Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säilöönotettu venäläinen epäiltynä suurhuijauksesta

Miestä uhkaa Yhdysvalloissa enimmillään jopa 20 vuoden rangaistus

Kotimaa
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Suomen viranomaiset ottivat säilöön tietokonerikoksista epäillyn venäläismiehen Nuijamaan raja-asemalla 8. elokuuta. Kuvassa on Nuijamaan asema viime vuoden huhtikuussa.
Suomen viranomaiset ottivat säilöön tietokonerikoksista epäillyn venäläismiehen Nuijamaan raja-asemalla 8. elokuuta. Kuvassa on Nuijamaan asema viime vuoden huhtikuussa. Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva

Oikeusministeriö vahvisti torstaina, että Suomessa on otettu säilöön Venäjän kansalainen Yhdysvaltain viranomaisten pyynnöstä. Venäjän ulkoministeriö on arvostellut säilöönottoa voimakkaasti verkkosivuillaan.

Vuonna 1976 syntynyt venäläinen mies otettiin kiinni Nuijamaan raja-asemalla jo 8. elokuuta. Epäilty on asetettu syytteeseen Yhdysvaltain Minnesotan osavaltiossa lukuisista tietokonepetoksista ja väärinkäytöksistä.

HS:n hankkimista asiakirjoista selviää, että Yhdysvaltain oikeusministeriö on pyytänyt epäillyn säilöönottoa 29. heinäkuuta päivätyllä kirjeellä.

Epäilty on etsintäkuulutettu Minnesotassa, jossa häntä syytetään "johtimitse tehdystä petoksesta, tietokonepetoksista ja väärinkäyttöä koskevan lainsäädännön rikkomisesta ja salaliitosta".

Venäläistä uhkaa enimmillään jopa 20 vuoden rangaistus. Yhdysvaltain oikeusministeriö on pyytänyt takavarikoimaan kaikki häneltä löytyvät esineet, dokumentit ja muut todisteet.

Epäilty on pyytänyt säilöönotosta luopumista, mutta siihen ei ole suostuttu. Hän on vedonnut huonoon terveyteensä sekä siihen, että voi asua tutkinnan ajan Pieksämäellä sisarensa omakotitalossa. Hänen venäläinen passinsa on Suomen viranomaisten hallussa.

Epäilty on kertonut, ettei hän ole koskaan käynyt Yhdysvalloissa. Hän kiistää tehneensä tietokonerikoksia, joista häntä syytetään. Hän kertoo viettäneensä tavallista perhe-elämää ja kiertäneensä Euroopassa. Epäillyn mukaan hän ei ole yrittänyt piileskellä eikä ole ollut tietoinen Yhdysvaltain oikeusviranomaisten epäilyistä.

Yhdysvaltalaiset epäilevät, että vuonna 1976 syntynyt mies on mahdollisine kumppaneineen tunkeutunut luvatta tuhansiin eri puolilla maailmaa sijaitseviin palvelimiin, muun muassa yhdysvaltalaisiin ja suomalaisiin.

Kaapattuihin tietokoneisiin on asennettu haittaohjelmia, joiden avulla niitä on pystytty hallitsemaan luvatta. Palvelimet ovat kuuluneet sekä yrityksille että yksityisille henkilöille.

Minnesotan alueen piirioikeuden syytekirjelmässä kerrotaan, että kaksi saastutetuista palvelimista sijaitsee Minnesotassa ja niitä on myös muualla Yhdysvalloissa. Kirjelmän mukaan rikolliset yrittivät saada haltuunsa "miljoonia dollareita".

Kyseessä olisi niin sanottu click fraud -petos, jota voi suomeksi kutsua vaikka nettimainospetokseksi. Siinä ihmisiä ohjataan nettisivuille, ja huijari saa mainostajilta jokaisesta tahattomasta vierailusta rahaa.

Syytekirjelmässä mainitaan epäiltyjen käyttävän oikean nimensä lisäksi kolmea salanimeä. Salanimien avulla olisi avattu pankkitilejä ja huijauksessa käytettyjä sähköpostitilejä.

Suomen ja Yhdysvaltain välillä on voimassa sopimus, joka koskee rikoksen johdosta tapahtuvaa luovuttamista. Sen mukaan epäilty henkilö voidaan ottaa säilöön luovuttamisen varmistamiseksi, vaikka luovutuspyyntöä ei olisi vielä esitetty.

Yhdysvaltain viranomaisilla on 45 päivää aikaa säilöönotosta esittää virallinen luovutuspyyntö.

"Luovutuspyynnön johdosta suoritetaan luovutuskuulustelu, jossa epäilyllä on mahdollisuus käyttää asianajajaa. Jos hän ei vastusta luovuttamista Yhdysvaltoihin, päätös pystytään tekemään hyvinkin nopeasti", kertoo hallitusneuvos Hannu Taimisto oikeusministeriöstä.

Jos epäilty vastustaa luovutusta, oikeusministeriö pyytää asiasta lausunnon korkeimmalta oikeudelta. Oikeusministeri on sidottu korkeimman oikeuden kantaan, jos oikeus on sitä mieltä, ettei edellytyksiä luovuttamiselle ole.

"Jos taas todetaan, että oikeudelliset edellytykset luovuttamiselle on, oikeusministeri voi hylätä tai hyväksyä pyynnön."

Venäjän kansalaisia otetaan säilöön mahdollista luovuttamista varten noin viisi joka vuosi. Pääosa luovutuksista tapahtuu venäläisten viranomaisten pyynnöstä.

Venäjän ulkoministeriön verkkosivuilla julkaistussa kannanotossa ministeriön ihmisoikeusvaltuutettu Konstantin Dolgov moittii Suomea ja Yhdysvaltoja.

Hallitusneuvos Taimisto pitää venäläisten reaktiota hyvin erikoisena.

"Tämä on jokapäiväistä ja tavanomaista toimintaa", Taimisto sanoo. "Toimintakumppani Venäjällä ei ole koskaan aiemmin ollut ulkoministeriö, vaan pääsyyttäjänvirasto, jossa ovat tämän alan ammattilaiset."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat