Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisvoimalat estävät yhä Laatokan lohen nousun itärajan pinnassa

Asiantuntija: "Voi vain kuvitella, miten käärmeissämme me olisimme, jos ongelma olisi Venäjän puolella"

Kotimaa
 
Pekka Tuuri
Kangaskoskella syntynyt järvilohen poikanen uiskenteli vedessä kesällä 2014.
Kangaskoskella syntynyt järvilohen poikanen uiskenteli vedessä kesällä 2014. Kuva: Pekka Tuuri

Suomen ainoa luonnonvarainen järvilohikanta Hiitolanjoen vesistössä on entistä uhatumpi.

Kyseessä on Venäjältä Laatokasta nouseva lohi, joka törmää Suomen puolella Kangaskosken voimalaitokseen Rautjärvellä.

Kaakkois-Suomen ely-keskuksen seurannassa lohenpoikasia ei havaittu tässä kuussa Kangaskoskella lainkaan. Tilanne on näin vakava ensimmäistä kertaa tällä vuosituhannella.

"Kestämätön tilanne. Järvilohi on äärimmäisen uhanalainen laji, ja Hiitolanjoki on Laatokan luonnonvaraiselle lohelle tärkeimpiä lisääntymisjokia", sanoo ely-keskuksen projektipäällikkö Matti Vaittinen.

Katoon on kaksi syytä. Lohen tilanne on vuoden 2010 ankaran hellekesän seurauksena yhä huono myös Laatokalla, ja Suomen puolella Kangaskosken alapuolisessa vedenkorkeudessa on Vaittisen mukaan sähköntuotannon vuoksi jopa 40 sentin vaihteluita useita kertoja päivässä. Tämä pakottaa rantavesissä kasvavat poikaset liikkumaan normaalia enemmän, mikä altistaa ne pedoille.

Lohikato on osa pitempää ja suurempaa kiistaa. Suomi rikkoo Venäjän kanssa tehtyä rajavesisopimusta, joka takaa kalojen esteettömän nousun.

Venäjä poisti esteet omalta puoleltaan jo 1990-luvulla. Viimeisiä esteitä olivat suuri puuryteikkö ja Neuvostoliiton jokeen asentama ritiläaita laittomien rajanylitysten varalta.

Heti Suomen puolella lohi törmää kuitenkin yhä Vantaan Energian ja Hiitolanjoen Voiman omistamiin kolmeen vesivoimalaitokseen. Voimalaitoksia on vaadittu rakentamaan kalatiet, mutta ne ovat valittaneet asiasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti. Se hylkäsi valitukset tammikuussa 2013, mutta nousuteitä ei ole vieläkään rakennettu.

"Myös venäläisten kollegoiden mielestä on kestämätön tilanne, että suomalaisyhtiöt torppaavat lohen nousun. Voi vain kuvitella, miten käärmeissämme me olisimme, jos ongelma olisi Venäjän puolella", Vaittinen sanoo.

Nyt yhtiöiden suunnitelmat ovat aluehallintoviraston käsiteltävänä, mutta jupakka saattaa jatkua vielä pitkään.

Vaittisen mukaan lohelle olisi parasta saattaa Kangaskoski ennalleen ja lopettaa voimalaitos korvausta vastaan, jolloin lohi pääsisi nousemaan useita kilometrejä. Tämä voisi Vaittisen mukaan olla koko seudulle iso matkailuvaltti.

HS ei tavoittanut Hiitolanjoen Voiman edustajaa kommentoimaan asiaa. Vantaan Energia on aiemmin arvostellut kalateitä hyötyyn nähden kalliiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat