Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entinen pantakarhu auttaa yhä tiedettä

Pantaseurannan päättyminen ei heikentänyt karhututkimusta

Kotimaa
 
Jere Malinen
Metsästäjät ovat tulleet paikalle katsomaan Kimmo Hyvösen (oik.) kaatamaa tutkimuskarhu Likkaa Karstulassa.
Metsästäjät ovat tulleet paikalle katsomaan Kimmo Hyvösen (oik.) kaatamaa tutkimuskarhu Likkaa Karstulassa. Kuva: Jere Malinen

Sana on kiirinyt nopeasti. Alle puolessa tunnissa syrjäiseen metsään saapuu kymmeniä ihmisiä katsomaan kuollutta karhua ja onnittelemaan kaatajaa Karstulassa. Kimmo Hyvönen saa kertoa lähes jokaiselle, kuinka kaikki oikein tapahtui.

"Kuulin karhukoiran lähestyvän haukun, ja yhtäkkiä iso otso seisoi 80 metrin päässä metsäautotiellä. Ennätin ampua useamman kerran, kunnes kontio rymisteli karjahdellen metsään", hän kuvailee.

Sieltä se löytyi 50 metrin päästä. Vasta kaadolla selvisi, että karhu on palvellut aiemmin tiedettä. Sen oikeassa korvassa oli pieni punainen muovilappu, jossa oli merkintä 17/7.

Tunniste paljasti eläimen olleen riistantutkijoiden pannoittama tutkimuskarhu Likka, mutta entisten tutkimuskarhujen metsästämiselle ei ole esteitä.

"Kuolema kuuluu karhunkin elämään, ja saaliista saatu tieto edistää tutkimusta", sanoo tutkimusprofessori Ilpo Kojola Luonnonvarakeskuksesta.

Suomalaisten karhujen merkitseminen seurantapannoilla lopetettiin kaksi vuotta sitten. Menetelmästä luovuttiin, koska pantojen havaittiin vahingoittaneen muutamia paksukaulaisia uroskarhuja. Vuosina 1998–2013 karhuja pannoitettiin 135 yksilöä.

"Tiedossamme on vielä kolme pantakaulaista naaraskarhua. Yksi liikuskelee Keski-Suomessa ja kaksi Pohjois-Karjalassa."

Kojolan mukaan lopuiltakin pyritään saamaan panta pois.

"Se on vain hiukan työlästä. Karhu pitäisi ensin houkutella kymmenen metrin päähän ja sitten nukuttaa."

Valtaosalta tutkimuskarhuista panta on pudonnut automaattisesti, myös Likalta.

Pannoituksen päättyminen ei suurpetotutkijoiden mukaan ole liiemmin heikentänyt karhututkimusta. Seuranta-aineistoa ennätti kertyä niin paljon, että osa siitä on yhä analysoimatta.

"Karhukannan koon seuranta on tällä hetkellä ykköstehtävämme. Jatkossa molekyylibiologisen tutkimuksen merkitys kasvaa, jolloin kaivataan lisää uloste- ja karvanäytteitä", Kojola ennustaa.

Likan viimeinen matka metsästä tieteen alttarille on harras. Metsästäjät eivät elämöi vaan nostavat saaliinsa arvokkaasti auton lavalle. Tie vie Perhoon, viralliselle saaliinkäsittelypaikalle.

"Turkki ja kallo kuuluvat ampujalle ja lihat karhuporukalle. Riistantutkijoille lähetämme ruhonäytteitä sekä saalisselvityksen", kertoo Karstulan–Kyyjärven riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Tero Lahtinen käytännöistä.

Peijaiset karhuporukka aikoo pitää myöhemmin.

"Tapiota on lepyteltävä."

Jere Malinen
Karstula

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat