Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Samanaikaiset vihreät valot vaativat tarkkaavaisuutta

Liikennevalojen muuttaminen voisi viivyttää ja ruuhkauttaa liikennettä

Kotimaa
 
Väistämissäännöt ovat välillä haastavia
Väistämissäännöt ovat välillä haastavia
Liikenneturvan videoilla kerrataan väistämissääntöjä.

Ensin Helsingin Taka-Töölössä, sitten Tampereen Pyynikillä. Kaksi lasta kuoli alle viikon aikana ilmeisen samankaltaisissa suojatieonnettomuuksissa.

Törmäys tai yliajo tapahtui, kun jalankulkijoille ja oikealle kääntyville autoille paloivat vihreät liikennevalot.

Poiminta

Helsinki ja Tampere tekevät selvitykset

Helsingin Mechelininkadun onnettomuusristeyksen liikennevalo-ohjaus selvitetään, sanoo Helsingin liikennesuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen.

Risteyksessä sattui viime viikolla yhdeksänvuotiaan tytön kuolemaan johtanut liikenneonnettomuus.

Myös Tampereella on juuri alettu selvittää, miten voitaisiin estää keskiviikkoisen turman toistuminen.

"Selvitys on tekeillä. Pitää tutkia, mitä voidaan tehdä", sanoo liikenneinsinööri Mika Kulmala Tampereen kaupunkiympäristön kehittämisestä.

Kulmalan mukaan Tampereen Pyynikillä sijaitseva risteys ei ole noussut esiin onnettomuustilastoissa.

Oikaisu 28.8. klo 8:35:Liikennesuunnittelupäällikkö Reetta Putkosen etunimi korjattu Riitasta Reetaksi.

Tämä on herättänyt yksinkertaisen kysymyksen: miksi näin on?

Miksei kullekin kulkijalle voisi olla omaa vihreää, jonka aikana muille palaa punainen?

Asiaa pitää kysyä liikennevalosuunnittelijalta.

"Taustalla on se, että jos oikealle kääntyvän auton ja samansuuntaisen suojatien vihreät olisivat eri aikoina, liikennevaloihin tulisi niin jäykkä ohjaus ja monta vaihetta. Siellä loppuisi kapasiteetti kesken. Jalankulkijat eivät ehkä noudattaisi punaista valoa, koska sitä joutuisi odottamaan niin pitkän ajan", sanoo liikennesuunnittelutoimisto Traficon projektipäällikkö Jaakko Tuominen. Hän on erikoistunut liikennevalosuunnitteluun.

Voisi siis ajatella, että samanaikaiset vihreät ovat liikennesuunnittelun eräänlainen tietoinen riski, mikä jokaisen vain pitää tunnistaa.

"En sanoisi välttämättä riskiksi, koska näinhän on toimittu alusta asti. Mutta on tiettyjä olosuhteita, jolloin valot ohjataan toimimaan eriaikaisesti", Tuominen sanoo.

Niitä ovat seuraavat: Jos oikealle kääntyy kaksi tai useampia kaistoja, jos autokaistan käännös on loiva eli ajonopeus voi olla kova tai jos autoja kääntyy oikealle erittäin paljon.

"Mutta normaalitilanne on se, että oikealle kääntyville autoille on vihreä samaan aikaan kuin jalankulkijoille."

Jalankulkijan olisi siksi muistettava olan yli katsominen ja autoilijan sivustan varmistamisen.

"Voi sanoa, että melkein kaikissa tapauksissa, missä suojatie on, on myös samansuuntaiset vihreät. Jos vihreät palavat eri aikaan, ne ovat poikkeuksia."

Mutta palataan vielä mahdollisuuteen, että liikennevaloja muutettaisiin dramaattisesti. Tehtäisiin sellaiset valot, jotka eivät koska näytä samaan aikaan vihreitä. Olisiko se mahdollista?

Ei oikeastaan, sanoo Tuominen. Se johtaisi tilanteeseen, jossa jokainen joutuisi odottelemaan punaisissa valoissa aiempaa enemmän.

"Jos on paljon liikennevirtoja ja suojateitä samaan aikaan ja samassa paikassa, toimivuus on paljon joustavampaa ja viivytykset pienempiä, kun tilanne on sellainen kuin nyt", Tuominen sanoo.

"Eriaikaisuus johtaisi siihen, että kun kukaan ei käännykään oikealle, jalankulkijat odottelevat turhaan ja saattavat kävellä punaista päin."

Mitä sitten voisi tehdä?

"Laissa on jo määräys, että jalankulkijan vihreä ei saa alkaa myöhemmin kuin auton, jotta jalankulkija ei tavallaan hyppää auton alle. Tätä ennakkoa voidaan pidentää. Sitä käytetään jo esimerkiksi koulujen läheisyydessä."

Samoin Tuomisen mukaan jalankulkijan vihreä voidaan lopettaa muutama sekunti aiemmin, jotta autoilijatkin pääsevät kulkemaan.

"Näitä säädetään jatkuvasti, kun tulee palautetta. Se on ihan rutiinia."

Entä jos vain päätettäisiin luopua samanaikaisista vihreistä turvallisuuden nimissä?

"Teoriassa voidaan, mutta käytännössä ei ole mahdollista."

Jukka Harju HS
Tampere

Reijo Hietanen
Tampereella keskiviikkona rekan alle jäänyt 11-vuotias tyttö kuoli torstaina. Lähellä onnettomuuspaikkaa asuva Pasi Ikonen toi kukan risteykseen. "Voimia perheelle, ei osaa muuta sanoa", hän sanoi.
Tampereella keskiviikkona rekan alle jäänyt 11-vuotias tyttö kuoli torstaina. Lähellä onnettomuuspaikkaa asuva Pasi Ikonen toi kukan risteykseen. "Voimia perheelle, ei osaa muuta sanoa", hän sanoi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat