Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori: Arkipyhien nopea siirto olisi kikkailua

Kotimaa
 

Arkipyhien pikainen siirtäminen viikonloppuun vaikuttaisi hätäratkaisulta, arvioi työ- ja sosiaalioikeuden professori Jaana Paanetoja.

"Se tuntuu jopa vähän absurdilta ajatukselta. Ei se voi mennä niin, että ruvetaan kikkailemaan tällaisella asialla", Paanetoja sanoo.

Fakta

Suomessa on 11 kirkollista arkipyhää

 Arkipyhät ovat palkallisia vapaapäiviä. Niistä maksetaan korotettua palkkaa, tai ne lyhentävät työaikaa.

 Suomessa on yksitoista kirkkolain mukaista juhlapäivää, joista yhdeksän osuu aina tai joinakin vuosina arkipäivälle. Loput ovat sunnuntaisin vietettäviä juhlapäiviä.

 Yhteiskunnallisia arkipyhiä ovat päivämäärän mukaan määräytyvät vappu ja itsenäisyyspäivä.

Hänen mielestään arkipyhien siirtäminen voisi lisäksi kestää pitkään. Syynä on se, ettei laki tunne arkipyhiä, vaan ne sisältyvät virka- ja työehtosopimuksiin.

Arkipyhien, erityisesti helatorstain ja loppiaisen, siirto viikonloppuun tai niiden muuttaminen tavallisiksi työpäiviksi on noussut esiin yhteiskuntasopimuksen kaaduttua. Hallitus etsii parhaillaan keinoja siihen, miten yksikkötyökustannuksia saataisiin pienennettyä viisi prosenttia. Laskennallisesti yksikkötyökustannus saadaan, kun jaetaan työvoimakustannukset työn tuottavuudella.

Helatorstain ja loppiaisen muuttaminen tavallisiksi työpäiviksi oli yksi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tavoitteista yhteiskuntasopimusneuvotteluissa. EK:n johtaja Ilkka Oksala kertoo, että muutos olisi ollut "yksinkertainen tapa pidentää työaikaa kaikilla aloilla".

"Tämän vaikutus yksikkötyökustannusten alentamiseen viidellä prosentilla olisi ollut noin yksi prosenttiyksikkö."

Oksala kertoo EK:n ottavan kantaa arkipyhiin, kun hallitus on ensin esittänyt omat toimensa kilpailukyvyn parantamiseksi. Hallitus julkistaa keinonsa kilpailukyvyn kohentamiseksi syyskuun loppuun mennessä.

Viime vuoden elokuussa evankelisluterilainen kirkko esitti selvityksen, jossa se päätyi siihen, ettei kirkollisia juhlapyhiä ole syytä siirtää.

Evankelis-luterilaisen kirkon kansliapäällikön Jukka Keskitalon mukaan kirkossa ei edelleenkään ole valmiutta kirkkolain muuttamiseen kirkollisten juhlapäivien osalta. Hän muistuttaa, että kirkkolaissa säädetään vain kirkollisten juhlapäivien ajankohdasta, mutta vaikutusta työaikaan siellä ei määritellä.

Keskitalon mukaan arkipyhien siirtotoiveita on perusteltu tuottavuudella.

"Juhlapäivillä ja niiden viettoon liittyvillä perinteillä on kulttuurista merkitystä yksilöille ja perheille siinäkin tapauksessa, että niitä ei viettäisi uskonnollisina juhlina."

Länsi-Euroopan maissa on eroja siinä, mitkä kirkolliset juhlapäivät ovat vapaapäiviä. Arkipyhien siirto olisi Keskitalon mukaan erikoista.

"Jos ne Suomessa siirrettäisiin eri ajankohtiin, olisimme melkoinen poikkeus muihin läntisen Euroopan maihin verrattuna."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat