Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päiväkotiryhmät kasvavat jo ensi vuonna

Työttömän lapsella säilyisi oikeus kokopäivähoitoon vain kaksi kuukautta

Kotimaa
 
aku häyrynen lehtikuva
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen mukaan varhaiskasvatukseen kohdistuvat leikkaukset ovat hänelle koulusäästöistä vaikeimmat.
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen mukaan varhaiskasvatukseen kohdistuvat leikkaukset ovat hänelle koulusäästöistä vaikeimmat. Kuva: aku häyrynen lehtikuva

Varhaiskasvatukseen hallitusohjelmassa linjatut leikkaukset ja muutokset tulevat voimaan jo vuoden 2016 elokuusta alkaen, vaikka alun perin osan niistä piti toteutua vasta vuonna 2017.

Jo ensi vuonna yli kolmivuotiaiden päiväkotiryhmien koko kasvaa, kun yhtä kasvattajaa kohti saa olla seitsemän sijaan kahdeksan lasta.

Fakta

Yli sadan miljoonan euron leikkaukset

 Ryhmäkokojen kasvu säästäisi yhteensä noin 67 miljoonaa euroa. Täysimääräinen se olisi vuodesta 2019 alkaen.

 Subjektiivisen oikeuden rajaamisen arvioidaan tuovan noin 62 miljoonan euron säästön vuodessa. Täysimääräinen se olisi vuodesta 2017.

 Arvio perustuu siihen, että osa-aikaiseen varhaiskasvatukseen siirtyisi 6,7 prosenttia eli noin 11 000 lasta kokopäiväisistä.

 Asiakasmaksujen korotuksista arvioidaan kertyvän kunnille lisää noin 54 miljoonaa euroa.

 Vuonna 2013 Suomessa oli kaikkiaan noin 229 000 lasta varhaiskasvatuksessa, mikä on 63 prosenttia 1–6-vuotiaista. Suurimmillaan, 75 prosentissa, osuus oli viisivuotiailla.

Kun yhdessä ryhmässä kasvattajia on kolme, se merkitsee, että ryhmän koko kasvaa 21:stä 24:ään lapseen. Alle kolmivuotiaita lapsia olisi vastakin neljä yhtä aikuista kohti.

Päivähoitomaksutkin nousevat jo ensi vuonna, mutta niiden suuruudesta ei ole päätetty. Kokopäiväistä päivähoito-oikeutta rajataan myös työttömiltä vanhemmilta jo ensi vuonna.

Tosin perjantaina lausunnoille lähteneissä esityksissä ei enää puhuta kielteiseltä kuulostavasta rajauksesta, vaan oikeudesta, kävi ilmi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) tiedotustilaisuudessa.

Aiemmin ja myös hallitusohjelmassa puhuttiin vielä päivähoito-oikeuden rajaamisesta osapäiväiseksi silloin, kun toinen vanhemmista on vanhempainvapaalla tai työtön.

Jokaiselle lapselle tulee nyt oikeus osapäiväiseen varhaiskasvatukseen, joka tarkoittaa 20:tä tuntia viikossa. Sitä voisi olla joka päivä osapäiväisesti tai vain muutamana päivän viikossa kokopäiväisesti.

Muutoksessa luvataan turvata se, että lapsi saa jatkaa samassa päiväkodissa, vaikka oikeus muuttuu.

Oikeus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen lapsella olisi vastedes silloin, kun vanhemmat työskentelevät, yrittävät tai opiskelevat kokoaikaisesti.

Kokopäiväistä hoitoa voisi saada myös, jos se on tarpeen vaikka perheen olosuhteiden takia. Esimerkiksi osa-aikatyö, väliaikaiset työskentelyjaksot tai kuntoutus voisivat tuoda oikeuden laajempaan hoitoon.

Vanhemman jäädessä työttömäksi oikeus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen säilyisi kahden kuukauden ajan. Tällä halutaan kannustaa työnhakuun.

Erityisasiantuntija Ritva Semi Opetusalan ammattijärjestöstä OAJ:sta huomauttaa, että osa-päiväisten lasten mukaantulo kasvattaa ryhmäkokoja 24:ää suuremmiksi. Osa-aikainen tulkitaan puolikkaaksi lapseksi, jolloin yhtä kasvattajaa kohti saakin olla 13 lasta.

Äsken voimaan tulleessa päivähoitolain muutoksessa varhaiskasvatuslaiksi säädettiin, että päiväkotiryhmässä saa olla yhtä aikaa enintään kolmea kasvattajaa vastaava määrä lapsia.

"Päiväkodit muuttuvat hollituviksi, kun niissä voi käytännössä olla vaikka kaksi 13:ta lapsen ja yksi kahdeksan lapsen joukko samassa ryhmässä", Semi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat