Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitys: Pienistä synnytyssairaaloista olisi varaa luopua

Isoissa synnytyssairaaloissa on enemmän kokemusta hätätilanteista

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
Isoissa synnytyssairaaloissa hoidon laatu paranee.
Isoissa synnytyssairaaloissa hoidon laatu paranee.

Pienten synnytyssairaaloiden olemassaololle ei ole erityisiä perusteita, sanoo sosiaali- ja terveysministeriölle pienten synnytyssairaaloiden tilannetta selvittänyt lääketieteen tohtori Kari Nieminen.

Selvityksen mukaan pienet synnytyssairaalat eivät takaa parempaa hoitoa tai parempaa asiakastyytyväisyyttä kuin isot yksiköt. Päinvastoin. Isoissa yksiköissä synnyttäjien ja lasten hoidon laatu ja turvallisuus paranevat, koska niissä henkilökunnalle karttuu kokemusta esimerkiksi hätätilanteista enemmän kuin pienissä synnytyssairaaloissa.

Myös HYKSin naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen jakaa näkemyksen henkilökunnan kokemuksen karttumisesta isoissa yksiköissä

Pienten yksikköjen ongelmana voi olla myös se, että niihin on vaikea saada riittävästi osaavaa henkilökuntaa. Lisäksi pienten sairaaloiden yksikkökustannukset kasvavat helposti muun muassa varallaolopäivystysten takia.

Selvityksen mukaan hätäleikkauksiin joudutaan yhtä usein pienissä yksiköissä kuin suurissakin, vaikka riskisynnytykset on ohjattu isoihin yksiköihin.

Ihanteellisena rajana Nieminen pitäisi 2 000 synnytystä vuodessa synnytyksiä hoitavaa yksikköä kohden.

Kuitenkin jos raja vedettäisiin siihen, synnytyssairaalaverkosto karsiutuisi liikaa ja matkasynnytykset voisivat lisääntyä.

Viisi synnytyssairaalaa hoitaa alle 1 000 synnytystä vuodessa. Yksiköt sijaitsevat Mikkelissä, Kajaanissa, Salossa, Kemissä ja Porvoossa.

Niemisen mielestä niiden tarpeellisuutta voisi tarkastella. Kajaanissa sairaalan lakkauttaminen aiheuttaisi kuitenkin liian pitkät välimatkat synnyttäjille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat