Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelijat turvautuvat lainaan yhä useammin – ”Kyllä valmistumisen jälkeen saa töitä”

Helsinkiläinen opiskelija nostaa opintolainaa, koska haluaa keskittyä opiskeluun

Kotimaa
 
Outi Pyhäranta HS
22-vuotias helsinkiläinen Enna Hakala opiskelee oikeustiedettä toista vuotta ja ottaa opintolainaa, jotta voi opiskella täysipäiväisesti.
22-vuotias helsinkiläinen Enna Hakala opiskelee oikeustiedettä toista vuotta ja ottaa opintolainaa, jotta voi opiskella täysipäiväisesti. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Opiskelijat turvautuvat opintolainaan selvästi entistä herkemmin. Suomessa nostettiin tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla lähes 50 prosenttia enemmän opintolainaa kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Suosion kasvu alkoi jo viime syksynä, kun opintolainaehtoihin tehtiin muutoksia. Esimerkiksi yli 18-vuotiaat opiskelijat voivat nostaa valtion takaamaa opintolainaa 400 euroa kuukaudessa aiemman 300 euron sijaan.

Fakta

Opintolaina on osa opintotukea

 Opintoraha ja asumislisä ovat valtion opiskelijoille maksamia avustuksia. Yleensä korkeakouluopiskelijan opintoraha ja asumislisä ovat yhteensä alle 540 euroa kuussa. Opintotukeen kuuluu myös opintolaina.

 Yli 18-vuotias Suomessa asuva opiskelija voi saada valtion takaamaa opintolainaa 400 euroa kuukaudessa. Opintolaina on pankkilaina.

 Opiskelijat voivat nostaa opintolainaa vuodessa noin 3 600 – 4 000 euroa, sillä opintotukea maksetaan yleensä yhdeksältä tai kymmeneltä kuukaudelta vuodessa.

Tammi–kesäkuussa Suomen pankeista nostettiin opintolainoja noin 202 miljoonaa euroa Suomen Pankin mukaan. Viime vuonna vastaava summa oli noin 136 miljoonaa euroa.

Helsinkiläinen 22-vuotias Enna Hakala otti ensimmäisenä opiskeluvuotenaan opintolainaa niin paljon kuin sai eli 3 600 euroa. Hän opiskelee nyt toista vuotta oikeustiedettä Helsingin yliopistossa.

Hakala aikoo jatkaa samalla linjalla lainanoton suhteen ainakin ensimmäiset kolme opiskeluvuotta, sillä haluaa keskittyä opiskeluun päätoimisesti.

"Työnteko kiinnostaa, mutta silloin ei välttämättä pääse luennoille. Itse haluan käydä luennoilla, koska siellä opin parhaiten. Sellainen työnteko toki kiinnostaa, mikä tukee valmistumistani."

Aikaa kuluu myös liikuntaharrastukseen ja opiskelijaelämään. Hakala toimii ainejärjestössä ja osallistuu opiskelijatapahtumiin.

Hakalan mielestä opiskeluaikana kannattaa verkostoitua, sillä siitä on hyötyä työelämässä.

"Opiskeluaikana saa elinikäisiä ystäviä", Hakala miettii.

Fakta

Ajoissa valmistuneille opintolainahyvitys

 Kela maksaa korkeakouluopiskelijalle valmistumisen jälkeen ylimääräisen opintolainan lyhennyksen.

 Opintolainahyvityksen ehtona on valmistuminen määräajassa.

 Opintolainahyvitys on 40 prosenttia lainaosuudesta, joka ylittää 2 500 euroa. Enimmillään hyvitetään noin kolmaosa lainasta.

 Opintolainahyvitystä maksetaan vain 1.8.2014 jälkeen korkeakouluopintonsa aloittaneille.

 Aikaisemmin aloittaneille opiskelijoille on käytössä opintolainahyvitystä muistuttava opintolainavähennys.

Mikäli hallitusohjelman tavoitteet toteutuvat, tulevaisuudessa Hakala ja muut opiskelijat saattavat joutua nostamaan enemmän opintolainaa.

Hallitusohjelmassa tavoitellaan pitkällä tähtäimellä 150 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä opintotukimenoihin.

"Tällä hallituskaudella tavoitellaan ainakin 90 miljoonan euron säästöjä. Säästöjen on tarkoitus tulla voimaan asteittain", sanoo neuvotteleva virkamies Virpi Hiltunen opetusministeriöstä.

Opintorahan indeksikorotukset aiotaan lakkauttaa. Opintoraha on valtion avustus opiskelijoille eikä sitä tarvitse maksaa takaisin.

Hallitusohjelman mukaan opintotuen kokonaismäärää on silti tarkoitus kasvattaa nykyisestä, joten todennäköisesti säästöjä voidaan hakea rajaamalla korkeakouluopiskelijoiden tukiaikoja ja mahdollisesti kasvattamalla opintotuen lainaosuutta.

"Jos säästötavoitetta vertaa opiskelijoiden opintoraha- ja asumislisämenoihin vuoden 2016 talousarvioesityksessä, pitkän tähtäimen säästötavoite on lähes viidennes tästä", sanoo Hiltunen.

Todennäköisesti ensi keväänä valtiontalouden kehyspäätöksen yhteydessä esitellään suunnitelmia, miten säästötavoitteisiin päästään.

Kelan tietojen mukaan varsinkin uudet korkeakouluopiskelijat nostivat viime syksynä selvästi useammin opintolainaa kuin aikaisempina vuosina. Heti ensimmäisenä opiskelusyksynä joka neljäs korkeakouluopiskelija nosti opintolainaa, kun edellisenä vuonna niin teki alle viidennes. Myös keskimääräiset lainamäärät olivat kasvussa.

Uusille korkeakouluopiskelijoille tuli viime vuoden syksyllä myös lainanottoon houkutteleva opintolainahyvitys. Se tarkoittaa, että Kela maksaa korkeakoulututkinnon määräajassa suorittaneen tilille ylimääräisen opintolainan lyhennyksen.

Tarkoituksena on saada opiskelijat rahoittamaan opintoja työnteon sijaan nykyistä enemmän opintolainalla ja valmistumaan nopeammin.

Hieman yli puolet korkeakouluopiskelijoista ei nosta lainkaan opintolainaa opintojensa aikana.

Huono taloustilanne ja opiskeluajan työmahdollisuudet voivat myös vaikuttaa lainanottoon.

Hakalan nostama opintolaina on tähän mennessä kulunut jokapäiväisiin menoihin, kuten ruokaan ja vuokraan. Velkaantuminen ei huolestuta Hakalaa. Hän uskoo, että tutkinto oikeustieteellisestä tiedekunnasta on kannattava sijoitus.

"Vaikka tutkinto ei toisi niin varmasti töitä, sen verran pitää luottaa itseensä, että kyllä valmistumisen jälkeen saa töitä", Hakala sanoo.

Opintolainahyvitys on Hakalan mielestä hyvä asia. Sillä ei kuitenkaan ollut ratkaisevaa vaikutusta hänen lainapäätökseensä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat