Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Essayah: Suomesta on tulossa museo

Uusi puheenjohtaja haluaa kristillisdemokraatit ja Suomen 2010-luvulle

Kotimaa
 
Roni Rekomaa Lehtikuva
Sari Essayahista tuli kristillisdemokraattien puheenjohtaja perjantaina. Hän piti linjapuheen lauantaina.
Sari Essayahista tuli kristillisdemokraattien puheenjohtaja perjantaina. Hän piti linjapuheen lauantaina. Kuva: Roni Rekomaa Lehtikuva

Europarlamentaarikon kokemus kaikui kristillisdemokraattien uuden puheenjohtajan Sari Essayahin linjapuheessa. Hän haluaa puolueestaan kansainvälisen yleispuolueen, jota voi verrata ilman naurunpyrskähdyksiä Saksan suurimpaan puolueeseen, liittokansleri Angela Merkelin johtamaan CDU:hun.

"Itselleni viisi vuotta Euroopan parlamentissa samassa EPP-ryhmässä yhdessä eurooppalaisten suurten ja vaikutusvaltaisten kristillisdemokraattisten puolueiden kanssa kannustavat jatkamaan saman aatteen parissa kotimaassa", hän sanoi lauantaina puoluekokouksessa Savonlinnassa.

Suomalaisen CDU:n rakentaminen vanhenevasta, kutistuvasta ja syvästi uskonnollisesta puolueesta ei ole helppo tehtävä. Kansainvälinen ammattipoliitikko Essayah on kristillisdemokraattien riveissä harvinaisuus. Koska puolue menetti viime eurovaaleissa ainokaisen paikkansa europarlamentissa, ulkomailla ei ole kypsymässä uutta tähteä.

Kristillisdemokraatit ei ole onnistunut houkuttelemaan tapakristittyjä, vaikka evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluu yhä yli 70 prosenttia suomalaisista.

Puolue ymmärtää muutostarpeen. Perjantain vaaleissa puolueen puheenjohtajisto uudistui yhtä varapuheenjohtajaa lukuun ottamatta. Lisäksi Aki Ruotsala, 30, syrjäytti Jouko Jääskeläisen, 63, lauantaina puoluevaltuuston puheenjohtajavaaleissa.

Kannatuksen kasvu runsaasta kolmesta prosentista vaatii jämerää politiikkaa. Essayah ruoti puheessaan muun muassa työmarkkinauudistusten tarvetta.

"Pohjoismaista vain Suomi elää 1990-luvulla. Ruotsi ja Tanska ovat uudistaneet rakenteensa vastaamaan globaalia kilpailua, nopeasti muuttuvaa ja hektistä työympäristöä silti säilyttäen ihmisten turvallisuudentunteen huomisesta."

Essayah siteerasi puheessaan suosikkiekonomistiaan Sixten Korkmania, joka sanoi Helsingin Sanomien ja Aalto-yliopiston järjestämällä Taloudenpuolustuskurssilla, että Suomella on loistava menneisyys, upea tulevaisuus ja surkea nykyisyys.

"Jos haluamme sinne upeaan tulevaisuuteen, se vaatii oikeita valintoja ja toimenpiteitä. Olemme tätä menoa pohjoismaisen hyvinvointimallin museo", Essayah arvioi.

Hänestä on kummallista, että Suomi ei ole onnistunut työmarkkinoiden rakenneuudistuksissa, vaikka naapurimaissa työväen etuja puolustavat sosiaalidemokraattiset puolueet ovat Suomen puoluetta suurempia.

Puoluekokouksen julkilausumissa kristillisdemokraatit haluaa karsia hallitusohjelman noin 600 miljoonan euron koulutussäästöjä ja osoittaa valtion budjetista määräaikaista noin 650 euron kuukausittaista starttirahaa aloitteleville yrittäjille.

Puolue jatkoi hallituksen moukarointia kehitysyhteistyörahojen leikkaamisesta.

"Eikö juuri nyt tarvittaisi avun kohdentamista katastrofialueille ja turvapaikanhakijoiden lähtömaihin?" Essayah huomautti.

Karoliina Liimatainen HS
Savonlinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat