Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos keskusta saisi päättää: Neljä hanketta, joita puolueen kansanedustajat tahtovat ajaa

HS esittelee neljä hanketta, joita eduskunnan keskustalaiset tahtovat hallituksen ajavan

Kotimaa
 
Benjamin Suomela
Muun muassa pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen puhuivat ja tapasivat kansaa torstaina Helsingin Narinkkatorilla.
Muun muassa pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen puhuivat ja tapasivat kansaa torstaina Helsingin Narinkkatorilla. Kuva: Benjamin Suomela

Jos päähallituspuolue keskusta saisi yksin päättää, paikallinen sopiminen yleistyisi Suomessa selvästi.

Keskustapäättäjät nostavat paikallisen sopimisen eli työpaikkakohtaisen työehdoista sopimisen yhdeksi keskeisistä keinoista kilpailukyvyn edistämiseksi.

"Nyt pitää osoittaa, että toimitaan", kiritti puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen hallitusta avauspuheessaan ryhmän kesäkokouksessa.

Vanhanen korosti "kriittisten ja vaikeiden" lainsäädäntöhankkeiden läpi viemisen tärkeyttä ja kehotti hallitusta osoittamaan päätöksentekokykyä.

Vanhanen muistutti, että talouden tila on heikentynyt entisestään keväästä, jolloin hallitusohjelmaneuvottelut käytiin.

"Toimettomuus ei auta."

Vanhasen mielestä viennin huono tila ei johdu suomalaisten tuotteiden laadusta, vaan siitä, että niiden valmistaminen Suomessa on liian kallista. Hänen mukaansa ei voi olla niin, että tuhannet insinöörit eri toimialoilla eivät vuosiin osaisi tehdä houkuttelevia tuotteita.

"Ei kyse ole yksittäisistä tuotteista, vaan hintakilpailukyvystä. Tätä ei voi kaunistella tai selityksillä muille heittää", Vanhanen sanoi.

Julkisessa keskustelussa Suomen viennin heikkouden on tulkittu johtuvan muun muassa Nokian romahduksesta, metallien ja paperin kysynnän laskusta ja investointituotteiden heikosta kysynnästä, suomalaistuotteiden valikoiman kapeudesta ja huonosta johtamisesta.

Vanhasen mukaan enää edes Nokian luhistuminen ei selitä Suomen viennin heikentyneitä näkymiä.

HS kysyi kesäkokoukseen osallistuneilta ministereiltä ja kansanedustajilta, mitä hallituksen pitäisi yhteiskuntasopimuksen kaaduttua tehdä talouden virkistämiseksi ja työttömyyden pienentämiseksi. Virallisesti hallitus on ilmoittanut kertovansa päätöksistään syyskuun loppuun mennessä.

Hallitukselta odotetaan toimia tilanteessa, jossa työttömyys kasvaa nopeasti. Yritykset kuitenkin arastelevat työllistämistä. Suomen Yrittäjien mukaan yksinyrittäjien määrä kasvaa, mutta työnantajayritysten määrä polkee paikallaan.

Vastauksissa esiin nousivat erityisesti seuraavat neljä hanketta:

1. Paikallinen sopiminen

Eniten kannatusta keskustalaisten keskuudessa sai paikallisen sopimisen lisääminen, josta on linjattu hallitusohjelmassa.

"Paikallinen sopiminen on ollut se muutos, joka on nostanut Saksan talouden", muistutti liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner. Hänen mukaansa tavoite voisi olla, että yritys esimerkiksi ison tilauksen tai kaupan saatuaan voisi poiketa normisopimuksesta.

Saksassa käytössä on kriisilauseke, joita yritykset voivat käyttää erityistilanteissa. Ne voivat esimerkiksi pidentää työviikon kestoa väliaikaisesti.

2. Fiskaalinen devalvaatio

Matti Vanhanen sanoo suhtautuvansa "hieman epäillen" niin kutsuttuun fiskaaliseen devalvaatioon, jolla viitataan työn hinnan laskuun työnantajamaksuja alentamalla. Ongelmana on, että maksujen alennus vaatisi todennäköisesti jonkin veron, esimerkiksi arvonlisäveron, nostamista, jolloin lopputulos kokonaisuuden kannalta voisi olla plus miinus nolla.

"Sitä ei pidä tehdä, ellei ole tarkkaa käsitystä vaikutuksista."

Alv:n korottamista Vanhanen ei muutenkaan pitäisi taloudelliseen tilanteeseen istuvana.

Vanhasen mukaan niin kutsuttujen Emu-puskureiden käyttöä työantajamaksujen pienentämiseen voi pohtia, mutta hänen mukaansa puskureista saatu hyöty olisi kokonaiskuvan kannalta "marginaalinen".

Fiskaalista devalvaatiota on ehdotettu tapana laskea työvoiman kustannuksia ilman palkkojen alentamista. Palkkojen leikkaamisella olisi kielteinen vaikutus kuluttajien ostovoimaan.

3. Työaikalait: arkipyhät ja lomasairastelu

Vanhanen ottaisi tarkasteluun lisäksi työajan arkipyhälyhennykset. Arkipyhistä säädetään eri työehtosopimuksissa.

Hallitus on ohjelmassaan linjannut, että vuosilomalla sairastuvan sairauspäivärahan karenssiaika palautuu nykyisestä nollasta kuuteen päivään.

Työaikalainsäädännön muutos on valmisteilla työ- ja elinkeinoministeriössä. Lomasairastelun karenssi poistettiin vuonna 2013.

Kyse on suurista rahoista. Edellinen hallitus laski karenssin poiston hinnaksi 200 miljoonaa euroa.

4. Työsopimuslaki

Työsopimuslain aiottu muutos tarkoittaa esimerkiksi, että esimerkiksi koeaika pitenisi nykyisestä neljästä kuukaudesta.

Vanhanen sanoo, että hallitus voi päätöksillään "tehdä tilaa" uudistuksille mutta että asiat linkittyvät usein työehtosopimuksiin.

 

Mitä hallituksen pitäisi nyt tehdä – keskustapoliitikot kertovat
HS kysyi keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa puolueen kansanedustajilta ja ministereiltä, kuinka hallituksen tulisi nyt toimia.

 

Kimmo Tiilikainen
Kimmo Tiilikainen

Kimmo Tiilikainen
Maatalous- ja ympäristöministeri
”Kaikki hallituksen käsissä olevat keinot otetaan käyttöön. Kauppojen aukiolon vapauttaminen on yksi niistä. Tavoitteena täytyy olla vientisektorin kustannusten pienentäminen. Maatalouden lupakäytäntöjä on kevennettävä ja yhtenäistettävä, jotta investoinnit helpottuvat. Maataloudessa tehdään vuosittain noin miljardin euron investoinnit, mikä lähentelee metsäteollisuuden lukuja. Vaikka vaikutukset eivät näkyisi heti, ne viestivät hallituksen suunnasta.”

 

Mikko Alatalo
Mikko Alatalo

Mikko Alatalo
Kansanedustaja
”Pirkanmaan kentän viesti on, että työttömyyttä vastaan pitää käydä joustoilla. Kun työtä on, sitä tehdään tosissaan, ja kun sitä ei ole, pidetään vapaata. Naurattaa tämä keskustelu, tehdäänkö töitä 15 minuuttia pidempään tai vähemmän. En tiedä yhtään yrittäjää, joka tekisi alle 12-tuntista päivää. Vähintään 14-tuntista tehdään. Ajattele, jos minäkin keikkamatkalla jäisin nukkumaan, kun loppuu työpäivä.”

 

Olli Rehn
Olli Rehn

Olli Rehn
Elinkeinoministeri
”Nyt etsitään toinen reitti kilpailukyvyn kohentamiseen, muuten näivettyminen jatkuu Suomessa. Sisäinen devalvaatio on onnistuneesti toteutettu esimerkiksi Irlannissa. Paikallisen sopimisen edistämisestä taas neuvotellaan työmarkkinajärjestöjen kanssa. Yksityiskohdat kuuluvat selvitettävien asioiden joukkoon.”

 

Anne Berner
Anne Berner

Anne Berner
Liikenne- ja viestintäministeri
”Normien purkua jatketaan. Kauppojen aukiolot ovat hyvä esimerkki keinosta, joita haluamme toteuttaa lisää. Käynnissä oleva digimurros on aivan käsittämättömän suuri, ja yhteiskunnan on osallistuttava murroksen edistämiseen esimerkiksi hyödyntämällä tietovarantoja tai olemalla edelläkävijä 5G-teknologiassa.

 

Annika Saarikko
Annika Saarikko

Annika Saarikko
Kansanedustaja
”Yhteiskuntasopimuksen ja yhteisen sopimuksen rauettua pidän perusteltuna, että hallitus ryhtyy kantamaan sitä vastuuta ja valtaa, joka sille kuuluu liittyen työmarkkinakysymyksiin. Työaikaan ja työn tuottavuuteen liittyvät lait pitää hallituksen osalta hoitaa. Kilpailukykypalautus, edes palanen siitä, on tämän syksyn asia. Sote-uudistuksessa on kysymys myös politiikan uskottavuudesta.”

 

Aila Paloniemi
Aila Paloniemi

Aila Paloniemi
Kansanedustaja
”Kaikki tietävät, että nyt on äärettömän pikaisesti noudettava korvaavia keinoja, kun yhteiskuntasopimus ei toteutunut. Aikaa ei ole tuhlattavaksi. Ihmiset odottavat päätöksiä. Helppoa se ei tule olemaan, mutta paljon suurempi ongelma suomalaisessa yhteiskunnassa on se, että päätöksiä ei ole pystytty tekemään. Nyt se muutos on näytettävä.”

 

Matti Vanhanen
Matti Vanhanen

Matti Vanhanen
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja
”Etukäteen tehtyä suunnitelmaa ei ole. Nyt saatetaan tarvita hallitusohjelman terästämistä. Pulma on, että monet lainsäädännön uudistamisen keinot kytkeytyvät erilaisiin sopimuksiin. Fiskaalinen devalvaation eli työnantajamaksujen alentamisen ongelma valtion talouden kannalta on, että silloin pitäisi korottaa muita veroja. Arvonlisäveron korottaminen tässä tilanteessa ei vaikuta hyvältä.”

 

Juha Rehula
Juha Rehula

Juha Rehula
Perhe- ja peruspalveluministeri
”Kun ’plan A’ ei toiminut, sitten pitää selvittää ’plan B’. Suunnitelmia on tehty [hallituksessa], mutta ne eivät ole valmiita.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat