Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikesakot kallistuvat, poliisi uskoo vauhtien hiljenevän: ”Kun käydään lompakolla, käytös muuttuu”

Rikesakkojen suuruus kaksinkertaistuu tiistaina. Peltipoliisi huomaa valtaosan rikkeistä.

Kotimaa
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Rikesakkojen suuruus kaksinkertaistuu ensi viikon tiistaina. Poliisi uskoo, että uudistus hidastaa ajonopeuksia ja parantaa siten liikenneturvallisuutta.

"Liikenneturvallisuuden kannalta muutos on positiivinen asia. Kun käydään ihmisen lompakolla virheen takia, ajokäyttäytyminen muuttuu. Näin se vain on", arvioi poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, komisario Dennis Pasterstein.

Rikostilastoihin perehtynyt suunnittelija Hannu Niemi Helsingin yliopistosta suhtautuu vaikutukseen varauksellisemmin.

"Ylinopeudet voivat korotuksen kautta tilapäisesti vähentyä, kunnes totutaan uuteen tasoon ja unohdetaan korotus."

Tiistaista lähtien pienin rikesakko on 20 ja suurin 200 euroa. Aiemmin suuruus oli 10–115 euroa.

Rikesakkoja korotettiin edellisen kerran vuonna 1999.

Tyypillisin rikesakon peruste on peltipoliisin havaitsema ylinopeus.

Viime vuonna poliisi kirjoitti automaattisen nopeusvalvonnan avulla noin 200 000 rikesakkoa eli neljä viidestä kaikista rikesakoista.

Valtaosa eli 96 prosenttia annettiin erilaisista liikennerikkomuksista.

Ylinopeuksien ohella tilastossa korostuu lähinnä ilman turvavyötä ajaminen (15 000 rikesakkoa). Muita kuin liikenteeseen liittyviä rikesakkoja annettiin viime vuonna esimerkiksi alaikäisten hallussa pitämästä alkoholista (1 400 rikesakkoa) ja yleisellä paikalla virtsaamisesta (1 100 rikesakkoa).

Valtiolle kertyy rikesakoista nykyisin keskimäärin noin 20 miljoonaa euroa tuloja vuodessa. Oikeusministeriö arvioi tulojen kasvavan jopa 40 miljoonaan euroon, kun lähes kaikki rikesakot kaksinkertaistuvat.

Lisämiljoonat kerätään käytännössä peltipoliiseilla, joita operoi poliisin valtakunnallinen liikenneturvallisuuskeskus Helsingin Malmilla.

Ministeriö laskee tulojen lisääntyvän viidellä miljoonalla jo tänä vuonna sillä oletuksella, että annettujen rikesakkojen määrä ei muutu.

"Tässä on lähdetty siitä, että jos korotus ei vaikuta merkittävästi määrättyjen rikesakkojen määrään, sakkokertymä kasvaa 96 prosenttia. Kuinka paljon niitä saadaan lopulta perittyä, sitä on hankala arvioida. Arvio kertymästä on puhtaasti laskennallinen", sanoo erityisasiantuntija Ville Hinkkanen oikeusministeriöstä.

Rikesakkojen määrä ja niistä kertyneet tulot ovat vähentyneet viime vuosina.

Vuonna 2010 rikesakkoja kirjoitettiin 306 000, joista kertyi valtiolle arviolta 22,3 miljoonaa euroa. Vuoteen 2014 mennessä rikesakkojen määrä romahti 253 000:een, mikä varmasti pienensi myös tuloja. Viime vuoden tilastoa ei vielä ole.

Vuosivaihtelun vuoksi mikään ei takaa, että oikeusministeriön laskelma 40 miljoonan euron vuosikertymästä toteutuisi – etenkin, jos korotus vähentää liikennerikkomuksia.

Tiistaina voimaan tulevan korotuksen lisäksi valtiovarainministeriö esitti budjettiesityksessään, että rikesakot korotettaisiin myöhemmin jopa kolminkertaiseksi nykyisestä. Tätä ehdotusta käsitellään osana valtion talousarvion valmistelua.

Hallitusohjelman mukaisesti jatkossa on tarkoitus valmistella esitys myös päiväsakkojen korottamisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat