Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viljasadosta tulossa pienin viiteen vuoteen

Satomäärä kattanee silti kotimaisen kysynnän

Kotimaa
 
Suomalainen kaura on kysyttyä ulkomailla. Kuvassa on vastapuitua kauraa.
Suomalainen kaura on kysyttyä ulkomailla. Kuvassa on vastapuitua kauraa.

Viljasadosta on tulossa pienin viiteen vuoteen, arvioi Luonnonvarakeskus Luke. Sato jää arvion mukaan noin 3,5 miljardiin kiloon. Se on 16 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Tutkija Anneli Partala arvioi, että määrä kattaa kotimaisen kysynnän, mutta vientiin jää vähemmän kuin viime vuonna. Viljatuotteita vietiin viime vuonna miljardin kilon verran.

"Suomalainen kaura on ulkomailla hyvin kysyttyä", Partala kertoo.

Tänä vuonna viljaa on kylvetty noin viisi prosenttia pienemmälle alalle kuin viime vuonna. Pieni hehtaarisato vaikuttaa kuitenkin viljan kokonaissatoon enemmän kuin pienempi kylvöala.

Erityisesti ohran hehtaarisatoarvio on tavanomaista heikompi, 3 100 kiloa hehtaarilta.

Rypsistä, rapsista, herneestä ja härkäpavusta odotetaan kuitenkin viime vuotta suurempaa satoa. Sekä herneen että härkäpavun alat kaksinkertaistuivat viime vuodesta.

Palkokasvien suosiota selittää Partalan mukaan maataloustukien muutos, joka edellyttää viljelijöiltä useamman kuin yhden lajin viljelyä.

Härkäpapu on myös pystynyt hyödyntämään kasvussaan alkukesän kosteutta, koska sen kylvö ehdittiin tehdä ennen kevään sateita.

Härkäpavun kokonaissadosta voi tulla 60 prosenttia suurempi ja herneen 90 prosenttia suurempi kuin viime vuonna.

Ruissadosta odotetaan ennätyssatoa 15 vuoteen. Ruissadoksi on arvioitu noin 107 miljoonaa kiloa, mikä tyydyttäisi kotimaisen markkinoiden tarpeen ja tarkoittaisi, ettei rukiin tuonnille olisi enää tarvetta.

Sen sijaan perunan ja sokerijuurikkaan satonäkymissä on vielä suurta epävarmuutta, koska ne kasvavat ja kehittyvät muita peltokasveja myöhemmin.

Perunan satonäkymä on 10 prosenttia ja sokerijuurikkaan yli 40 prosenttia heikompi kuin viime vuonna. Niiden sadonkorjuu tehdään kuukauden päästä.

Luken ennakkosatotilaston satoarviot perustuvat paikallisten Pro Agria -keskusten asiantuntijoiden omilta alueiltaan antamiin arvioihin. Arviot kuvaavat tilannetta elokuun 24. päivänä.

Viljelykasvien pinta-alat perustuvat maaseutuelinkeinohallinnon tietojärjestelmän tilanteeseen 25. elokuuta. Tilastot satomääristä valmistuvat marraskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat