Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varustamot: Nuuskan myynnissä selvä virhe

Nuuskarajoituksista ei piitata ruotsinlaivoilla, kertoo selvitys

Kotimaa
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Nuuskaa saa myydä Ruotsin aluevesillä tax-free-myymälöissä.
Nuuskaa saa myydä Ruotsin aluevesillä tax-free-myymälöissä.

Varustamot aikovat tarkentaa ohjeistuksiaan nuuskan myynnistä. Suomen Syöpäyhdistyksen kesän aikana tekemissä koeostoissa nuuskaa myytiin yli tuontirajoitusten.

Koeostaja pystyi ostamaan kaikilla ostokerroilla viisi nuuskatornia eli 50 nuuskarasiaa. Rajoitusten mukaan yksityishenkilö saa tuoda omaan käyttöön korkeintaan 30 rasiaa nuuskaa.

Koeostot tehtiin Helsingistä Tukholmaan liikennöivillä laivoilla, Wasalinen Uumajan terminaalissa sekä rajan läheisyyden kaupoissa Haaparannassa ja Svetogorskissa. Myyjät eivät kertoneet koeostajalle maahantuontirajoituksista, eikä laivoilla pyydetty esittämään maihinnousukorttia.

"Tässä on päässyt tapahtumaan selvä virhe", Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström myöntää. Koeosto tehtiin Viking Linen seitsemästä laivasta yhdellä.

"Tämä on harmittava asia. Olemme nyt korostaneet jokaisella laivalla, että henkilökunta on tietoinen rajoituksista ja niistä myös kerrotaan asiakkaille."

Nuuskaa myydään Boijer-Svahnströmin mukaan vain Ruotsin aluevesillä ja myyntiajasta kuulutetaan erikseen. Asiakkaiden tekemät ostot myös kirjataan maihinnousukorttiin.

Tallink Siljan laivoilla nuuskaa voi ostaa Ruotsin lipun alla seilaavilta laivoilta tax-free-kaupan myyntiaikoina ja Suomen lipun alla seilaavilta vain Ruotsin aluevesillä.

Tuontirajoituksista kerrotaan myyntihyllyjen vieressä olevilla tiedotteilla ja myös myyntihenkilökunta valvoo ostoja, kertoo viestintäjohtaja Marika Nöjd.

"Valvonnassa on haasteensa. Henkilökunta ei voi tietää, onko matkustaja jo ostanut nuuskaa maista", Nöjd kertoo. "Myynnin osalta on kuitenkin selvää, että asiaa täytyy tarkentaa henkilökunnalle, jos laivalla on myyty enemmän kuin saisi."

Nöjdin mukaan vastuu on myös osittain matkustajalla itsellään. "Nuuska on sikäli erikoistuote, että suurin osa käyttäjistä tietää tarkkaan siihen liittyvät käytännöt, joihin kuuluvat myös tuontimääräykset."

Aikoinaan laivoilta ostamat tuotteet sai mukaansa vasta seuraava aamuna ennen maihinnousua. Nöjd ei pidä tätä vaihtoehtoa todennäköisenä.

"Näin oli vuosia sitten, mutta en oikein ole varma, miten se nykyisillä matkustajamäärillä toteutettaisiin", Nöjd sanoo.

Nöjdin mukaan nuuskan myyntiä koskevat säädökset käydään henkilökunnan kanssa ja yhteistyössä tullin kanssa.

Nuuskan käyttäminen on lisääntynyt erityisesti nuorilla. Suomen Syöpäyhdistyksen mukaan nuuskasta aiheutuvat terveyshaitat ovat samankaltaisia kuin tupakalla lukuun ottamatta tupakan savun aiheuttamia haittoja keuhkoihin. Nuuskan käyttö lisää muun muassa suun, nielun ja nenän alueen syöpien vaaraa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat