Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen koulutusvienti kasvaa – Kiinassa kehutaan suomalaisten ”iloista oppimista”

Suomen koulutusvienti kasvaa. Shanghaissa suomalaiset opettavat opettamista kiinalaisille, vaikka Shanghain Pisa-tulokset ovat Suomea paremmat.

Kotimaa
 
Suomalaiset opettavat kiinalaisopettajia opettamaan onnellisesti
Suomalaiset opettavat kiinalaisopettajia opettamaan onnellisesti
Kiinan Shanghaissa joukko kiinalaisia ammattikoulun opettajia on saanut koulutusta suomalaisista opetusmenetelmistä. Jo ennestään ammatissa toimineille kiinalaisopettajille Suomen tyylissä oli paljon uutta. He alkoivat käyttää siitä nimitystä happy learning, onnellinen oppiminen. Toimittaja: Mikko Paakkanen HS. Kuvaus ja leikkaus: Shen Qilai

Suomalainen opettaja Irene Hein pitää oppituntia Qunyin ammattikoululla Kiinan Shanghaissa. Äkkiä hän keskeyttää opetuksen.

"Mikä se kommentti oli? Huomaan, että nauratte", Hein sanoo.

Oppilainaan hänellä on viisi kiinalaista ammattikoulun opettajaa, jotka istuvat rennosti säkkituoleilla ja penkeillä. Haaga-Helia-ammattikorkeakoulun yliopettaja Hein on tullut opettamaan heille opettamista.

Hän puhuu englantia, ja tulkki Yu Yayan kääntää kaiken kiinaksi. Yun avulla myös naureskelun aihe saadaan selville.

"Minulle tuli tunne, ettei missään, mitä olen työssäni tehnyt, ole ollut järkeä", selittää yksi oppilaista.

Kiinassa reagoidaan usein nauramalla, kun alkaa nolottaa.

Oppitunti on osa suomalaista koulutusvientiä. Meneillään on viimeinen viikko pitkästä kurssista, jossa shanghailaisopettajat perehtyvät suomalaisiin opetusmenetelmiin.

"Opettajalle on valtava loikka alkaa ajatella oppilaan näkökulmasta. Sen sijaan, että mietitte, mitä itse teette tunnilla, pitäisi miettiä, mitä oppilas tekee", Hein opettaa ryhmälleen.

Suomi haluaisi myydä koulusta ulkomaille yhä enemmän. Innovaatioita rahoittavan Tekesin tänä kesänä julkaiseman kyselyn mukaan suomalaiset oppimisalan yritykset yrittävät kasvattaa ulkomailta saatavaa liikevaihtoaan lähivuosina huomattavasti.

Tehtävä ei ole helppo, mutta koulutuspalvelujen myyntiä ulkomaille kuitenkin helpottaa Suomen maine laadukkaan koulutuksen maana. Mainetta ovat tuoneet etenkin Pisa-tutkimukset, joilla selvitetään, kuinka hyvin eri maiden koululaiset oppivat asioita.

Suomi sijoittui pitkään Pisa-vertailuissa kärkipaikoille, mutta viime vuosina parhaat Pisa-tulokset on saatu Shanghaista. Siitä huolimatta täälläkin halutaan saada oppia Suomesta.

Kiinan kouluissa on vielä kehittämistä, kun Kiina yrittää muuttua luovaksi innovaatioyhteiskunnaksi. Kiinan koulujärjestelmää on arvosteltu siitä, ettei se opeta ihmisiä soveltamaan tietoa, vaan lähinnä pärjäämään kokeissa.

Qilai Shen
Helena Rajalinna (oik.) esitteli tabletin mahdollista käyttöä opetuksessa kiinalaisille opettajaopiskelijoille Shanghaissa.
Helena Rajalinna (oik.) esitteli tabletin mahdollista käyttöä opetuksessa kiinalaisille opettajaopiskelijoille Shanghaissa.

Shanghaissa suomalaisten yhteistyö paikallisen opetustoimen kanssa on niin pitkällä, että Qunyin ammattikouluun perustettiin viime vuoden lopulla suomalainen ammattikoulutuksen osaamiskeskus. Siinä ovat mukana Jyväskylän yliopiston tytäryhtiö Educluster Finland, koulutuskuntayhtymät Jyväskylästä ja Espoosta, Haaga-Helia-ammattikorkeakoulu sekä suomalaisyhtiöt Kone ja Valmet.

Educluster Finland järjestää koulutuksia myös peruskoulujen opettajille ja rehtoreille. Kiinalaisten käymistä koulutuksista osa on järjestetty Suomessa, osa Kiinassa.

Shanghaissa viime vuonna alkaneella kurssilla oli aluksi 60 opettajaa kahdesta shanghailaisesta ammattikoulusta. Heistä puolet osallistui myös jatkokoulutukseen, joka päättyi tällä viikolla. Kurssi koostui viikon mittaisista jaksoista, joiden välissä opettajat tekivät normaalia työtään. Kurssia pitämässä kävi opettajia Suomesta. Tällä viikolla Shanghaissa oli kolme suomalaisopettajaa.

Tarkoitus ei ole, että suomalaisopit jäisivät vain verrattain harvojen, kurssin käyneiden opettajien käyttöön.

Anna Korpi
Anna Korpi

"Tämä on muutoksen edistämistä", sanoo Educluster Finlandin Aasian-päällikkö Anna Korpi. "Nyt kehitetään tämän joukon pedagogisia valmiuksia, mutta ajatuksena on, että osa heistä voisi alkaa kouluttaa muita opettajia."

Ainakin osalle kiinalaisopettajista kurssi on tuonut uuden näkökulman opettamiseen. Lähes 20 vuotta rakennussuunnittelua opettanut Zhao Guoping kuvailee suomalaistyyliä termillä "iloinen oppiminen".

"Suomalaisessa tavassa opiskelijalle järjestetään mukava opetusympäristö, jolloin oppilasta kiinnostaa oppia. Kiinassa ajatellaan, että oppimisen kuuluu olla vaikeaa, mutta suomalaisen ajattelun mukaan oppimisen pitäisi olla iloinen asia", Zhao sanoo.

Hänen mielestään Shanghaissa on melko laadukasta opetusta, mutta suomalaiskurssi tuo siihen hyvän lisän. Zhao kertoo jo käyttäneensä työssään oppeja, joita sai ensimmäiseltä kurssijaksolta viime vuonna.

Kiinalaisopettajat eivät ole kuitenkaan kurssin mittaan aivan mukisematta omaksuneet kaikkia suomalaisten ideoita, kertoo opettaja Hein.

"Kyllä me olemme täällä välillä riidelleetkin ihan kunnolla."

Mikko Paakkanen HS
Shanghai

Tulkki Yu Yayan käänsi englannista kiinaksi Irene Heinin oppitunnin Qunyin ammattikoululla Shanghaissa tiistaina.
Tulkki Yu Yayan käänsi englannista kiinaksi Irene Heinin oppitunnin Qunyin ammattikoululla Shanghaissa tiistaina.

Oikaisu kello 10.24: Kuvatekstiin korjattu Helena Rajalinnan etunimi, joka oli aluksi virheellisesti Hanna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat