttgartin vuoden 1993 MM-kisojen kultamitalistit saivat lahjaksi mersut, mutta moni jätti arvo-autonsa Saksaan tullimaksujen vuoksi. Kilpakävelijä Sari Essayah joutui setvimään 120 000 markan veromätkyjä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat