Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesäinen sää jatkuu vielä muutaman päivän

Tavanomaista lämpimämpi loppukesä viilenee keskiviikkona

Kotimaa
 

Kesän kenties viimeisistä lämpimistä päivistä kannattaa ottaa kaikki irti, sillä säätyyppiin on tulossa keskiviikkona selvä muutos.

"Vielä lähipäivinä elohopea on etelässä pari ja pohjoisessa neljästä viiteen astetta tavanomaista korkeampi", sanoo Helsingin Sanomien meteorologi Matti Eerikäinen.

Alkuviikosta päivälämpötila nousee edelleen monin paikoin yli 20 lämpöasteen. Öisin lämpötila pysyy kohtuullisessa 5–10 asteessa.

Maanantaina pohjoiseen saapuu viikon ensimmäinen sadealue, joka tuo mukanaan viileämpää ilmaa.

Tiistaina sama saattaa olla edessä Etelä-Suomessa, sillä maan eteläpuolelta lähestyvä sadealue saattaa ulottua myös Suomen rannikon ylle. Viimeistään keskiviikkona sadekuurojen riski kasvaa koko maassa.

Vaikka sateilta vältyttäisiin, pitää pohjoiseen kääntyvä ilmavirtaus huolen siitä, että lämpötilat jäävät etelässä loppuviikolla 15 asteen tuntumaan. Pohjois-Lapissa keskilämpötila putoaa viiden seuraavan vuorokauden aikana alle 10 asteen. Tämä merkitsee termisen syksyn alkamista.

"Sieltä syksy hivuttautuu etelää kohti, mutta ei se heti muualle maahan tule. Etelässä terminen syksy alkaa yleensä syyskuun loppupuolella", Eerikäinen kertoo.

Koska lähiviikkojen sääkartoista ei ole enää luettavissa merkittävää lämpenemistä, Eerikäinen tekee yhteenvedon kesästä 2015.

"Huonon alkukesän jälkeen tuli kuitenkin ihan kelvollinen loppukesä", hän linjaa.

Koko kesän aikana Suomessa oli sunnuntaihin mennessä mitattu 19 hellepäivää. Se on lähes puolet vähemmän kuin tavanomaisesti, sillä useimpina kesinä hellepäiviä on ollut keskimäärin 37. Esimerkiksi vuonna 2014 päästiin 50 hellepäivään.

Ilman loppukesän hellekiriä kesän lämpösuoritus olisi jäänyt paljon vaatimattomammaksi.

"Koko elokuu oli pari astetta tavanomaista lämpimämpi. Hellepäiviä mitattiin yhteensä viisitoista, kun niitä on tavallisesti vain yhdeksän", Eerikäinen kertoo.

Tilastojen perusteella lämpötilan nouseminen yli 25 asteen on syyskuussa melko harvinaista. Vaikka uusien hellepäivien todennäköisyys alkaa käydä pieneksi, Eerikäisen mukaan se ei ole vieläkään mahdotonta.

"Myöhäisin Suomessa mitattu hellepäivä oli 17. syyskuuta vuonna 1947."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat