Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Robottikirurgia ei välttämättä tuo hyötyä – kallista se sen sijaan on

Robottiavusteista kirurgiaa on markkinoitu voimakkaasti eri maissa

Kotimaa
 

Robottikirurgialla on hyvä maine, mutta välttämättä sillä ei saada parempia tuloksia. Robottileikkauksissa ei saada sen parempia tuloksia kuin perinteisilläkään tähystysleikkauksilla esimerkiksi sellaisissa kohdunpoistoissa, jotka on tehty muun kuin syövän vuoksi.

Robotin avulla tehdyt leikkaukset ovat kuitenkin huomattavasti kalliimpia. Niiden hyötyjä on tutkittu sekä Yhdysvalloissa että Suomessa.

Molemmissa maissa tulokset ovat samat: hyvänlaatuisten vaivojen takia tehdyissä kohdunpoistoissa robotti ei tuo lisähyötyä perinteisiin tähystystekniikoihin verrattuna. Sen sijaan vaativissa syöpäleikkauksissa robotista saattaa olla hyötyä.

Asiasta kertoi tuore Duodecim-lehti.

"Vaikeissa gynekologisissa syöpäleikkauksissa robottiteknologia voi helpottaa leikkausta ja parantaa kirurgin työergonomiaa", sanoo Hyvinkään sairaalan johtava lääkäri, dosentti Anna-Maija Tapper.

Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan robottikirurgian käyttö nosti kohdunpoiston hintaa 2 000 dollarilla. Itse robotti on kallis miljoonaostos. Sen lisäksi jokaista sen avulla tehtyä leikkausta varten tarvitaan kalliita kertakäyttöinstrumentteja.

Kalleudesta huolimatta robotin avulla tehtävien kohdunpoistojen määrä yli kymmenkertaistui Yhdysvalloissa kolmen vuoden aikana.

Robottikirurgialla on edistyksellinen maine, ja sitä on markkinoitu voimakkaasti sekä Suomessa että muualla. Yhdysvalloissa robottileikkauksia mainostetaan myös suoraan potilaille. Siellä monet sairaalat ovat hankkineet robotteja imagosyistä.

Robottileikkausten hyvä maine johtuu osin myös siitä, että robotit otettiin käyttöön ensimmäisenä eturauhasleikkauksissa, ja niissä ne osoittautuivat hyödyllisiksi.

Suomessa robottikirurgian yleistymistä gynekologiassa on hillinnyt uusien menetelmien arviointijärjestelmä Halo. Sen arvion mukaan robotti ei tuo erityistä hyötyä esimerkiksi hyvänlaatuisten vaivojen takia tehdyissä kohdunpoistoissa, jotka ovat yleisimpiä gynekologisia leikkauksia.

Useimmissa Suomen yliopistosairaaloissa gynekologit käyttävät samoja robotteja kuin kirurgit. Pääasiassa niitä käytetään syöpäleikkauksissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat