Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pihlajanmarjakoi iski omeniin

Ammattiviljelijät torjuivat koin, mutta kotipuita on vaikea suojata

Kotimaa
 
Petteri Kokkonen
Pihlajanmarjakoin toukat kaivavat tiensä omenan hedelmälihan läpi siemenkotaan.
Pihlajanmarjakoin toukat kaivavat tiensä omenan hedelmälihan läpi siemenkotaan. Kuva: Petteri Kokkonen

Poikkeuksellisen vähäiseksi jäänyt pihlajanmarjasato on tänä vuonna saanut pihlajanmarjakoin siirtymään vaihtoehtoisille elinapajille ja aiheuttanut päänvaivaa omenanviljelijöille.

Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton varapuheenjohtaja Toni Rahkosen mukaan pihlajanmarjakoita on esiintynyt omenatarhoilla tänä kesänä todella runsaasti. Tuholainen onnistuttiin kuitenkin torjumaan myrkyin heinäkuun alussa ennen toukkien kuoriutumista.

Artikkeliin liittyvät

"Omenaa olisi aivan turha yrittää viljellä ilman kasvinsuojeluaineiden käyttöä. Tällaisina vuosina tappiot omenaviljelyksillä olisivat hirveät, jos sitä mahdollisuutta ei olisi", Rahkonen toteaa.

Pihlajanmarjakoi munii normaalisti pihlajanmarjan raakileisiin, mutta tänä vuonna marjasato on jäänyt kymmenesosaan edellisvuodesta, kertoo Luonnonvarakeskuksen vanhempi tutkija Kauko Salo.

Hänen arvionsa mukaan viime vuonna pihlajapuissa notkui peräti 20 miljoonaa kiloa marjoja, tänä vuonna alle kaksi miljoonaa kiloa.

"Romahdushan tämä on. Pihlajanmarjoissa, kuten monissa muissakin marjoissa on trendinä se, että marjasato vaihtelee vuosittain. Myös kasvin fysiologinen kunto vaikuttaa asiaan. Valtavan marjasadon tuottaminen on kova ponnistus, joten seuraavana vuonna on kerättävä lisäenergiaa", Salo toteaa.

Omenatarhoilla käytetään feromonipyydyksiä, jotka houkuttelevat pihlajanmarjakoita puoleensa. Pyydykseen jääneen hyönteismäärän perusteella omenatarhoilla arvioidaan, onko kasvinsuojeluaineiden ruiskuttamiseen tarvetta.

Tämänvuotista ammattiviljelysten omenasatoa Rahkonen kuvailee kohtalaiseksi, mutta varsinkin syyslajikkeet voivat jäädä kooltaan tavanomaista pienemmiksi.

Rahkosen mukaan kotipuutarhurin on vaikea suojata omenapuunsa pihlajanmarjakoilta, sillä kasvinsuojeluaineet on tarkoitettu ammattilaiskäyttöön ja vaativat koulutusta. Myös isojen omenapuiden harsottaminen olisi vaikeaa, ja pieni koi pääsee niistä läpi.

"Näyttää siltä, että kotipuutarhoissa ei paljon omenoita tule. Jos koi on jo päässyt kotipuutarhan omenoihin ei oikein mitään ole tehtävissä. Onneksi kotitarhoissa oli viime vuonna iso sato", toteaa Rahkonen.

Pihlajanmarjakato vaikeuttaa myös lintujen ravinnonsaantia, Kauko Salo arvioi.

"Meillä on valtava määrä lintuja, joille pihlajanmarjat ovat keskeinen osa ravintoa. Näitä ovat tilhet, rastaat, punatulkut ja taviokuurnat. Nyt kun syötävää ei ole, niiden pitää vaeltaa muualle ruokaa etsimään, esimerkiksi Ruotsiin, Tanskaan ja Viroon."

Salon mukaan pihlaja on yksi monikäyttöisimmistä puulajeista, mutta sitä hyödynnetään aivan liian vähän.

"Marjoja voi kuivata ja jauhaa, tehdä niistä hilloja ja hyytelöitä. Alkukesällä puun lehtisilmuja voi käyttää salaattiin. C-vitamiinipitoisuudessaan pihlajanmarja on aivan marjojen kärkikastissa", Salo toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat