Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhanen: Sote tuo historiallisen verouudistuksen

Kotimaa
 

Päähallituspuolue keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Matti Vanhasen mukaan Suomeen on tulossa "historian suurin" verouudistus.

"Kymmenen miljardin euron verotusoikeus siirtyy kunnilta valtiolle, jos soteuudistus etenee suunnitellusti", sanoi Vanhanen keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksen yhteydessä Helsingissä perjantaina.

Vanhanen muistutti kesäkokouksen päätteeksi järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, että tähän asti sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitus on tullut kunnallisverotuksesta ja valtion avustuksista. Nyt hänen mukaansa tuo verotusoikeus olisi siirtymässä kunnilta valtiolle.

Kyse on Vanhasen mukaan jopa kymmenen miljardin euron rahoituksesta vuodessa.

"Linjauksen seurauksena Sipilän hallitus saa valmisteltavakseen historiamme suurimman verouudistuksen. Kunnallisvero tasaverona kevenee tuntuvasti ja vastaavasti valtion on koottava sama summa omalla varainhankinnallaan – erimuotoisilla veroilla", Vanhanen kirjoittaa aiheesta nettikolumnissaan MTV:n sivuilla.

Vanhasen linjaus soten rahoituksesta myötäilee vastikään työnsä valmiiksi saaneen selvitystyöryhmän näkemystä. Yksi sen pääviesteistä oli, että kunnilla ei voi olla rahoitusvastuuta toiminnasta, jota ne eivät uudistuksen jälkeen enää itse järjestä. Ryhmää veti valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tuomas Pöysti.

Viime talvena kaatuneen sote-uudistuksen eräs kompastuskivi oli juuri rahoituksen järjestäminen. Sipilän hallituksen ohjelmaankaan ei ole kirjattu yksiselitteistä kantaa. Hallitusohjelmassa sanotaan, että vaihtoehtoina ovat "kuntien ja/tai valtion kautta tuleva rahoitus".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat