Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyselytutkimus: Uskonto vaikuttaa HPV-rokotekriittisyyteen

Myös koulutus ja tulotaso vaikuttivat rokotteeseen suhtautumiseen

Kotimaa
 

Espoolaistyttöjen äidit suhtautuvat kohdunkaulansyövältä suojaavaan HPV-rokotteeseen myönteisemmin kuin Oulussa asuvien tyttöjen äidit.

Tieto selviää farmaseutti Pauliina Leivon pro gradu -tutkielmasta, jonka hän teki yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa.

Leivon kyselytutkimukseen vastasi 685 äitiä, joiden tyttäret olivat 6.–9.-luokkalaisia.

Leivo selvitti osana tutkimusta, miten koulutus, tulotaso ja uskonto vaikuttavat HPV-rokotekriittisyyteen.

Ilmeni, että HPV-rokotekriittisten joukossa herätysliikkeet ja vapaat suunnat olivat useammin edustettuina kuin muissa ryhmissä.

Kriittisten keskuudessa myös luottamus viranomaisiin, terveydenhuollon ammattilaisiin ja rokotevalmistajiin oli vähäisempää kuin vastaajilla keskimäärin.

Vastaavasti HPV-rokotteeseen myönteisesti suhtautuvat luottivat perinteisiin asiantuntija-auktoriteetteihin ja rokotevalmistajien kykyyn arvioida rokotteen riskejä ja hyötyjä.

Uskonnon ohella myös koulutus ja tulotaso vaikuttivat HPV-rokotteeseen suhtautumiseen.

Kyselytutkimukseen vastanneet espoolaisäidit olivat oululaisäitejä vanhempia, paremmin koulutettuja ja paremmassa ammatillisessa asemassa. Myös vastanneiden espoolaistalouksien yhteenlasketut tulot olivat suuremmat kuin kyselyn oululaisperheissä.

Kyselyyn vastanneista runsas kolmasosa suhtautui HPV-rokotteeseen myönteisesti, halusi rokotteen tyttärelleen ja oli tarvittaessa valmis maksamaan siitä. Vajaa kolmasosa vastaajista oli HPV-rokotekriittisiä, jotka eivät ainakaan vielä halunneet rokotetta tyttärelleen.

Neljä kymmenestä suhtautui rokotteeseen melko myönteisesti. He olivat valmiita ottamaan ilmaisen rokotteen lapselleen, mutta eivät maksaisi sitä itse.

Leivo vertaili tutkimuksessaan HPV-rokotteeseen kaikkein kriittisimmin ja myönteisimmin suhtautuvia ryhmiä.

Espoossa asuvista 6.–9.-luokkalaisista tytöistä lähes kahdeksan kymmenestä on saanut HPV-rokotteen tai saa sen myöhemmin. Samanikäisistä oululaistytöistä rokotteen on saanut tai saa myöhemmin kuusi kymmenestä.

Rokote HPV-infektiota vastaan on ollut markkinoilla vuodesta 2006, ja vuonna 2013 se otettiin mukaan Suomen kansalliseen rokotusohjelmaan.

Rokotteen saavat maksutta 11- ja 12-vuotiaat tytöt.

Ne, jotka eivät ole oikeutettuja saamaan HPV-rokotetta osana kansallista rokotusohjelmaa, voivat THL:n mukaan ostaa rokotteen lääkemääräyksellä apteekista.

Pauliina Leivon tutkimuksesta kertoi ensimmäisenä lääketeollisuus.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat