Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leikkaukset iskevät myös poliitikkojen hellimään koulutusvientiin

Arviot koulutusviennin arvosta heittelevät 100 ja 268 miljoonan välillä

Kotimaa
 

Hallituksen kaavailemat suurleikkaukset koulutukseen voivat vaarantaa myös poliitikkojen hellimän koulutusviennin. Jos koulutusvientiyritysten päätuote on karkeasti sanottuna suomalaisten opettajien vieminen ulkomaille, on selvää, että leikkaukset opettajien määrässä vähentävät mahdollisuuksia opetuksen vientiin.

"[Koulutusleikkauksilla] on ehdottomasti vaikutusta koulutusvientiin", sanoo asiantuntija Pauliina Savola Suomen ammattikorkeakoulujen opiskelijoiden liitosta Samokista.

"Samat opettajat opettavat kotimaassa, eikä koulutusvienti saisi viedä resursseja perusopetuksesta."

Suomalaisoppilaiden menestyminen oppimistuloksia mittaavissa Pisa-testeissä sai aikaan sen, että Suomessa ryhdyttiin pohtimaan opetuksen tuotteistamista.

Sen jälkeen koulutusviennistä on puhuttu valtavasti, ja jotain on saatu aikaankin.

Jyväskylän yliopiston tytäryhtiö Educluster Finland mainitaan usein yhdeksi koulutusviennin menestystarinoista. Toimitusjohtaja Jan-Markus Holmin mukaan yrityksen päätuotteet ovat opettajien koulutus ja opetussuunnitelmien kehittäminen.

Educluster Finlandin selvästi tärkein markkina-alue on Persianlahti. Educluster esimerkiksi pyörittää Qatarissa kokonaista koulua, joka ratsastaa ylpeästi suomalaisuudella.

Persianlahdella juuri suomalaisen opetuksen brändi on arvossaan ja käy kaupaksi hyvin, Holm sanoo.

Educlusterin kaltaiset menestyjät ovat ehkä onnistuneet pikemminkin valtion vientiponnisteluista huolimatta kuin niiden ansiosta. Yksi koulutusvientipyrkimysten ongelmista on se, että toimivaa katto-organisaatiota ei ole.

Sellaiseksi luotu Future Learning Finland (FLF) -organisaatio toimii kolmen eri ministeriön alaisuudessa. Suomalaiset korkeakoulut eivät ole kuitenkaan olleet tyytyväisiä FLF:ään, Pauliina Savola sanoo.

"Osa ongelmaa on ehkä se, että koulutusvienti on tullut ylhäältäpäin. Siihen on ladattu hirveästi odotuksia ja toiveita", Savola sanoo.

Savolan mukaan koulutusvienti on oikeastaan vain Suomessa käytetty käsite. Suomessakaan ei oikein puhuta samoista asioista. Esimerkiksi arviot koulutusviennin arvosta heittelevät alle sadasta miljoonasta 268 miljoonaan euroon.

Suurin ja yleisin sekaannus liittyy siihen, pitäisikö opetuksen vientiin laskea opiskelijoiden tuonti.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelmaan on kirjattu, että Euroopan talousalueen ulkopuolelta tulevilta korkeakoulujen tutkinto-opiskelijoilta perittäisiin lukukausimaksuja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat