Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kristilliset hakevat uutta vauhtia

Kristillisdemokraattien puheenjohtajakamppailu lässähti Sari Essayahin luovutusvoittoon, kun haastaja Sari Tanus vetäytyi kisasta. Myös varapuheenjohtajat vaihtuivat.

Kotimaa
 
juha metso
Kristillisten tuore puheenjohtaja Sari Essayah juhli voittoaan Savonlinnassa perjantaina 28. elokuuta. "Haluamme olla arvopohjalta ponnistava yleispuolue", hän kaavailee.
Kristillisten tuore puheenjohtaja Sari Essayah juhli voittoaan Savonlinnassa perjantaina 28. elokuuta. "Haluamme olla arvopohjalta ponnistava yleispuolue", hän kaavailee. Kuva: juha metso

Sari Essayah valittiin ainoana ehdokkaana kristillisdemokraattien puheenjohtajaksi perjantain puoluekokouksessa. Epätasainen vaalikamppailu kuihtui kokonaan, kun vastaehdokas Sari Tanus puhkesi kesken vaalitentin kehumaan vuolaasti vastustajaansa ja vetäytyi kisasta.

Essayah on kauppatieteiden maisteri, toisen kauden kansanedustaja ja entinen europarlamentaarikko. Lisäksi hän on kahminut lukuisia arvokisamitaleja kilpakävelyssä.

Entistä urheilijaa sopuisa lopputulos ei kirpaissut. "Puolueen puheenjohtajuus tuntuu todella hyvältä. Salin osoittama suosio ja kannatuspuheenvuorot kertovat siitä, että luottamusta löytyy."

Essayah vakuuttaa, että Tanuksen vetäytyminen tuli hänelle yllätyksenä. "Ehkä hän halusi keskittyä varapuheenjohtajavaaliin", Essayah arvelee.

Tanuksen taktiikka kannatti. Puheenjohtajavaalit toivat hänelle riittävästi näkyvyyttä, ja hän ylsi kolmanneksi varapuheenjohtajaksi. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Tommy Björkskog ja toiseksi Sauli Ahvenjärvi. Puheenjohtajistosta vain Ahvenjärvi on vanha kasvo.

Kristillisten emerituspuheenjohtaja Esko Almgren, 83, palkitsi Essayahin pehmoleijonalla, jotta uudella puheenjohtajalla olisi taisteluhenkeä jo valmiina varastossa.

Sitä hän tarvitsee, sillä puolueen eduskuntapaikat hupenivat huhtikuun vaaleissa viiteen. Kannatus matelee hieman yli kolmessa prosentissa.

Essayah vakuuttaa, että puolueen näivettyminen johtuu hallitusvastuusta ja vaalipiireistä.

"Kun katsoo, kuinka esimerkiksi kokoomus ja Sdp ovat rimpuilleet, on selvää, että hallitusvastuulla on painoarvonsa. Lisäksi Suomeen ei ole vieläkään onnistuttu luomaan reilua vaalilakia. Valtakunnallinen kannatuksemme antaisi meille kaksi paikkaa enemmän."

Kristilliset sinnitteli edellisellä vaalikaudella hallituksen riveissä loppuun saakka. Näin teki kuitenkin myös Rkp, joka kasvatti kannatustaan vaaleissa ja piti paikkalukemansa ennallaan.

Talous- ja EU-politiikkaan erikoistunut Essayah hakee inspiraatiota etenkin Saksan suurimmasta puolueesta, kristillisestä CDU:sta.

"Haluamme olla arvopohjalta ponnistava yleispuolue."

Edellinen puheenjohtaja Päivi Räsänen on aiheuttanut etenkin seksuaalivähemmistöjä loukkaavilla lausunnoilla eroaaltoja kirkosta. Essayah on Lapinlahden helluntaiseurakunnan jäsen, eikä usko aiheuttavansa kansassa vastaavia reaktioita.

"En ole evankelisluterilaisen kirkon jäsen, joten älkää hyvät ihmiset erotko kirkosta minun vuokseni. Osoite olisi totaalisen väärä."

Kristillistä puolueväkeä Essayahin yrittäjäystävälliset, keskustaoikeistolaiset linjaukset miellyttävät.

"Hän on tosi kova tekemään vaalityötä, eikä herätä puolueen ulkopuolella sellaista vastustusta kuin Räsänen", arvioi kokkolalainen Heimo Fiskaali.

Soinista kotoisin oleva Marja-Leena Rinne olisi niin ikään antanut äänensä Essayahille, jota hän pitää osaavana ja sanavalmiina.

"Hänellä on osaamista ja tietämystä, minkä vuoksi hänellä on myös kanttia sanoa mielipiteensä. Hän tarvitsee silti ympärilleen hyvän puoluejohdon. Yksi ihminen ei saa aikaan muutosta."

Vuodesta 2004 puoluetta johtanut Räsänen piti perjantaina jäähyväispuheensa. Hän ilmoitti jo kesäkuussa luopuvansa puheenjohtajuudesta kehnon vaalimenestyksen vuoksi. Ristiriitainen ja monessa kohussa keitetty johtaja päätti valtakautensa Pelastusarmeijan perustajan William Boothin sanoihin:

"Niin kauan kuin yksikin sielu on pimeydessä, vailla Jumalan valkeutta, tahdon taistella."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat