Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Homekoulujen kalusteissakin piilee riski – joissain kunnissa ne hävitetään, toisissa putsataan käyttöön

Oppilas siirsi kosteushaittojen takia purettavan koulun tavaroita väliaikaistiloihin ja sai astmakohtauksen. Vanhemmat tekivät asiasta tutkintapyynnön.

Kotimaa
 
Marja Seppälä
Ruokolahden kirkonkylän koulun ensimmäinen luokka on väistötiloissa entisessä päiväkodissa.
Ruokolahden kirkonkylän koulun ensimmäinen luokka on väistötiloissa entisessä päiväkodissa. Kuva: Marja Seppälä

Homekoulujen irtaimiston käyttö vaihtelee Suomessa kunnasta ja tapauksesta riippuen. Joissain kouluissa kalusteet putsataan ja siirretään uuteen kouluun. Toisissa lähes kaikki tavara hävitetään.

"Virallista yhtenäistä käytäntöä koulujen sisäilmaongelmien hoitamiseksi ei ole", sanoo neuvotteleva virkamies Vesa Pekkola sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Artikkeliin liittyvät

Pekkolan mukaan monissa kunnissa pelisäännöistä vastaa eri alojen asiantuntijoista koostuva sisäilmatyöryhmä.

Ruokolahdella Etelä-Karjalassa kalusteiden siirrosta tuli ongelma viime viikon tiistaina. Kosteushaittojen takia purkutuomion saaneen Kirkonkylän koulun 3.–9. luokkien oppilaat kantoivat kouluaikana vanhan teknisen työn luokan työkaluja ja kaapinovia väistötiloihin.

Vanhempainyhdistyksen puheenjohtajan Timo Väisäsen mukaan yksi lapsista sai urakan jälkeen vakavan astmakohtauksen ja joutui sairaalahoitoon neljäksi vuorokaudeksi.

"Vanhemmille ei ilmoitettu etukäteen tavaroiden siirrosta. Normaalioloissa olisi ihan hyvä homma, että lapset osallistuvat tällaiseen työhön. Se on kuitenkin täysin käsittämätöntä, että jo aiemmin huonolle sisäilmalle herkistyneitä lapsia ohjataan puhdistamaan ja siirtämään tavaroita vanhan koulun tiloista", Väisänen sanoo.

Koulun rehtorin Kari Stenbergin mukaan tilat eivät ole käyttökiellossa.

"Koulumme oppilaat eivät ole osallistuneet homesiivoukseen, vaan tavarat on vain ihan tavalliseen tapaan putsattu ennen siirtoa uusiin tiloihin. Opettaja käytti tässä kokemustaan ja maalaisjärkeään. Työkalujen puhdistus kuuluu normaaliin opetukseen", Stenberg sanoo.

Nyt asia on edennyt poliisin selvitettäväksi. Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisarion Jyrki Hännisen mukaan poliisi sai asiasta tutkintapyynnön tämän viikon keskiviikkona.

"Selvitämme, onko syytä epäillä rikosta ja aloittaa esitutkinta. Tutkintapyyntö liittyy nimenomaan siihen, että lapset ovat osallistuneet tavaran putsaukseen ja siirtämiseen."

Ruokolahden kunnan tekninen johtaja Arja Villanen ei ollut torstaina kuullut tutkintapyynnöstä eikä halunnut kommentoida sitä. Rehtori Stenberg ei puolestaan voinut kommentoida yksittäistä oppilasta koskevaa asiaa virka-asemansa takia.

Kirkonkylän koulun oppilaat ja opettajat alkoivat oireilla vuonna 2012, minkä jälkeen rakennus ja ilmanlaatu tutkittiin. Koulun pohjarakenteista ja eristeistä löytyi runsaasti kosteusvaurioihin viittaavia mikrobeja, mutta luokkien ilmanlaatu todettiin tavanomaiseksi.

Kunnanvaltuusto päätti lokakuussa 2014, että vanha koulu puretaan ja tilalle rakennetaan uusi oppilaitos. Nyt koulun toiminta on hajautettu väistötiloihin, ja uusi koulu rakennetaan syksyyn 2018 mennessä.

Marja Seppälä
Ruokolahden kirkonkylän koulun ongelmana ovat kosteus ja home. Yhdeksäsluokkalaiset Tiia Partanen (vas.), Maija Hammrén ja Henna Hammarén seisoivat koulun pihalla.
Ruokolahden kirkonkylän koulun ongelmana ovat kosteus ja home. Yhdeksäsluokkalaiset Tiia Partanen (vas.), Maija Hammrén ja Henna Hammarén seisoivat koulun pihalla.

Ruokolahdella kunnanvaltuusto on hyväksynyt ohjeet, joiden mukaan homeongelmista kärsineiden koulujen tavarat siirretään ja puhdistetaan. Arja Villasen mukaan pohjana on kansallisen Kosteus- ja hometalkoot -toimintaohjelman puitteissa laadittu asiakirja.

Käytännössä kovapintaiset huonekalut pyritään puhdistamaan, mutta pehmeäpintaiset kalusteet ja oppikirjat hävitetään.

Sosiaali- ja terveysministeriön Pekkolan mukaan kaikkien tavaroiden hävittäminen homeen vaurioittamista rakennuksista on harvoin järkevää. Kaluston käyttömahdollisuudet riippuvat tapauksesta ja mikrobilajeista.

"Asuntojen osalta on tullut vastaan tilanteita, joissa on neuvottu saman tien hävittämään kaikki irtaimisto. Tällaiset ohjeet ovat aika julmia ylilyöntejä ja aiheuttavat suuria taloudellisia menetyksiä ilman kunnollista tieteellistä pohjaa."

Aapo Mentula HS
Ruokolahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat