Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen maaseudulta lähdössä jopa satojatuhansia ihmisiä – ”taantuma on työntänyt väkeä kaupunkeihin”

Ennusteet: Maaseutu tyhjenee monella sadalla tuhannella asukkaalla vain 15 vuodessa

Kotimaa
 
Pentti Vänskä
Kuopion Saaristokaupunki on lapsiperhealue. Hanna Putkonen rakentaa miehensä kanssa taloa kilometrin päähän nykyisestä tilapäiskodista. Leikkipaikalla viihtyvät Paulus, 3, ja Aatos, 7 kuukautta.
Kuopion Saaristokaupunki on lapsiperhealue. Hanna Putkonen rakentaa miehensä kanssa taloa kilometrin päähän nykyisestä tilapäiskodista. Leikkipaikalla viihtyvät Paulus, 3, ja Aatos, 7 kuukautta. Kuva: Pentti Vänskä

Suomi näyttää viidentoista vuoden kuluttua melko erilaiselta, jos Suomen kahdenkymmenen suurimman kaupungin omat väestöennusteet osoittautuvat paikkansapitäviksi. Niiden mukaan kaupungeissa asuu tulevaisuudessa entistä useampi. Maaseudulta väestö vähenee.

"Kaupungistuminen on vääjäämätöntä. Varsinkin viiden viime vuoden aikana taantuma on työntänyt väkeä kaupunkeihin. 2010-luvun erityispiirre on suurissa kaupungeissa maahanmuutto ja keskuskaupunkien kasvanut vetovoima omista kehyskunnistakin", sanoo muuttoliikkeiden tutkija Timo Aro.

"Jotenkin se aina yllättää. Kaupunkien kasvu ja maaseudun väen vähennys tulevat aina yllätyksenä, vaikka sama kehitystrendi on ollut olemassa jo vuosikymmeniä."

HS pyysi kaupungeista niiden omat kasvuennusteet, jotka näkyvät oheisessa taulukossa.

Lähes kaikki suuret kaupungit uskovat, että niiden väestömäärä kasvaa merkittävästi vuoteen 2030 mennessä. Omien ennusteidensa pohjalta ne esimerkiksi suunnittelevat palvelunsa, kaavoittavat ja rakentavat tulevaisuutensa.

Artikkeliin liittyvät

Kun laskee yhteen määrät, joilla kaupungit uskovat kasvavansa viidessätoista vuodessa, luku kasvaa yli 400 000 asukkaaseen. Se on pääosin pois muusta Suomesta, vaikka osa luvusta selittyy maahanmuutolla ja syntyvyydellä.

Rakennemuutos ei siis ole lainkaan ohi vaan vetelee loppusuoraansa kiivaalla vauhdilla. Aro uskoo, että kasvu tulee olemaan muutamissa suurimmissa kaupungeissa vielä paljon kovempaa kuin ne itse arvioivat.

400 000 ei edes ole koko luku, koska siinä ei ole mukana suurten kaupunkien ympäryskuntien ennusteita. Nämä kirkkonummet, kempeleet, pirkkalat ja kaarinat aikovat saada osansa isojen kaupunkien kasvusta.

"Jos ne otetaan mukaan, kokonaismäärä kasvaa vielä 25–30 prosenttia. Hurjia lukuja ne ovat joka tapauksessa, ja viisitoista vuotta on melko lyhyt aika, jos ajattelee sitä vaikka taaksepäin", Aro pohtii.

Muuttoliike on valikoivaa, koska lähes neljä viidestä muuttajasta on alle 35-vuotiaita, Aro muistuttaa.

Kaupungit saavat siis eräänlaisen kaksoishyödyn. Ensin ne saavat elinvoimaa ja kasvua muuttoliikkeestä. Myöhemmin kaupungit hyötyvät syntyvyydestä samalla kun asukkaita menettänyt alue kuivuu.

Väestöennusteissa pääkaupunkiseutu on luonnollisesti täysin omassa sarjassaan. Se imee lähivuosina sisäänsä vähintään kymmeniätuhansia suomalaisia.

Helsingissä väkiluku ylittäisi 700 000:n rajan, Espoossa taas 300 000:n.

Vastaavaa kehitystä on luvassa muissakin isoissa kaupungeissa.

Tampereen väkiluku kasvaisi yli 250 000:n. Oulu ja Turku ylittäisivät kevyesti 200 000:n. Suhteellisesti kovaan nousuun uskovat myös Pohjanmaan Vaasa ja Seinäjoki. Suurimmista vain Kouvola ja Mikkeli ennustavat väkimäärän pienenevän.

Aro lajittelee nämä kaksikymmentä kaupunkia ennusteiden mukaan kolmeen joukkoon. Suuria ovat ne, joissa on yliopisto. Keskisuuria ovat esimerkiksi Lahti, Pori, Seinäjoki ja Lappeenranta. "Hankalia tapauksia" taas ovat Kouvola, Kotka ja Salo, jotka ovat kokeneet teollisuuden mittavan rakennemuutoksen.

Millainen sitten on 2030-luvun Suomi?

Aron mukaan maa rakentuu eli väestö keskittyy entistä vahvemmin kaupunkiseutujen varaan ja ne muodostavat nauhamaisia työmarkkina-alueita.

Paras esimerkki tästä on radanvarsi Helsingin ja Tampereen välillä.

"Varjopuoli on sitten se toinen Suomi, joka jää näiden käytävien ja keskusten ulkopuolelle. Niissä voi olla luvassa aika kylmää kyytiä."

Jukka Harju HS
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat