Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puoluepolitiikka palasi puolustukseen

Kotimaa
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Suomen puolustuspolitiikka on ollut pari vuotta rauhoitettuna suuremmilta puoluepoliittisilta kiistoilta. Rauhoitusaika on nyt uhattuna kokoomuksen ja perussuomalaisten ajauduttua kiistaan hallituksen sisällä puolustusministeriön kansliapäällikön nimityksestä.

Syksyllä 2012 puolustuspolitiikkaa käytettiin sisäpolitiikan lyömävälineenä kiistassa Suomen osallistumisesta ilmavalvontaharjoitukseen Islannissa. Sittemmin tilanne on rauhoittunut, kun suuret eduskuntapuolueet sopivat puolustusmenojen korotustarpeesta ja puoluejohtajat rauhoittivat Nato-kiistansa tasavallan presidentti Sauli Niinistön ohjauksessa.

Uusista kiistoista voi syyttää perussuomalaista puolustusministeriä Jussi Niinistöä, joka antoi merkin selvästä politiikan muutoksesta pyrkimällä syrjäyttämään ministeriönsä kansliapäällikön paikalta uudelle viisivuotiskaudelle hakeneen Arto Rädyn.

Tai sitten voi syyttää kokoomuksen puheenjohtajaa ja valtiovarainministeriä Alexander Stubbia, jonka vaatimuksesta kansliapäällikön vaihdos pantiin valtioneuvostossa torstaina pöydälle ainakin viikoksi.

Joka tapauksessa kyse ei enää ole yhdestä nimityksestä vaan kahden hallituspuolueen välisestä kiistasta. Se on aina vakavaa.

Vaikutuksia todennäköisesti yritetään kaikin tavoin rajata.

Hallituksen pitäisi pystyä sopimaan tulevina kuukausina erillisistä selonteoista turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta, sekä siinä yhteydessä antaa laadittavaksi selvitys Nato-jäsenyyden vaikutuksista. Myös suuret puolustushankinnat ovat hallituksen asialistalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat